Люди

Ecaterina Ganeva: Am mii de motive să iubesc poporul turc

Ecaterina Ganeva: Am mii de motive să iubesc poporul turc

Visele devin realitate dacă îţi doreşti suficient de mult. Astfel consideră Ecaterina Ganeva, tînăra care a schimbat pagina vieţii atunci, cînd toţi se aşteptau mai puţin. Pentru a-şi îndeplini visul de a studia cinematografia, Ecaterina a renunţat la funcţia de contabilă şi a plecat în Turcia pentru a învăţa o nouă specialitate, total opusă celei studiate anterior.

Cum ai ajuns să devii studentă la cinematografie dintr-o simplă contabilă?

Imediat după absolvirea liceului  m-am specializat în Bănci şi Burse de Valori. Chiar dacă dorinţa mea  a fost de a intra la Academia de Arte Frumoase, familia mi-a recomnadat prietenește să aleg o specializare în economie. Venind la Chişinău să depunem actele, tatăl meu mi-a zis:"Vei învăţa la Academia de Arte Frumoase, ţi se va aduce cafeaua în pat şi o stea căzută din cer! Unde ai mai văzut ca o fată găgăuză să se filmeze în filme? Eu nu sunt preşedinte pentru a-ți  îndeplini toate dorinţele! Mai întîi vei învăţa cum să faci bani, apoi şi în filme te vei filma!" Imediat după ce tata şi-a terminat discursul, am şi ajuns în faţa Academiei, însă nu în faţa Academei de Arte Frumoase, dar în faţa Academiei de Studii Economice. Acestea au fost circumstanţele care m-au impus să aleg o specializare în domeniul economic.

Imediat după absolvirea universităţii am fost angajată pe post de contabil. Însă, între timp am înţeles că cifrele "dansează" şi rapoartele "cîntă",  iar eu mă "ofilesc". Îmi iroseam energia în acţiuni care nu-mi aduceau plăcere. Astfel, am decis să încep totul de la zero. Am căutat un loc unde ași putea face studii de calitate, iar cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns unde sunt şi acum.

Te acomodezi uşor la schimbările ce au loc în viaţa ta?

Da. Mai ales dacă fac ceea ce îmi place. Mereu am fost vrăjită de abundenţa de culori în viaţă. Probabil că trebuia să mă fac pictor. Însă, cînd eram mică în loc să frecventez o şcoală de arte, eu aveam grijă de bobocei şi miei. Această ocupaţie nu m-a împiedicat să fac şi ceea ce-mi place, adică să colorez ceea ce mă înconjura. Asftel, mică fiind  am colorat cu vopsea roşie creștetul tuturor boboceilor din curtea părinților. Desigur că acest lucru l-am făcut cu scopul de a nu fi furaţi boboceii,  dar totodată am făcut şi ceea ce îmi place.

Cum au reacţionat părinţii cînd au aflat că vrei să-ţi îndeplineşti visul de a studia cinematografia tocmai în Turcia?

După absolvirea liceului am dat examenele de admitere la Universitatea Turcă şi am fost admisă. Însă, tatăl meu a fost categoric împotrivă ca să-mi continui studiile în această ţară. Astfel, mi-am continuat studiile la noi, în Republica Moldova. Apoi, nu m-a mai oprit nimeni şi am plecat la studii în Turcia. Cu familia mă văd mai rar decît mi-aş dori, însă avem o relaţie foarte puternică şi ţinem legătura permanent.

În ce circumstanţe ai mai interacţionat cu poporul turc înainte de a aplica la studii acolo?

Am absolvit liceul moldo-turc "S.Demirel" din localitatea Congaz. Aici ne-au predat profesori veniţi din Turcia. Ace;tea aveau o pregătire foarte bună şi ştiau cum să se dedice materiei predate şi elevilor săi. Din anii de liceu s-a înfiripat în mine admiraţia faţă de turci. Iar acum, ajunsă printre ei,  mă îndrăgostesc tot mai mult de acest popor.

Desigur că există, ca şi în orice ţară, oameni necinstiţi şi lacomi, dar acesta este un stereotip greşit şi nu definește poporul turc. Din cauza unor persoane este discriminat tot poporul. Eu nu acord atenţie speculaţiilor denigratorii, care se fac pe sama acestei naţiuni. Am mii de motive să admir poporul turc.

Ce te impresionează cel mai mult la poporul turc?

