Люди

Veriga: Noi nu ne avîntăm de dragul scenei să cîntăm pe la nunţi

Veriga: Noi nu ne avîntăm de dragul scenei să cîntăm pe la nunţi

S-au lansat cu sloganul "Există Veriga, o chitară, un drum şi muzica ce vine să schimbe". Îi face diferiţi stiul muzical şi sentimentele ce le transmit prin piesele lor. Trupa Veriga este un soi de legămînt sufletesc dintre 6 oameni care sunt uniţi de şi prin muzică, după cum spun ei. În următorul interviu îi veţi cunoaşte mai bine pe cei ce formează trupa Veriga.

Au trecut mai bine de 3 luni de la lansarea oficială a trupei Veriga, cum s-au schimbat vieţile voastre de atunci?

Concertul de lansare a fost un puternic impuls spre o muncă continuă şi grea. Această perioadă este una productivă şi creativă. Am lansat 3 piese, însă în curînd vor apărea şi altele care se vor face cunoscute treptat pe internet şi  vor fi difuzate şi pe la radiouri. Noi nu ne grăbim să forţăm lucrurile. Savurăm fiecare clipă şi etapă prin care trecem şi învăţăm să ne construim o carieră în domeniul muzicii.

Aveţi fani? Cum îşi demonstrează admiraţia faţă de muzica pe care o faceţi?

Nu putem spune că avem fani. Există oameni care ne ascultă muzica şi ne încurajează cu replici ca "good job, guys" şi se inspiră şi ei din muzica noastră. Iar concerte sunt, poate mai puţine decît ne-am dori. Dar noi nu ne avîntăm de dragul scenei să cîntăm pe la nunţi, căci noi facem ceva diferit, în alt format. Vedem pe zi ce trece cum aici, în  Moldova, se schimbă lucrurile într-o direcţie bună, în ceea ce priveşte aprecierea stilului nostru muzical. Parcă apar noi atitudini faţă de ceea ce noi numim rock fest adevărat, ca acele care erau pe timpuri la Woodstock, sau cele care se întîmplă în Europa. Iar noi suntem gata să contribuim la această schimbare.

Cum a fost primirea voastră în rîndul artiştilor care şi-au făcut deja un nume în muzică?

Credem că este prematur să discutăm despre intrarea noastră în vreun cerc de artişti. Noi suntem începători. Acum treaba noastră este să facem muzică. Atît. Dar nu putem spune că nu am comunicat prin culise cu unii artişti. Suntem prieteni cu Dara, cu băieţii de la FireLove şi cu altă lume talentată.

Vă propuneţi să participaţi la anumite festivaluri, concursuri naţionale şi/sau internaţionale?

Suntem deschişi să cîntăm la festivaluri şi să promovăm muzica autohtonă, dar vă daţi seama că nu la toate concertele este solicitată muzica noastră. De acesta încă nu ştim nici dacă  la Eurovision muzica noastră are şanse de participare. Lăsăm aici puncte de suspensie şi mergem mai departe pentru că nici noi nu ştim ce o să fie în viitor.

Cîntaţi şi în limba engleză, vă propuneţi să depăşiţi graniţele ţării?

Cîntăm în engleză deoarece aşa au fost compuse versurile. O lume întragă cîntă în această limbă, indiferent de unde  ar fi. Limba engleză  oferă posibilitatea să te exprimi altfel decît în limba maternă. Cît despre depăşirea graniţei ţării, dacă vom şti că există un public de afară, care este gata să ne primească, să ne înţeleagă şi să ne susţină, noi suntem gata să răspundem provocării.

Cum are loc procesul de creare a pieselor în trupa voastră?

Fiecare piesă se naşte ca un copil. Cîteodată procesul durează şi 9 luni. După motive şi stări apar piesele. Procesul de compunere a pieselor presupune lucrul în echipă, muncă prin darea frîului liber al vocii, al strunelor de chitară, al tobelor şi clapelor de pian. Muzica se face din plăcere, dar necesită şi un efort enorm, muncă şi perseverenţă. Noi lucrăm nopţi la rînd în studiou la fiecare piesă.

Nu avem o regulă ca să compunem mai întîi versurile, iar apoi muzica sau invers. Totul depinde de stare. Dacă apare muzica prima, facem mai apoi versurile şi invers. Important este că punem emoţie şi suflet în ambele.

Ce mai fac membrii trupei Veriga în afară de muzică?

Majoritatea dintre noi suntem studenţi. Eugen şi Sam au fost admişi în acest an la AMTAP (Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice). Eugen, de asemena, îşi face studiile tot în această academie. Roman studiază bussines-ul şi lucrează în paralel. Dinu este elev în clasa a XII-a, iar Xenia studiază la limbi străine.

Petrecem foarte mult timp împreună. Împreună sărbătorim zilele noastre de naştere, dăm diferite petreceri. Săptămîna aceasta ne propunem să plecăm împreună la mare, să auzim împreună acorduri de chitară la malul mării. Considerăm că acest lucru ne deosebeşte de alte trupe. Noi suntem legaţi sufleteşte unii de alţii, pe lîngă faptul că ne uneşte Veriga.

Vă uneşte muzica, dar ce vă face diferit unul faţă de celălalt?

Suntem absolut diferiţi unul faţă de altul începănd de la gusturi muzicale şi terminînd cu felul în care percepem lumea. Dar acest lucru ne uneşte şi mai mult. Datorită diferenţelor dintre noi, fiecare am învăţat să ne acceptăm unul pe altul, să conlucrăm împreună, să dăruim şi să avem răbdare unul cu celălalt. Mai ales că preferinţele muzicale diferite aduc ineditul în procesul de creare a pieselor noastre.

Cît de necesare sunt studiile în domeniu pentru a face muzică de calitate?

Studiile muzicale pot fi obţinute la o şcoală de profil sau pot fi însuşite individual. Majoritatea membrilot trupei "Veriga" nu au studii muzicale, dar asta nu înseamnă că noi nu ştim ce sunt notele muzicale, cum se aranjează acestea în armonie şi multe altele. Şcoala muzicală îţi oferă posibiliatea de a cunoaşte şi de a dezvolta ritmul şi alte elemente ce ţin de muzică, dar dacă eşti talentat aceste elemente pot fi învăţate în mod individual.Un exemplu elocvent din trupa noastră este Eugen - singur a învăţat să cînte la chitară, cu vocea, la clape, tobe şi la fluer.

Cei mai talentaţi interpreţi nu au studii muzicale.

Cum descrieţi showbiss-ul autohton?

Showbiss-ul autohton are un înţeles ambiguu ce este definit de toate stilurile muzicale din ţară. Ne place ceea ce este făcut calitativ, la care se munceşte cu dăruire şi care are o menire sufletească educativă. Muzica are o misiune, la fel ca şi oricare artă şi necesită efort şi dăruire. Atîta timp cît interpreţii noştri duc cont de cele spuse de noi mai sus, noi zicem că ei sunt bravo. Dacă nu, făceţi-vă impresia singuri.

Ce le spuneţi admiratorilor voştri?

Savuraţi fiecare zi pe care o trăiţi, ca şi cum ar fi ultima. Fi-ţi liberi, ieşiţi din "cutie" şi creaţi!

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди