Люди

Dan Morari: Simplitatea va salva lumea

Dan Morari sau DaMiller este tânărul care-şi face studiile la facultatea de cibernetică, dar care este recunoscut pentru versurile şi muzica sa. Cum ne-a mărturisit Dan, face muzică pentru suflet şi este adeptul calităţii şi nu al cantităţii. Pe lângă muzică, mai face şi parkour, un sport mai puţin practicat de tinerii noştri.

Cum apreciază lumea ceea ce faci?

Pe parcursul anilor am primit feedback atât pozitiv, cât și negativ. Sunt în continuă mișcare și dezvoltare, iar anul 2012 a fost puțin mai luminat cu mai multe colaborări și oportunități. În general există persoane care mă susțin mult și chiar pătrund în esența cuvintelor mele.

Se face în Moldova muzică bună?

Da, se face. Problema e că Moldova e o ţară prea mică pentru diverse subculturi și genuri muzicale, mulți interpreți își caută fanii în alte țări. Personal apreciez munca lui Fresh Sly, Infected Rain, Alex Brașoveanu etc.

Cunoaştem cu toţii valul din anii 2009, când la tot pasul se organizau concerte cu muzică rap autohtonă. Se mai fac şi acum astfel de concerte?

În ultimul timp, hip-hop-ul din Moldova tinde spre a fi mai mult comercial, evenimentele și concertele de muzică rap se organizează, doar că mai rar. Consider acest fapt un lucru bun, deoarece cântăreții depun un efort mai mare și creează atât muzică cât și clipuri video de calitate înaltă.

Ce mesaje transmiți prin intermediul versurilor tale.

Scriu gânduri, trăiri, idei, prefer să las cititorul/ascultătorul să le interpreteze în felul său, iar mesajele rămân ascunse și în același timp vizibile. Un mesaj este clar: simplitatea va salva lumea.

La moment lucrezi la un nou mixtape, povesteşte-mi despre el.

MillerPath este cel de-al doilea mixtape, care urmează să fie finisat în 2013. Primul mixtape "Newbier" a fost nimic altceva decât găsirea stilului potrivit. MillerPath reprezintă o continuare a direcției "drumului" pe care l-am ales. "There’s a path that I make, with my own bare hands."

MillerPath va include câteva colaborări cu interpreți atât autohtoni (Intro, G.K.), cât și de peste ocean (Yung Krispy, Mike Kalombo), iar piesele vor fi înregistrate la Amnezik Recordings.

Pe lângă muzică mai faci şi sport, mai concret parkour. Ce reprezintă el şi cine îl practică în general?

De mic copil eram pasionat de sporturile extreme și petreceam  veri întregi cu ochii pe X Games. Practic parkour-ul de la 14 ani, în ultimul timp mai puțin, dar mereu tind să fiu în formă bună. Parkour-ul reprezintă trecerea obstacolelor sau deplasarea din punctul A în punctul B în cel mai rapid mod, folosind doar mijloacele propriului corp. Pentru complexitate dar și originalitate pot fi adăugate elemente de acrobații. Acest gen de sport poate fi practicat de orice persoană care are o pregătire fizică bună, curaj și posibilitatea de a-și elibera gândurile.

Ce riscuri îţi asumi practicând acest gen de sport?

În fiecare dimineață când ne trezim suntem supuși anumitor riscuri. Stând la masa cu o ceașcă de cafea, nu realizăm că sunt anumite posibilități de pericol (poate să cadă lustra deasupra capului nostru sau poate să se rupă scaunul). Astfel, cu același succes, poți să-ți rupi o mână în casă sau afară practicând un sport extrem. Desigur că riscurile în parkour sunt mai mari, dar, cu experiența, aceste riscuri scad. Personal nu am avut nici un incident grav, de obicei sunt foarte calculat.

Eşti deţinătorul primului loc în clasamentul poeziilor în limba engleză pe poetry.com . Cu ce poezie ai concurat?

În luna mai 2012 am creat un profil pe poetry.com, de mult timp doream să intru într-o comunitate de poeți și scriitori. Am publicat mai multe poezii printre care și "A Wish" aceasta a ocupat locul 1 pentru luna mai. Poeziile publicate, inclusiv și "A Wish" pot fi găsite aici>>

Facultatea la care studiezi şi activităţile pe care le ai nu au nicio legătură comună, ce îţi planifici totuşi pentru viitor?

Am decis să finalizez cu succes universitatea și doar după asta să mă concentrez mai mult asupra muzicii. Cariera profesională totuși rămâne pe primul loc, hip-hop-ul pe al doilea. Planific să lansez noul mixtape în acest an și, în funcție de rezultat, voi decide pentru un următor mixtape sau primul album. Am speranțe mari pentru Amnezik Recordings și alte colaborări pe viitor.

De ce ar trebui să-ţi ascultăm creaţiile?

Versurile sunt o modalitate de a-mi exprima emoțiile pozitive și negative. Scriu într-o manieră diferită, dinamică și îmi place jocul cu cuvintele. Desigur că e plăcut când cineva îmi citește poeziile sau îmi ascultă cântecele, rămâne a fi decizia și preferințele fiecăruia. Chiar și fără să am ascultători, voi continua să scriu, scopul meu nu e să acumulez fani, o fac doar pentru "sport".

Vica Gavrilenco

allfun

Еще Люди