De exemplu, ei îşi iubesc foarte mult patria. Poporul turc uimeşte prin temperamentul său: astăzi pot iubi cu adevărat şi cu ardoare,  iar dacă nu răspunzi aşteptărilor lor, mîine exacat la fel de mult te vor  urî, la fel de sincer! Caracteristic turcilor le este ipocrizia. Nu poţi iubi toţi oamenii care-ţi apar în cale, însă la ei eticheta îi obligă să fie politicoşi. Rezultatul - nesinceritatea şi ipocrizia. Însă, neajunsuri sunt peste tot: şi în ţară la noi,  şi în Turcia, şi în Africa.

Care este atitudinea tineretului turc față de situaţiile critice din ţară şi cum se implică ei pentru a depăşi aceste stări?

Tinerii întotdeauna au fost sprijiniţi în deciziile pe care le-au luat. Lipsa experienţei nu este un obstacol atunci  cînd deții entuziasmul necesar. Implicarea tinerilor în viaţa politică este o normalitate,  deoarece cea mai mare parte a populaţiei sunt tineri. Prin urmare, Turcia se dezvoltă rapid, iar tinerilor li se oferă posibiliatea de a-şi dezvolta potenţialul.

Chiar şi tinerii îşi iubesc foarte mult ţara şi obişnuiesc să întrebe străinii cum li se pare  ţara lor. Dacă răspunsul turiştilor este afirmativ, aceştia vor zîmbi foarte recunoscători şi vei putea citi pe chipul lor mîndria pentru ţara în care s-au născut. Spre deosebire de tinerii noştri, care dacă îi întrebi: "Cum este Moldova?", mulţi vor răspunde "În Moldova nu este nimic interesant". Este trist să auzi asemenea păreri.

Prin ce te-au cucerit produsele din patiseria turcească?

Turcii sunt iubitori de deserturi dulci! Prăjitura ce este făcută din aluat stropit cu sirop de zahăr, la care se mai adaugă nuci şi migdale se numeşte baclava. După ce servesc două astfel de prăjituri îmi trece pofta de  mîncare. Ceaiul turcesc, cu gust amar,  se potriveşte perfect la astfel de delicii. Mie cel mai mult îmi plac dulciurile ce conţin lapte. Iar aici bucătarii au reuşit să facă un desert din carne de pui tocată mărunt, pe care o fierb în lapte dulce.Acest desert de numeşte "tavuk göğsü" şi se traduce "piept de pui". Cînd am mîncat prima oară astfel de mîncare am  întrebat personal bucătarul ce conţine acest desert. Am fost la fel de uimită ca şi voi!

Ce locuri trebuie să viziteze orice turist ajuns în Turcia?

Turcia este o ţară pitorească. Este leagănul diferitor civilizaţii. Nu e de mirare faptul că orice turist se îndrăgosteşte la prima vedere de această ţară. Zonele vechi ale oraşelor poartă şi acum frumuseţea de altădată, transpusă prin străzile înguste, moscheiele foarte numeroase, tave pline cu fructe, muzica orientală şi mirosul de mare. Este nevoie de timp ca să te acomodezi cu aceste lucruri noi. Dar în timp vizitarea acestor locuri  poate deveni o rutină. Îmi plac foarte mult oraşele din apropierea apelor. Sunt impresionată de Istambul, Izmir şi oraşele de lîngă Marea Neagră.

Cum e să trăieşti într-o ţară cu o religie diferită?  Citeşti Coranul pentru a afla mai multe despre valorile şi credinţele acestui popor?

Modul meu de viaţă din Turcia desigur că este interesant. Cu cît mai mult timp trece cu atît cunosc mai multe despre oamenii de aici şi despre regulile de care se ghidează.  Religia pentru fiecare popor poate fi diferită. Dacă e să vorbesc despre ceea ce cred eu: nu recunosc nici un ritual din oricare religie. Pentru mine credinţa în Dumnezeu este totul. Orice încercare omenească de apropiere de Dumnezeu prin ritualuri religioase sunt sortite eşecului. Iubirea este modul de a-ţi demostra relaţia ta cu Dumnezeu. Uneori sunt numită "musulmana care nu poartă burqa". Spre ruşinea mea, recunosc că nu am terminat de studiat Coranul. Dar Biblia mi-a dat totul. Iar autoritatea Bibliei nu este pusă la îndoială de mine. 

Ce vrea să aducă nou în cinematografia naţională Ecaterina Ganeva?

Filmele mele vor fi făcute din suflet şi vor avea caracter. Vreu să surprind. Vă voi împărtăşi totul la timpul potrivit. 

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди