Люди

Dana Chicu: Joc fotbal de 10 ani şi mă antrenez aproape în fiecare zi

Dana Chicu: Joc fotbal de 10 ani şi mă antrenez aproape în fiecare zi

Nu îi este frică să-i crească masa musculară şi nici nu se jenează să iasă nefardată pe terenul de fotbal. Este vorba de tînăra fotbalistă Dana Chicu - una din cele mai bune jucătoare din echipa feminină de fotbal Gladiator, pe care o vom cunoaşte mai bine în următorul interviu.

Am început să îndrăgesc fotbalul de cînd eram mică. La vîrsta de 10 ani îmi plăcea mai mult să comunic şi să prietenesc cu baieţii decît cu fetele, iar cum ocupaţia lor preferată era fotbalul, am început şi eu sa îndrăgesc acest sport şi să joc cu ei. Odată cu trecerea timpului îmi dădeam seama că acest sport îmi place tot mai mult.

Băieţii mă acceptau cu uşurinţă în gaşca lor. Încă în copilărie prieteneam mai mult cu băieţii, acum însă lucrurile s-au schimbat, prietenesc mai mult cu fetele din echipă. Petrecem zilnic timpul liber împreună. Ieşim în oraş, facem shopping împreună. Discutăm ca între fete despre tendințele în modă. Avem o prietenie frumoasă.

Mai sunt pasionată de badminton, shopping şi, la fel de mult, îmi place să scriu poezii. Şi da, sigur că poeziile mele nu sunt despre fotbal  Abordez teme ce sunt recomandate de profesorii de la liceu sau chiar mai personale. De obicei, atunci cînd scriu versuri, sunt inspirată de muzica pe care o ascult.

Pe vremea cînd aveam 10 ani, în timp ce jucam fotbal cu băieţii, m-a zărit un antrenor de fotbal masculin (Gabriel Arhireu) care mi-a propus să mă antrenez în echipa lui de băieţi. Astfel, de atunci pînă la vîrsta de 12 ani am continuat să joc în Campionatul Republicii Moldova pentru echipa "Ştefan cel Mare". Mai tîrziu, acest antrenor m-a propus antrenorului echipei "Goliador". Astfel, am fost tranferată într-o echipă de fotbal feminin. Pentru mine acest transfer a fost o schimbare binevenită.

Mi-a plăcut foarte mult să fac parte din echipa masculină de fotbal deoarece ei sunt foarte prietenoşi şi săritori la nevoie, mai ales cînd întîlneam dificultăţi. Acum însă, decînd joc cu fetele, îmi dau seama că e mai logic să fac parte dintr-o echipă de fotbal feminin deoarece avem mai multe interese în comun. Joc fotbal de 10 ani şi mă antrenez aproape în fiecare zi.

Nu m-am gîndit niciodată să renunţ. Probabil dragostea pentru acest sport mă motivează să continui şi să progresez în acest domeniu. Nu am întîlnit motive pentru care să renunț la fotbal. Familia mă susţine în tot ceea ce fac, însă le este frică să nu sufăr traume, deoarece fotbalul presupune anumite riscuri.

În perioada antrenamentelor nu trebuie să lipsească din meniu cartofii, cerealele, orezul şi, desigur, fructele. Din meniul unui sportv, de asemenea, nu trebuie să lipsească peştele şi carnea de pui. După antrenamente se recomandă ceva dulce sau fructe. Însă, depinde şi de fiecare organism în parte.

Nu îmi este frică de faptul că masa musculară îmi va creşte, deoarece fiecare organism reacţionează diferit la alimentaţie şi efort fizic. De aceea, eu prefer să ţin regimuri alimentare recomandate de medici şi antrenori, care mă ajută să mă menţin în formă.

Orice persoană ce practică un sport de performanţă învaţă ce este adevărata disciplină. Acest lucru l-am învăţat şi eu. De asemenea, am devenit mai puternică la caracter şi mai sigură în unele acţiuni. Sportul este recomandat oamenilor puternici și prentru cei ce vor să cîștige mai multă încredere în sine.

De dragul fotbalului am renunţat la badminton. Timp de 4 ani am jucat în paralel fotbal şi badminton, pînă cînd a venit momentul să aleg ce mai mult îmi place. Nu îmi pare rău de alegerea făcută deoarece nu consider ca este o pasiune de moment. Eu sper la o cariera în domeniul acesta. Însă, timpul va arăta totul.

Nu sunt fană a unei anumite echipe de fotbal, dar îmi place foarte mult cum joacă echipele din Spania şi Germania. Stilul lor de joc îl admir. Jucătoarele lucrează din priviri, se simt una pe alta şi formează un unison toate împreună. Asemenea tehnici de joc dorim să le adoptăm și la noi în echipă. Depunem efort asiduu pentru a ne forma asemenea deprinderi.

Admir foarte mult cum joacă Marta şi Alex Morgan, dar nici pe una nu o pot considera idol. Un idol pentru mine este Cristiano Ronaldo. Îl apreciez pentru driblingul perfect pe care îl are, pentru viteza şi rapiditatea cu care acţionează în momentele dificile din timpul jocului.

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди