Люди

Alexandrina Robu: Să porneşti de la zero este mai uşor decît să reconstruieşti ceva existent

Alexandrina Robu:  Să porneşti de la zero este mai uşor decît să reconstruieşti ceva existent

Alexandrina este o tînără activă şi sensibilă la problemele cu care se confruntă societatea noastră. Din acest motiv s-a alăturat unor organizaţii şi chiar a creat propriul ONG pentru a contribui la prosperarea societăţii în care trăieşte. Mai multe detalii despre activităţile sale, dar şi despre calităţile unui bun lider citiţi în interviul următor.

Alexandrina Robu este un nume ce devine tot mai cunoscut şi mai cunoscut pe zi ce trece. Cine este Alexandrina Robu şi cu ce se ocupă?

Sunt preşedinte la Youth European Business Association, preşedinte de onoare al Clubului Rotaract Chișinău, membră a Uniunii Juriştilor din Moldova, membră  a Clinicii Juridice şi absolventă a Universităţii de Stat Facultatea de Drept.

Cînd îţi faci timp pentru studii?

Încerc să îmi planific activitaţile în fiecare zi astfel, încît două ore să le petrec la facultate, dar două din activităţile mele din cadrul Uniunii Juriştilor şi Uniunii Clinice Juridice fac parte tot din ramura dreptului şi mă ajută mult şi la studii.

Care funcţie te solicită cel mai mult?

Cel mai mult timp aloc pentru Clubul Rotaract şi pentru Youth European Business Association. Sunt două activităţi foarte interesante şi diferite.

Ce misiuni au fiecare ONG?

Rotaract  este axat mai mult pe caritate. Scopul nostru este de a face lumea din jurul nostru mai bună. Youth European Business Association îşi  propune să-i ajute pe tinerii antreprenori  să  aibă acces la Piaţa Europeană, iar pe tinerii care vor să investească la noi în ţară - să-şi creeze parteneri stabili. De asemenea, o altă misiune a noastră este de a ridica nivelul culturii manageriale.

Cum ţi-a venit ideea să fondezi ONG-ul Youth European Business Association ?

În Moldova nu am întîlnit o organizaţie care să răspundă la întrebările şi nevoile tinerilor antreprenori, din acest motiv aceştia sunt nevoiţi să plătească nişte avocaţi care să-i ajute. Însă organizaţia noastră prestează aceste servicii gratuite. Ne-am creeat sub ospiciul European Business Association şi al delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Ideea aparţine lui Dirk Schuebel - şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, iar noi am pus-o în practică. Datorită acestui ONG Republica Moldova va fi conectată la o reţea europeană cu circa 300.000 de antreprenori cu care vom putea creea relaţii de parteneriat.

Cum ai devenit Preşedinte de onoare al Clubului Rotaract?

La vîrsta de 15 ani am decis împreună cu 3 prieteni (toţi fii şi fiice de rotarieni) să creăm clubul Interact - o subdiviziune a clubului Rotaract. Totodată, o altă prietenă ce studiase o perioadă de timp în SUA, interacţiona-se cu lumea Rotary de acolo şi, întorcîndu-se şi ea în ţară, ne-a ajutat să punem bazele acestei organizaţii. Astfel, în anul 2007 noi am început să elaborăm diferite acte de carite. Mai tîrziu, datorită Intercat-ului am avut ocazia să vizităm cîteva ţări în calitate de ambasadori culturali. Ulterior, în  anul 2009 împreună cu prietenii mei am renăscut Rotaract-ul, pentru că în acea perioadă nu prea era activ. A fost foarte complicat, pentru că atunci cînd porneşti de la zero este mai uşor decît să reconstruieşti ceva existent.

Rotary club este una dintre cele mai democratice instituţii internaţionale şi în fiecare an se alege cîte un nou preşedinte al acestei organizaţii. În anul 2009 am fost aleasă eu preşedinte, iar în următorul an colegii, deasemenea, au decis să exercit şi următorul mandat, deoarece mulţi dintre colegi plecase, alţii veniseră, iar eu deţineam în acel moment o anumită experienţă care oferea stabilitate. Astfel, făcînd proiecte şi încercînd să menţin ramura Rotaract în Moldova, mai tărziu deja am primit titlul de Preşedinte de Onoare al Rotaract.

Ce oportuniţăţi oferă Rotaract pentru tineri?

Clubul Rotary oferă o multitudine de oportunităţi pentru tineri. Cele mai importante sunt taberele de vară, schimburile culturale dintre tineri, schimburile pentru tinerii de 16-18 ani ca ambasadori culturali în diferite ţări.

Care sunt calităţile unui bun lider?

Calităţile unui lider bun sunt: corectitudinea, punctualitatea, inteligenţa, flexibilitatea, trebuie să aibă capacitatea de a  stimula colectivul, responsabilitatea, perseverenţa şi, nu în ultimul rînd, încrederea în reuşită.

Ce sfaturi utile oferi tinerilor?

Tinerii trebuie să aibă obiective precise în viaţă şi trebuie să parcurgă calea spre succes frumos, pentru că în orice activitate, memorabil rămîne drumul parcurs, victoria fiind uitată repede.                            

Trebuie să-şi iubească ţara și să-şi dorească să o schimbe spre bine, ţinînd cont de faptul că schimbarea începe de la fiecare dintre noi!

Şi nu uitaţi să  profitați de toate oportunităţile pe care le oferă viaţa.Nu fiţi indiferenţi față de ceea ce se petrece în jurul vostru! 

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди