Люди

Ana Irina Petrea: Mamele sunt genetic programate să facă faţă oricărei provocări

Ana Irina Petrea: Mamele sunt genetic programate să facă faţă oricărei provocări

Frumoasă, deşteaptă şi cu un bebe micuţ în braţe, aşa o puteţi vedea pe invitata noastră – Ana Irina Petrea. Ceva timp în urmă,  îi admiram prezenţa în diverse reviste ale capitalei şi îi invidiam corpul aproape perfect. Acum, ea ne împărtăşeşte din experienţa de mămică tânără pe blogul său, anairina.com.

Eşti o mămică tânără. Ce frici ai avut la început?

Deşi ne doream un copil, eu şi soţul meu nu am plănuit venirea pe lume a fetiţei noastre. Din acest motiv, faptul  că sunt însărcinată a fost o adevărată surpriză, un dar de Crăciun de la Dumnezeu, deoarece am aflat "vestea bună" pe 24 decembrie. Ştiam că va trebui să schimbăm multe lucruri în modul nostru de viaţă şi că urmează o etapă absolut necunoscută nouă, ceea ce ne dădea nişte fiori. Frică, însă,  în adevăratul sens al cuvântului nu am simţit niciodată.

În Moldova nu prea sunt bloguri de familie. Cum a venit decizia să-l creezi?

Nu pot spune că ideea imi aparţine. În lume există sute de astfel de bloguri. Nu ştiam de existenţa acestora, până când nu am fost interesată să aflu informaţii din experienţele altor femei şi de felul cum se dezvoltă alţi bebeluşi. Copii cresc foarte repede. Când mi-am dat seama că începusem să uit deja anumite momente din viaţa Crinei, mi-am dorit să creez un album online, unde să fie postate poze şi înregistrări din fiecare etapă, vacanţă, eveniment de familie, toate reuşitele şi eşecurile noastre,  însoţite de câteva comentarii şi gânduri, care o să rămână acolo pentru totdeauna şi pe care să le pot răsfoi oricând.

Cum ajuţi cititoarele prin intermediul blogului tău?

Cred că mai mult mă ajută ele pe mine, pentru că foarte des le pun întrebări. Eu doar încerc să le arăt că indiferent de oboseală, nopţi nedormite, frustrări, lipsa timpului personal sau oricare alt neajuns, viaţa alături de copilul tău e foarte frumoasă şi că în fiecare zi putem trăi clipe nemaipomenite,făcând doar lucruri obişnuite. Important e să putem vedea aceste mărunţişuri, care fac diferenţa.

În general, cine sunt cititoarele tale?

Am reuşit deja să fac cunoştinţă cu unele dintre ele live. Sunt şi ele tinere sau viitoare mămici, care trăiesc aceleaşi emoţii şi vor să-şi împărtăşească experienţele.

Cu ce întrebări ele se adresează?

Discutăm mai mult în chat-uri private, iar subiectele sunt foarte diferite, începând cu preferinţe în alimentare, jucării  şi,  terminând cu planurile pentru grădiniţă. Nu sunt pediatru şi nici vreo expertă în psihologia copiilor, deci nu pot decât să le povestesc ce şi cum fac eu. Sunt foarte încântată atunci, când îmi spun că le-a fost utilă experienţa mea.

De ce e importantă o astfel de "comunitate de mămici"?

Pentru că noi, femeile, în general, avem nevoie de susţinere şi înţelegere! Şi cine o să ne înţeleagă mai bine, decât o altă mămica?

E în vogă acum să faci baluri de caritate, fiind o persoană publică. Te-ai apuca de aşa ceva?

A fi mamă e un job full-time, deci în scurtele pauze (de obicei, cât bebe doarme) trebuie să reuşeşti să mănânci, să faci ordine, să-ţi faci toaleta, să citeşti, să vezi ultimele ştiri la TV sau vreun film, să găteşti, să speli, să dormi, să te relaxezi... Toate astea cam în 3 ore, deci nu prea ne mai rămâne timp pentru a putea găzdui evenimente. Iar acţiuni de caritate se pot face şi fără baluri.

Ai participat la o publicitate pentru un produs pentru copii. Cum a fost?

La filmări a fost amuzant. E greu să faci un copil să zâmbească la comandă. Vă daţi seama că întreaga echipă a stat în toate poziţiile posibile şi a făcut ca toate animalele, urmărind un singur scop - zîmbetul copilului. A fost o experienţă unică pentru noi.

Ce spune soţul despre un astfel de hobby – blogging?

Soţul meu nu prea se implică. Poate doar atunci, cînd îl rog să facă poze, dar nu e nimic nou pentru el. Am fost tentată dintotdeauna să fac mii de poze şi să imortalizez fiecare moment preţios.

Cum  s-a reflectat naşterea asupra carierei?

Nu am avut o sarcină uşoară. Pentru mine a fost mai grea acea perioadă, decât propriu-zisa naştere şi creşterea copilului. Aşa că am fost nevoită să renunţ la masterat şi la orice altă activitate, dar abia aştept să revin. Deja am foarte multe planuri, care curând vor prinde viaţă.

Cum ţi s-a schimbat corpul? Ai o siluetă de invidiat, ce ai făcut să-ţi revii la normal?

Îmi place sportul şi sunt sigură că sportul e unica metodă de a reveni şi a rămâne în formă după naştere. Bineînţeles, un rol important îl joacă şi alimentarea sănătoasă, dar aici eu sunt corigentă: nu mănânc dimineaţa, nu-mi plac fructele şi legumele şi ador fast-food-ul.

Poţi fi pregătit pentru a fi părinte sau e o improvizaţie oricâţi ani ai avea?

Nu cred că eşti pregătit vreodată 100% să devii părinte, deoarece un copil este  o continuă surpriză. Dar cum zice soţul meu: "Voi, mamele, sunteţi genetic programate să faceţi faţă oricărei provocări", aşa că instinctul ne ajută de fiecare dată!

Natalia Sergheev

allfun

Еще Люди