Люди

Galina Smolenschii: Fetele nu mai vor să fie ca Ileana Cosânzeana

Galina Smolenschii: Fetele nu mai vor să fie ca Ileana Cosânzeana

Are doar 15 ani, dar face ceea ce nu i-ar reuşi unui hair stylist profesionist. E elevă în clasa a noua, iar în timpul liber frecventează lecţiile de floristică şi mai învaţă şi limba ivrită.

Povesteşte-mi despre Centrul Orăşenesc al Tinerilor Naturalişti. Cu ce se ocupă acolo tinerii?

Centrul Orăşenesc al Tinerilor Naturalişti este un loc iubit de copii, inclusiv de mine. În incinta acestui centru sunt multe secţiuni, printre care şi floristica, secţie pe care o frecventez. La orele de floristică facem materiale floristice şi compoziţii din natura moartă. Frecventez acest centru pentru a-mi dezvolta creativitatea, care cu siguranţă mă va ajuta foarte mult pe viitor.

Ce potenţial au tinerii care frecventează acest centru?

Acest centru este un bun început pentru dezvoltarea personalităţii, a creativităţii şi a lucrului în colectiv. Aici devii mai încrezut în tine şi în forţele proprii. Munca în colectiv te educă şi te face mai sociabil.

Cum ai reuşit să înveţi tehnica împletitului?

Imboldul principal a fost dorinţa de a crea ceva frumos, ceea ce făceam la orele de floristică nu-mi era suficient. Învăţam să fac diverse coafuri pe părul prietenelor mele, al mamelor acestora, al surorii mele şi chiar pe părul meu. Mă inspiram necondiţionat de pe YouTube.

Preconizezi să devii stilist; ce crezi că mai ai de învăţat pentru a fi maestru?

Într-adevăr, pentru viitor îmi planific să devin stilist, atâta timp cât această profesie mi-e foarte apropiată. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi mă bucur că pot crea ceva frumos şi pentru alţii. Cu siguranţă mai am foarte multe de învăţat, şi nu doar la capitolul împletituri, dar şi tot ce ţine de  freză şi make-up, un stilist bun trebuie să facă totul de la început până la capăt pentru a obţine un finished look.

Cum se poartă părul la ora actuală?

E la modă să porţi părul cât mai natural posibil. Nu e necesar să stai ore întregi pentru a-l îndrepta  sau a-l bucla. Iar în ceea ce ţine de culorile acestuia, aici chiar avem o gamă vastă de nuanţe şi culori, deşi personal consider că moda nu este pentru toţi, ea este doar un exemplu, dar nu e un ferm must be!

Ce sfaturi ai da tu fetelor care nu se prea bucură de podoaba lor capilară?

Nu toate domnişoarele se bucură de părul lor. Modul de viaţă nesănătos este principalul duşman inclusiv al părului. Dacă ne dorim o "podoabă" strălucitoare şi sănătoasă, trebuie neapărat să avem grija de ea. Măştile hidratante, şamponul în funcţie de tipul de păr sunt primele şi principalele forme de îngrijire. Nu este recomandată expunerea îndelungată a părului la soare, folosirea în permanenţă a fixativelor sau a plăcilor. În general, trebuie să ne conducem după câteva reguli simple pentru a avea un păr frumos, des şi strălucitor – vitaminele, modul de viaţă sănătos şi măştile hidratante.

Te vezi undeva prin Milano un hair stylist sau şi în Molodva îţi poţi pune în practică talentul?

Consider că şi în Moldova avem mulţi stilişti bine pregătiţi şi la un nivel înalt, demni de a concura cu cei din Milano. Personal doresc să mă promovez aici, pentru că şi lumea de aici trebuie să cunoască ce e frumosul şi sunt destule posibilităţi.

Există tot felul de concursuri şi festivaluri pentru stilişti, atât naţionale cât şi peste hotare. Ai participat la vreunul dintre ele?

Cu părere de rău, nu am participat până acum la niciun concurs naţional sau internaţional, dar mi-aş dori foarte mult. Mai am mult timp înainte, iar până atunci mai fac puţină practică, mai adun forţe şi apoi dau lovitura!

De mici, am cunoscut-o pe Ileana Cosânzeana cu părul împletit şi am considerat-o un prototip. De ce atunci fetele aleg mai mult să poarte părul pe spate?

Chiar ai dreptate, foarte multe domnişoare la vreo ocazie preferă să poarte părul pe spate decât o împletitură fină. Cred că e vorba de modă sau lipsa de dorinţă de a experimenta, deşi personal cred că poţi ieşi mai mult în evidenţă cu o împletitură într-un stil anumit decât cu simple bucle pe spate sau părul drept, dar e alegerea fiecăruia.

Există tendinţe de modă în coafuri? Te conduci după ele?

Tendinţe sunt foarte multe, una mai sofisticată decât alta. Cea mai bună cred că e cea pe care şi-o doreşte clienta. Îi poţi propune ultimele tendinţe, dar, dacă nu îi sunt pe plac, devin inutile. Fiecare domnişoară are individualitatea sa şi merită o împletitură exclusivă. Împletiturile sunt un moment de creaţie, de aceea cred că fiecare în parte trebuie să fie o lucrare unică, ceea ce depinde  mult de imaginaţia stilistului!

Ar putea deveni talentul tău un business?

Păi, de ce nu? Doresc ca acest talent să devină lucrul meu pe tot parcursul vieţii, să nu rămână a fi  doar un hobby. Deschizând un salon şi prestându-mi serviciile, e firesc să fac din asta şi bani, principalul e să-mi fac lucrul bine, să-mi devină clienţii fideli, ei devenind cartea mea de vizită.

Vica Gavrilenco

allfun

Еще Люди