Люди

Ilia Plamadeala:"The Duck Show"– vlog-ul de știri ironice

Ilia Plamadeala:"The Duck Show"– vlog-ul de știri ironice

În ultimul timp, știrile internaționale și, mai ales, cele din Moldova par a se întrece prin tematica de necrezut pe care ne-o oferă.  Ai spune mai degrabă că sunt create de imaginația unui geniu malefic, cu probleme de umor, decât de jurnaliști care reflectă obiectiv realitatea. Această tendință l-a pus pe gânduri și pe Ilia Plamadeala, creatorul "The Duck Show" . Prin vlog-ul său el nu doar ne îndeamnă să nu credem chiar în tot ce ni  se oferă de la ecranele albastre, dar și ne vorbește despre cât de periculoasă pentru sănătate poate fi atitudinea prea  serioasă față de probleme.

Ce făceai înainte de "The Duck Show"?

Nu cred că "The Duck Show"a schimbat radical ceea ce făceam până acum. Am fost student, eram stabilit de  doi ani în Germania, acum mă gândesc să-mi continui studiile acolo. Pe vară am venit în Moldova și m-am apucat de vlog.

Să înțeleg că plictiseala era motivul principal care te-a îndemnat să-l creezi?

Deloc, eu am cu ce mă ocupa în timpul liber, pe lângă țigări și berea cu prietenii. Pur și simplu, de la un timp am început să urmăresc știrile și nu mi-a plăcut deloc ceea ce văd. Mi s-a părut a fi o idee faină să creez un vlog de știri, mai ales că la noi în țară  mai toate companiile TV sunt cumpărate, afiliate sau pur și simplu ridicole, fiindcă vorbesc despre ceea ce li se spune să vorbească. Cred că apariția unui astfel de show era o chestiune de timp, fiindcă Moldova demult era gata pentru așa ceva. Chiar dacă tot ea, Moldova, încă nu înțelege asta.

Cât ai fost stabilit peste hotare cât de conectat erai la realitatea moldovenească?

Mai conectat nici că se putea. Aveam destul timp liber și îmi era dor de țară, așa că citeam despre Moldova și mă interesam destul de activ de situația patriei mele. Deși e greu să-ți pese atunci când ești într-o altă  țară, unde lucrurile funcționează ca un ceas elvețian. E destul să pășești pe pământul nostru drag ca realitatea să te scuture din toate părțile.

Povestește "background-ul" acestei emisiuni.

Rățuștele. Ele sunt zvelte, vorbărețe, gălăgioase și,  pur și simplu,  faine, de asta am botezat show-ul cu un astfel de nume. Evident, nu lucrez la el singur, mai sunt 3-4 prieteni, care se ocupă de montat, mă ajută la filmat, se bucură de rezultat împreună cu mine. Știrile le aleg în mod aleatoriu, care "mă dor" cel mai mult. Filmăm un episod 1-1,5 ore, colectez informația timp de o săptămână și în fiecare joi publicăm un video. Sper ca în viitor să facem un material și luni, în week-end apar multe evenimente. Nu dedic informării 24/7, mă ocup de asta cât sunt treaz și nu am alte treburi.

În ce măsură show-ul tău e comedy?

Nu e comedy deloc. Atunci când vorbesc despre știri utilizez ironia, pentru a sublinia cât de absurde sunt unele situații. Astfel de chestiuni nu pot fi tratate cu multă seriozitate. Până la urmă, umorul este un instrument de apărare. Iar "circul"dimprejur cere astfel de abordare.

Care e scopul major al "The Duck Show"?

Eu vreau ca datorită unui astfel de proiect ca "The Duck Show" moldovenii să se informeze nu doar din așa surse ca Publika sau Unimedia, dar să intre și pe Euronews, BBC sau alte mass-media străine. Aș vrea ca moldovenii să nu mai creadă tot ce aud și ce citesc, ci să se informeze din mai multe surse, să-și creeze  o  opinie proprie,  cât mai aproape de realitate. Moldovenii au tendința de a se lăsa duși de val: e bine să ieși cu bicicleta – toată lumea iese, e sexy să citești – toată lumea o face. Aș vrea să-i inspir generației de 15-17 ani gustul pentru știri. Aș vrea ca actualitatea să fie o chestie cool. Dacă în urma proiectului nostru unul sau două persoane vor  dezvolta un spirit critic și un simț al observației, ca să înțeleagă ceea ce se întâmplă de fapt, este deja minunat.

Deci, nu o faci pentru faimă?

Dacă aș fi vrut faimă, m-aș fi dus în publicitate. Nu aștept ca fetele și băieții să stea la scară și să-mi ceară autografe. Pur și simplu, îmi pasă de ceea ce se face în jur, de lumea în care eu trăiesc, chiar de politica din Moldova îmi pasă, deși dacă o înțeleg mai greu. 

Și nimeni nu îți scrie mesaje de dragoste?

Nu, toți îmi dau friendrequest pe Facebook și, deocamdată, tac. Tac și eu. Deși am un №1 fan –vecinul meu de 13 ani, care mă tot întreabă ce fac și îmi spune cât de mult îi place toată chestia asta.

Tratezi, în mare parte, tema moldovenilor. Cum crezi, care e problema noastră?

Nu vreau să spun că e prostia, deși cred că asta e una din Top-3. Moldovenii nu au părere, iar daca o au e bazata pe ignoranță. Aș vrea ca lumea să-mi audă opinia, să facă concluzii și să-și regândească unele idei. Nu spun că eu dețin adevărul absolut.  Greșesc și eu, dar cel puțin cu fiecare video nou, încerc să mă implic tot mai mult în schimbarea stării lucrurilor. Să vedem unde vom ajunge cu asta.

În cazul "The Duck Show" am văzut mai puțin feedback negativ. Ai furat publicul de la canalul "Культура"?

Mă mir și eu. La un moment dat erau prea multe Like-uri și deja așteptam să văd vreun comentariu mai caracteristic moldovenilor de pe net, care sunt mult mai curajoși decât cei din offline, însă nu prea apăreau. Oricum, dacă nu există ceva de genul "Asta-i fignea!", înseamnă că chiar am făcut ceva greșit. Îmi place când văd câteva sfaturi sau critică constructivă.

Ce crezi despre comunitatea vlog-urilor de la noi?

Deloc nu e avansată. La rubrica "laudă-mă, gură" o să-mi permit un pic de aroganță și o să spun că ceea ce fac eu e mult mai calitativ și mai bun decât ceea ce am văzut până acum în Moldova. Desigur, "The Duck Show" nu e perfect, lucrez mult ca să devină tot mai bun, dar la momentul dat nu mi-e rușine de rezultatul final. Cred că blogosferei noastre îi lipsește informația, perspectiva și părerea.

Cine sunt fetele de la sfârșitul video-urilor tale?

De cele mai multe ori sunt prietene, care fac chestii faine. Nu "vânez" domnișoarele pe străzi, însă cine știe, poate voi face și asta la un moment dat.

Fanele tale speră ca în următorul episod să fii fără maiou. Au șanse?

Când ajung la 5000 de subscriberi pe canalul YouTube – mă dezbrac până la brâu, promit!

Natalia Sergheev

allfun

Еще Люди