Люди

Tatiana Balaban: Cămaşa albă spune mult, fără ajutorul unor culori

Tatiana Balaban: Cămaşa albă spune mult, fără ajutorul unor culori

Am cunoscut-o pe Tatiana prin creaţiile ei. I-am aflat numele, atunci când am întrebat o vedetă din Moldova de unde a găsit cămaşa pe care o purta. Era ceva într-atât de original, încât am zâmbit curios când am aflat că cea care a creat-o e o domnişoară din Chişinău.

Modestă, dar cu scopuri aranjate riguros pe etape, sinceră, dar secretoasă în acelaşi timp, Tatiana Balaban e cea care transformă simplitatea albului în orice îi dictează dispoziţia!

Am studiat designul și arta, care mereu mi-au fost o pasiune. Acum însă, ele au devenit  şi un mod de viaţă sau o activitate profesională. Totul a început încă în copilărie, atunci când primele schiţe le realizam într-un notebook. Erau nişte piese vestimentare simple, pentru că nu puteam să desenez ceva mai complicat. Actualmente realizez că, totuşi, acel minimalism, acea grafică a influenţat mult stilul meu de acum. Nu am studiat niciodată la o şcoală de pictură, dar am ştiut întotdeauna că vreau să obţin specialitatea "design vestimentar".

Perioada în care studiam a fost una frumoasă şi plină de descoperiri. În primul an de facultate mi s-a propus să lucrez la o revistă nouă, care se lansa atunci pe piaţă, cu un concept fashion, în calitate de fashion assistent. Pot afirma că acest lucru a pus o mare amprentă în viaţa mea, din motiv că am avut ocazia să lucrez într-o echipă profesionistă şi cu modele care, acum, defilează pe podiumurile din Paris, Milan, New York. Un alt punct din acea perioadă a fost o altă revistă la care am lucrat câţiva ani după facultate. Din nou a fost o perioadă în care am crescut mult, am învăţat mult, și nu doar design, ci şi în PR, media, advertising, etc. Sunt foarte recunoscatoare întregii echipe cu care am lucrat. Acei oameni și acea muncă m-au ajutat să mă formez ca personalitate. Activitatea la reviste a fost o dragoste a mea, dar şi o pauză de care am avut nevoie după facultate, ca să înţeleg cum lucrează fashion-ul, cum se vinde, cum se creează şi de ce este influenţat.

Prefer să fiu modestă şi nu pot spune că am un amalgam de talente. Eu sunt într-o continuă analiză şi studiere a propriei fiinţe. Oricum aveam să fierb tot în oala cu artă, dacă nu studiam design. Sunt sigură că aveam să încerc facultatea de coregrafie. Am în spate 7 ani de dansuri sportive, dar din  anumite motive am fost nevoită să renunţ la ele.

Acum sunt în procesul formării propriei linii vestimentare. Am început cu o bază, cea care constituie garderoba unei femei sau a unui bărbat. Am decis să îmi creez limite. Din motiv că aveam multe idei, dar să le aşezi pe raft şi să le faci să aibă succes este mai complicat, am creat un format. La moment, conceptul meu sunt cămăşile de culoare albă.

Albul, pentru mine, e ceva care denotă un început. Este o bază care proiectează o claritate şi neutralitate, e o suprafaţă curată care îţi oferă posibilitatea de a-ţi lărgi imaginaţia. O pot compara cu o foaie curată pe care desenez.

Dacă e să vorbesc despre ceea ce creez pentru alţii, pot spune că  mai fac nişte abateri de la "formatul meu de cămaşă albă", dar foarte rar. Garderoba mea conţine, în cea mai mare parte, doar piese vestimentare create de mine. Deci mă pot considera un cizmar cu multe cizme.

Dacă e să vorbim despre primele apariţii ale cămăşii albe, atunci putem menţiona despre strămoşul foarte îndepărtat al cămăşii - tunica de in. Aceasta ne readuce în Imperiul Roman din primii ani ai sec. al 3-lea d.H, care se îmbrăca pe cap, era lungă până la genunchi şi strânsă în talie cu o curea. Dar se spune că, totuşi, modernul "Camis" vine din orient şi care era cu mâinecile croite şi cusute separat. Cămaşa a evoluat pe întreaga perioadă a istoriei şi s-a transformat din lenjeria intimă în protagonista garderobei.

La moment, tot ce fac este meritul micii mele echipe – eu, croitoreasa şi familia care mă ajută. Eu mă ocup de design, concept, croială, PR etc. Cu toate acestea, acum sunt în căutare de o echipă profesionistă, cu care să pot merge înainte. Realizez cât de complicat este să gestionezi totul şi mai ales că nu îţi ajunge timp ca să le faci pe toate de una singură.

Cea mai bună publicitate sunt clienţii mei mulţumiţi. Desigur, fără promovare în sursele media, nu prea poţi exista ca brand. Este nevoie de strategii şi proiecte, pentru a te promova corect. Eu încă lucrez la acest capitol. A devenit  deja un obicei ca accentul să fie plasat pe cel care stă în spatele obiectului. Eu înţeleg că piaţa cere să devii personaj, pe care toţi îl cunosc, însă eu vreau să vorbesc despre creaţiile mele, şi nu despre mine.

Cămaşa creată pentru Tatiana Cerga a fost concepută special pentru ea. Întotdeauna am admirat simţul ei estetic şi modul în care apare în faţa publicului. Ea este creativă, dar nu exagerată, de aceea am avut o deosebită plăcere să fac ceva pentru ea. Unele elemente le-am încercat pentru prima dată şi mi-a reuşit să fac ceva original, care se potriveste şi nu face abateri de la stilul ei.

Am avut câteva propuneri interesante, şi mai puţin inspirate. O parte din ele presupuneau să plec din ţară în Marea Britanie, România, Italia sau chiar Japonia. Totuşi aş vrea să încerc să fac ceva aici, nu exclud colaborările internaţionale. Pentru moment încă am mult de lucrat asupra mea şi asupra cămăşilor mele. Eu prefer sa fiu sigură de capacităţile mele înainte de a mă apuca de un proiect. Îmi place să experimentez, dar mai întâi de toate, pentru mine, contează sa am o pregătire puternică, pentru a avea un rezultat pe măsură. Recent am avut chiar şi o colaborare, la un proiect artistic, cu câţiva designeri. Împreună cu ei am creat  nişte ţinute bărbăteşti. Curând veţi putea vedea acest proiect foto. Am un work plan, nişte obiective pe care urmează să le realizez, dar totul se va construi cu paşi mici şi fermi, dar şi în timp.

Moldova nu este pregătită pentru un concept de un showroom adevărat. Îmi doresc, foarte mult, anume aceasta să realizez. Timpul îmi va arăta.

În mare parte, creez cămăşi pentru femei. Prima mea colecţie vestimentară, creată în timpul studiilor, a fost una dedicată bărbaţilor şi protagonista colecţiei a fost anume cămaşa. Acum doar cîțiva bărbați poartă cămăși create de mine.

Albul e ceva care spune multe prin tăcere, asta este şi filosofia mea. Prefer ca cămaşa albă, pe care o creez, să spună multe, fără ajutorul unor culori. Puţini sunt cei care înţeleg necesitatea acestei piese în garderoba lor, deşi e ceva care nu poate lipsi din dulapul oricui, indiferent de vârstă, poziţie socială...

Pentru fiecare femeie, o cămaşă albă semnifică ceva diferit. Am realizat, acum câteva luni în urmă, un sondaj în care am întrebat câteva zeci de femei despre semnificația cămășii în garderoba personală. Răspunsurile au fost diverse, dar în mare parte ele au ales să spună că cămaşa este simbolul purităţii.

Dacă cineva se regăseşte în ceea ce fac,  pentru mine e o plăcere. Sunt clienţi care au deja comandate 10 cămăşi în 2 luni, alţii doar câte una. Cămaşa mea nu costă nici prea puţin, fiindcă este unicală, dar nici exagerat.

O cămaşă albă este un must have. În viziunea mea, o femeie trebuie să aibă în garderoba sa minim 3 cămăşi. Sunt cele de bază – una clasică cu un aspect mai masculin, care sa îi ofere putere şi încredere, alta mai feminină, cu linii moi, care să  accentueze senzualitatea şi alta mai creativă, care să arate că eşti o fire îndrăzneaţă şi nu îţi e frică de experimente.

Nu mi-aş dori să îmi dau cămăşile pe mâna celor care nu se simt bine în ele. Cămaşa "White Silence", nu are reguli de port, doar cu o condiţie: să te simţi comfortabil în ea şi să o porţi cu plăcere. 

Lucrez încă la stil, pentru că cămaşa albă ideală sau măcar aproape, încă nu am găsit-o. Dar mai ştii tu pe cineva care face cămăşi albe?))) Nu pun accent pe emblemă, pun accent pe formă şi detalii.

Cămaşa albă o purtaţi oricând, oricum şi oriunde, pentru că e piesa perfectă, care nu are pretenţii. Unica excepţie: să fie mereu albă! Dacă a-ţi îmbrăcat astăzi o cămaşă albă, seară o trimiteţi la curăţare, şi doar după - o îmbrăcaţi a doua oară.

Cristina Evtodii

allfun

Еще Люди