Люди

Rita Ursalovschi: Despre femeia-strateg și femeia-mamă

Rita Ursalovschi: Despre femeia-strateg și femeia-mamă

Prezentatoarele TV fac parte din categoria femeilor care ating echilibrul între inteligență și frumusețe: cu faţa luminoasă ne comunică evenimentele zilei şi cu pertinenţă ne încadrează în detaliile problemelor majore. Despre sine şi despre televiziune ne povesteşte Rita Ursalovschi, moderatoarea "Ediției speciale" și realizatoarea rubricii "E bine să știm" la Jurnal TV.

Deschid ochii la 6:30. Încep dimineaţa cu o cafeluţă savurată în linişte şi cu gânduri pentru o nouă zi. Pe fiica mea o las să doarmă până după 7, apoi urmează mic-dejunul și  mergem la grădiniţă. După aceea – fuga la televiziune. În weekend nu sunt matinală, ascund ceasul, dorm pe săturate şi îmi place să organizez cine frumoase.

Îngrijirea florilor este marele meu hobby de un an, de când m-am mutat cu traiul. Sunt la faza cunoaşterii în domeniul grădinăritului, de aceea nu mă pot lăuda cu o grădină plină cu flori. În schimb, am reuşit să plantez multe şi diferite plante în ghiveciuri. Îmi plac şi animalele, în special pisicile. Eu şi fetiţa mea Mădălina l-am rugat pe tăticul nostru să accepte un animăluţ în casă, dar deocamdată soţul meu nu se lasă convins. Ne putem ocupa timpul cu şahul. Tabla de şah stă de serviciu pe masa din salon. De cele mai multe ori câștig eu. Am învăţat să fiu un strateg bun. Cred că e o calitate bună pentru o femeie.

Comunicarea contează în familie. Şi mă bucură faptul că împreună cu soţul meu am reuşit să stabilim o relaţie bazată pe multă comunicare, ne înţelegem dintr-un cuvânt şi chiar dintr-o privire. Ne respectăm opiniile, discutăm mult şi despre multe, inclusiv despre politică, însă subiectele centrale sunt cele legate de copil, casă şi tot felul de planuri de familie.

Mi-am întâlnit soțul la facultate. Mi-a fost profesor de Relațiile Publice, conducător al tezei mele de licenţă şi al  numeroaselor proiecte şi lucrări studenţeşti. dar relația n-a început atunci, ci după câţiva ani buni de la absolvirea universităţii. Am început relaţia mergând împreună la botezul fetiţei celor, care ulterior ne-au devenit naşi de cununie.

Fericirea noastră este Mădălina. E o fetiţă dulce şi duioasă, care în ianuarie face 6 anişori. Incredibil, cât de mult ne seamănă. Şi nu mă refer neapărat la trăsăturile exterioare, ci la manifestări, comportament, mimică, preferinţe. "Mădălina" este numele pe care l-am ales eu, m-a lăsat soţul să-i dăm fiicei noastre un nume românesc. Naşterea Mădălinei mi-a luminat viaţa şi pot spune că maternitatea m-a marcat enorm.

Poveștile de seară ale Mădălinei sunt din cărțile dăruite de bunica, mama mea, încă de când eram însărcinată, apoi în fiecare lună de la naştere. Avem un raft plin cu povești, basme, poezii și enciclopedii. Cele de astronomie şi biologie sunt preferatele fiicei mele.

O sun pe mama în fiecare zi. O iubesc nespus de mult şi îmi este greu să exprim cât de strânsă e legătura între noi. În general, mămica a reuşit să mă facă să preţuiesc familia şi să nu-mi dispară ataşamentul faţă de valorile de familie. De la ea întotdeauna mi-am dorit să preiau capacitatea de a fi cumpătată şi de a găti gustos.

Am prieteni puţini, dar buni şi am doar două prietene foarte apropiate sufletului meu. Una dintre ele de câţiva ani e stabilită cu traiul peste hotare şi relația noastră se reduce  la comunicarea pe net. La fel, pe net comunic şi cu multe alte persoane: nu reuşim să ne vedem, să ne întâlnim mai des, din cauza regimului încărcat de lucru.

E stresantă activitatea în televiziune, dar interesantă în felul ei. În vâltoarea activităţilor mele la tv, timpul şi informaţia sunt de preţ. Documentarea şi informarea continuă este baza oricărui jurnalist, de aceea oamenii de televiziune, printre care mă regăsesc şi eu, fac televiziune mereu, chiar şi în concediu.

La dezbaterile cu invitaţii la emisiuni nu-mi permit să ies nepregătită. Sunt teme din diverse domenii, cu subtilităţi şi amănunte, pe care se cuvine să le studiez zi de zi. Sunt evenimente şi fapte pe care trebuie să le cunosc. Nu am zi în care să nu citesc şi nu-mi permit să scap jurnalele de ştiri şi emisiunile de analiză. În timpul emisiunilor mele – concentraţie maximă, întrebări multe şi timp bine gestionat.

Nu sunt etalon în corectitudine prin rubrica mea "E bine să ştim". Şi totuşi, mulţi dintre cei care mă cunosc, îmi cer sfatul în legătură cu corectitudinea unor cuvinte şi expresii. Nimic ruşinos în asta nu văd. Eu stau adesea cu dicţionarele în faţă şi în redacţie discut cu colegii cum e corect să formulez nişte propoziţii. Dintre cei apropiaţi mie, nimeni nu se supără dacă îi corectez. Dimpotrivă, mă roagă să o fac, pentru că... e bine să ştim.

Despre carieră politică e devreme să vorbesc, pentru că nici nu există ceva concret şi nici nu preconizez să o fac în timpul apropiat. Şi totuşi, nu o exclud.

allfun

Еще Люди