Люди

Platforma "Fryday" lansată şi în Moldova

Platforma "Fryday" lansată şi în Moldova

"Fryday" este o platformă lansată de către suedezii Anders Östlund şi Gustav Hultgren. Iniţial, aceasta a fost concepută doar pentru a promova evenimente în social media - facebook şi LinkedIn. În prezent, aceasta are ca scop organizarea întâlnirilor pentru profesioniştii din diferite domenii, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea de a se relaxa după muncă, dar şi pentru a se cunoaşte între ei. Platforma "Fryday" se bucură de succes în peste 10 ţări din Europa. Are mai mult de 10.000 de membri înscrişi pe LinkedIn şi peste 12.000 pe Facebook. De curând, aceasta a fost lansată şi în Moldova. Despre lansare, dar şi despre platforma în sine, am aflat din discuţia cu coordonatorul de proiect - Nelea Motricala.

Povestiţi-ne, pentru început, despre istoria platformei "Fryday Afterwork"

"Fryday Afterwork" este o platformă care a fost fondată în Ukraina în 2010 de către 2 băieţi din Suedia. Ei veniseră acolo pentru a-şi lansa un nou business. Fiind într-o ţară străină, cu altă cultură, aceştia duceau lipsa foarte mult de ceea ce a rămas în Stockholm. După spusele lor, duceau dorul, nu neapărat, unor lucruri, ci anume întâlnirilor de după muncă. Munca e muncă oriunde s-ar petrece, dar şi timpul liber trebuie petrecut frumos, indiferent unde te afli. Anume tradiţia de a ieşi după lucru la un pahar de bere sau vin cu cineva şi de a-ţi face cunoştinţe noi stă la baza acestei platforme. Ei au lansat platforma la scurt timp de când se aflau acolo. La prima întâlnire veniseră cca 17 oameni. Deja după 3 ani, la întâlniri participă cca 500 de persoane, iar pe facebook au 10.000 fani. În prezent, platforma "Frayday Party" există în vreo 11 ţări, printre care Polonia, Ucraina, Lituania, Rusia, România ş.a.

Ce categorie de oameni vizează această platformă?

Platforma se axează anume pe oamenii profesionişti, indiferent de domeniu. Acesta este şi scopul întâlnirilor: de aduna specialişti din diferite domenii pentru a se cunoaşte reciproc şi pentru a-şi lărgi network-ul. Un lucru foarte important, la aceste evenimente poţi întâlni potenţiali clienţi sau chiar parteneri.

Cât de des sunt organizate astfel de întâlniri?

Sunt două tipuri de evenimente. Este evenimentul care se organizează vinerea - "Fryday Afterwork", unde lumea vine pur şi simplu pentru a se relaxa şi pentru a cunoaşte oameni noi. Dar mai este şi întâlnirea care se organizează miercurea. Miercuri se organizează un eveniment cu o tematică oarecare, şi spre deosebire de cel de vineri ,acesta este cu plată. Pentu Moldova evenimentul este în premieră. Și pentru că abia am lansat platforma şi lumea încă nu cunoaşte, aceste întâlniri sunt organizate mai rar. Umătoarea întâlnire va fi peste două sau trei săptămâni.

La ce cheltuieli sunt supuşi participanţii acestor întâlniri?

Cheltuielile unui participant nu sunt decât plata pentru consum şi timpul pe care şi-l petrece frumos în clubul unde are loc întâlnirea. De obicei, întâlnirea durează câteva ore. Timpul nu este pierdut în zadar, dar se petrece plăcut într-o atmosferă distinsă. Toţi cei care participă la aceste întâlniri, mai trebuie să şi ofere o carte de vizită. În schimb, cunoaşte multă lume nouă, specialişti din diferite domenii care mai apoi i-ar putea prinde bine şi pentru serviciu.

Ce aşteptări aveţi de la acest proiect, credeţi că va avea acelaşi succes ca şi în celelate ţări?

Cred că o să aibă succes pentru că nu sunt la primul proiect care presupune munca cu oamenii. Sunt social activă, mai sunt coordonator şi la o altă reţea internaţională - InterNations. Acolo, ca şi aici, la prima întâlnire au fost vreo 20 de oameni, însă la ultima întâlnire pe care am avut-o au fost vreo 40 de persoane. Sunt sigură că o să meargă, pentru că dovada sunt domnii care au venit astăzi, neştiind unde vin, şi s-au arătat mulţumiţi de ceea ce sa petrecut aici. Mulţi ne-au asigurat că o să vină şi la următoarele întâlniri. O să meargă la sigur!

La ce proiecte de viitor mai lucraţi?

Sunt foarte ocupată cu proiectele la care lucrez pe moment. Pe viitor nu cred să mă mai implic în vreun proiect pentru că, pe lângă această platformă, mai lucrez, dupa cum am spus, şi cu reţeua internaţională - InterNations. Mai am şi familie, copil. Lucrez şi la job-ul meu personal, am agenţia mea de turism, care este nouă pe piaţă şi a fost lansată acum câteva luni. Toate acestea necesită foarte multă muncă. E nevoie să le acord şi timpul meu personal, aşa că nu vreau să risc implicându-mă şi în altceva, de frică să nu le reuşesc pe toate.

Sorina Bujarov

allfun

Еще Люди