Люди

Mihaela Noroc: Prețuim oamenii mai mult decat clădirile, monumentele sau peisajele pe care le vedem

Mihaela Noroc: Prețuim oamenii mai mult decat clădirile, monumentele sau peisajele pe care le vedem

"Un an în jurul lumii, nu cu maşina, nu cu motorul, ci cu tricolorul". Acesta este logo-ul cu care  Ștefan Marinescu și Mihaela Noroc au demarat cea mai mare aventură din viața lor: înconjorul lumii. Pasionați de civilizații străine și de fotografie, soții Marinescu și Noroc și-au propus să plimbe tricolorul în aproximativ 30 de state din întreaga lume cu scopul de a îmbunătăți, pe cît posibil, imaginea țării din care li se trag rădăcinile.

Cine sunt autorii proiectului "Călător cu Tricolor"?

Eu am trăit toată viața în București,  dar rădăcinile mi se trag din Moldova, Oltenia și Ardeal. Fiind mare iubitor al țării în care m-am născut, mi-am dorit întotdeauna să realizez ceva, cît de mic, pentru această țară. După ani de zile de activitate în zona de creație în publicitate și televiziune, am reușit împreună cu Mihaela să strîngem bugetul necesar pentru călătorie și să ne îndeplinim un vis mai vechi.

Mihaela e nascută la Chișinău, dar s-a mutat la Bucuresti cînd avea 6 ani. După ce a absovit Facultatea de Arte a devenit fotograf specializat pe zona de fashion. Totuși, o mare pasiune a ei este și fotografia de călătorie.

Ce va determinat să vă avîntați în această călătorie neobișnuită?

Prima noastră călătorie în afara Europei ne-a dus în India, în urmă cu vreo 5 ani. Am descoperit o țară fascinantă, cu totul și cu totul diferită de ce vazuserăm pîna atunci. Această experiență ne-a deschis pofta de a vedea locuri îndepărtate, diferite de cultura din care venim și de a cunoaște oameni mai autentici, mai deschiși, mai puțin atinși de rigoarea și rutina occidentală a Europei. 

Cum au reacționat șefii voștri, familia și prietenii cînd au aflat ce puneți la cale?

În ultimii ani am lucrat ca liber-profesioniști, astfel că n-a trebuit să renunțăm la job-urile pe care le aveam, ci doar să ne întrerupem activitatea pentru o perioadă. Totuși, chiar și în timpul călătoriei vom mai lucra la diverse proiecte, ca atunci când ne întoarcem acasă să avem o bază de la care să putem evolua.

Prietenii noștri ne-au încurajat să facem acest pas, fiind și ei foarte pasionați de călătorii. Părinții au fost la început reticenți, ținînd cont că vom lipsi un an de acasă și vom merge în locuri dintre cele mai diverse, care uneori pot ridica diverse provocări. Pînă la urmă au înțeles și se bucură alături de noi de această experiență unică.

Ați început înconjorul lumii, ce ați reușit să vizitați pînă acum?

Am început călătoria în urma cu doar două săptămîni și cîteva zile. Pînă acum am călătorit în Ucraina și Polonia. În prezent suntem în Lituania, la Vilnius.

Ce alte activități presupune călătoria voastră în afară de fotografii și scrierea textelor despre locurile vizitate?

În paralel cu proiectul "Călător cu Tricolor", Mihaela realizează un proiect fotografic inedit, poate unic în lume, care se numeste Beauty Around the World (BAW Project). Astfel, în fiecare loc al lumii în care ajungem, Mihaela fotografiază femei frumoase (fie modele profesioniste găsite dinainte, fie persoane obișnuite pe care le întalnește la fața locului). Practic, este un studiu despre frumusețe, care o ajută pe Mihaela să îmbine profesia ei de fashion fotograf cu pasiunea pentru călătorie.

Ambele proiecte ne ocupă foarte mult din timp. În plus, sunt activitățile logistice inerente unei călătorii. Zi de zi trebuie să facem rezervări pentru cazări, să cumpărăm bilete de autobuz sau tren pentru destinația următoarea și să ne documentăm ca să aflăm ce e interesant de făcut și de văzut în fiecare loc.

Din pacate, nu ne rămâne atît de mult timp pentru plimbări și explorări pe cît ne-am dori. Nu suntem chiar într-o vacanță. E o călătoria în care lucrăm mult și încercăm să împărtășim și cu alții din experiențele noastre.

Ce lucruri, întîmplări v-au impresionat cel mai mult de cînd călătoriți?

În general, ne place să cunoaștem oameni, atunci când călătorim. Prețuim oamenii mai mult decât clădirile, monumentele sau peisajele pe care le vedem.

Deși deabia am pornit la drum, am cunoscut deja niște persoane extraordinare. Ne-au impresionat căldura românilor din Cernăuți, prietenia cu care ne-au tratat polonezii pe care i-am cunoscut și alți călători pe care i-am întalnit pe drum. În Kiev ne-am împrietenit cu un scandinav care și-a propus să călătorească  luni de zile, în destinații dintre cele mai aventuroase, deși era bolnav de diabet. În Vilnius am întâlnit un chinez cu care am băut multe beri descoperind afinități pe care nu credeam niciodată că le avem cu un asiatic. Aș mai menționa un sud-african plin de viață care făcea înconjurul lumii, o finlandeză ce călătorea singură doar cu autostopul și o lituaniancă care ne-a impresionat cu modul excelent în care vorbea românește.

Sunt zeci de oameni deosebiți pe care i-am cunoscut, iar discuțiile cu ei au fost experiențe deosebite pentru noi.

Cîte state vă propuneți să vizitați și cum vă programați vizitele ?

Vrem să călătorim în aproximativ 30 de țări. Am plecat de-acasă cu un plan general și cîteva ținte clare. În afară de aceste premise, totul e improvizat la fața locului. Dacă un oraș ne place mult, stăm cît vrem acolo. Daca altul nu ne place, îl părăsim imediat. De cele mai multe ori știm unde o să fim peste doua zile, dar habar nu avem unde vom fi peste o săptămîna. Putem oricând să adăugăm o țară nouă la traseu, sau să renunțăm la alta, în funcție de context.

Cîteva vize le-am obținut din București. Altele le vom obține pe traseu. Din fericire, multe dintre țările pe care le vizităm fie nu solicită vize pentru români, fie le oferă la intrare.

Există posibilitatea de a rămîne pentru totdeauna într-o țară pe care o vizitați?

De-a lungul timpului am îndrăgit foarte multe țări pe care le-am vizitat și cu siguranță vom trăi acest sentiment și în următorul an. Totuși, nu luăm în calcul ideea de a ne muta din România. E singurul loc în care ne simțim acasă, pentru că suntem înconjurați de prieteni și familie.

Ce obișnuiți să faceți atunci cînd ajungeți la destinație?

În primul rînd explorăm locul respetiv și încercăm să întâlnim localnici care ne pot face să înțelegem mai bine viața de acolo. Apoi, trebuie să dedicăm mult timp și pentru pregătirea următoarei destinații: documentare, cumpărarea biletelor pentru transport, rezervarea cazării. Nu în ultimul rînd, alocăm destul de mult timp și comunicării cu cei care ne urmăresc poveștile atît pe facebook, cît și pe blogurile noastre.

Aveți tendința de a vă întîlni cu românii de pretutindeni?

Ne face mare plăcere să întalnim români, în alte țări ale lumii. De cele mai multe ori asta se întâmplă spontan. Alte ori, ajungem să-i întâlnim cu ajutorul cunoștintelor comune sau prin intermediul rețelelor de socializare.

În afară de poze mai colecționați și altceva în timpul călătoriilor? Încap toate în bagaje?

Deși ne-am dori să luăm obiecte interesante din fiecare loc în care ajungem, ne mulțumim deocamdată cu imaginile și senzațiile pe care le căptăm la fața locului. E imposibil să mai adaugăm alte lucrurile în bagajele noastre. Ne gândim totuși să trimitem prin poștă anumite lucruri pe care le vom achiziționa la un moment dat.

Care sunt cele mai impresionante peripeții de pînă acum?

Călătoria deabia a început, iar pînă acum am vizitat doar locuri destul de civilizate. Peripețiile cu adevarat memorabile vor apărea mai tarziu, odată ce vom păși pe tărîm asiatic.

Vă propuneți să vă întoarceți acasă pe parcursul călătoriei?

Ne dorim să înconjurăm planeta timp de un an, fără să ne întoarcem acasă. Ne dorim să călătorim, pe cît de posibil, doar terestru. Vom folosi avionul doar atunci cînd nu vor exista alte variante.

Care sunt cele mai necesare lucruri, obiecte, cunoștințe pe care trebuie să le dețină un călător?

Dacă ai un pașaport, un card cu ceva economii și cunoști puțină engleză, nimic nu-ți poate sta în cale. Sigur, e nevoie și de ceva curaj, dar acesta nu trebuie să se transforme niciodată în inconștiență.

Unde vă pot urmări admiratorii activitățile și traseul călătoriei?

Zi de zi, prin intermediul paginii facebook.com/calatorcutricolor oricine poate fi la curent cu poveștile, imaginile și traseul călătoriei noastre. De asemenea, avem și un blog pe care scriem odată la cîteva zile, povești mai ample. Cei care vor să urmărescă și proiectul Mihaelei (Beauty Around the World), o pot face pe pagina facebook.com/mihaelanorocphoto.

Maria Eșanu

allfun

Еще Люди