Люди

Tudor Darie: Generaţia noastră are şansa, dar şi obligaţia, de a face mai multe decât au făcut părinţii şi buneii noştri

Tudor Darie

A fost consilierul Primului Ministru pe tehnologii informaţionale şi politici de tineret. Este unul dintre primii tineri activi şi bloggeri, promotori ai oportunităţilor online şi al voluntariatului. La moment, continuă cele începute şi chiar a avansat mult mai mult. Vorbim despre Tudor Darie, cel care a lansat celebra frază: "Cred în Internet, tineri şi o nouă clasă politică". Dacăşi-a pierdut "credinţa" în această trinitate, aflaţi din interviul acordat pentru site-ul nostru!

Deja de mai mulţi ani eşti un promotor activ al tineretului şi al Internetului. Care au fost ultimile evenimente din aceste domenii, în care ai fost implicat?

După ce m-am retras din Guvern, m-am dedicat consolidării proiectelor media în care sunt implicat, dar şi lansării unor noi afaceri în mediul online. Împreună cu Dumitru Ciorici şi fraţii Sergiu şi Vasile Găluşcă, lucrez la îmbunătăţirea calităţii conţinutului şi creşterea audienţei site-ului de ştiri din grupul nostru media. Tot cu aceşti parteneri de afaceri, am participat la achiziţionarea principalului site de evenimente din Republica Moldova, la iniţierea unui parteneriat cu un site pentru femei şi la lansarea unei noi agenţii de publicitate online. În ultima afacere e implicat şi Constantin Donţu, un bun specialist în marketing online. Un alt eveniment a fost vânzarea participaţiei pe care o aveam la un site de ştiri în limba rusă, către unul dintre foştii parteneri de afaceri. În acest moment, toate afacerile în care sunt implicat se autofinanţează.

Ce semnifică pentru tine sintagma "cred în tineri"?

Când spun "cred în tineri" mă refer la energia şi potenţialul pe care îl au tinerii. Generaţia noastră are şansa, dar şi obligaţia, de a face mai multe decât au făcut părinţii şi buneii noştri. Şi nu pentru că am avea un dar Dumnezeiesc, ci pentru că avem mult mai multe oportunităţi, informaţii şi cunoştinţe la distanţă de un click. Acum 50 -100 de ani era mult mai dificil să ai acces la studii de calitate sau să călătoreşti. Azi, deschizi un browser, scrii cuvintele cheie şi găseşti imediat informaţia care te interesează. Anterior, îţi trebuiau zile sau luni întregi de călătorie pentru a avea acces la alte culturi sau să te întâlneşti cu un potenţial partener de afaceri. Acum deschidem skype-ul şi discutăm în timp real cu orice persoană dintr-o altă parte a lumei.

Important e să lăsăm lenea la o parte. Recunosc, sunt mulţi tineri pasivi şi indiferenţi. Am văzut de multe ori tineri care îşi pierd timpul în alcool sau în aşteptarea unui ajutor de la stat. Eu, însă, cred în acei tineri care vor să schimbe ceva şi încep prin a se schimba pe ei înşişi şi investesc în ei. Trăim o perioadă minunată din istorie, când ne sunt puse pe tavă foarte multe oportunităţi. Noua generaţie de tineri trebuie să profite de şansa pe care o are.

Ai avut ocazia să fii speaker la mai multe evenimente, precum TEDx. Care a fost mesajul transmis de tine?

Subiectul discursului s-a axat pe schimbare. Să nu aşteptăm anumite schimbări radicale spre bine în viaţa noastră, atâta timp cât ele nu vin de la noi. Schimbarea vine din relaţia noastră cu familia, prietenii şi comunitatea în care trăim. Vrem să avem o economie mai dezvoltată – ne asociem cu nişte tineri de treabă şi iniţiem o afacere. Vrem schimbări în relaţia autorităţilor cu cetăţeanul – ne implicăm în cadrul Guvernului şi iniţiem schimbările de care avem nevoie.

O bună parte din acţiunile tale au fost din mediul ONG-urilor. Mai eşti la fel de activ în acest sector?

Nu mai sunt implicat activ în sectorul non-guvernamental, dar spiritul de voluntariat mai persistă. Acum sunt în afaceri, însă "ong-istul" din mine mă împinge să iniţiez tot felul de activităţi cu impact social, printre care o campanie de distribuire a unor panglici europene sau promovarea lecturii prin iniţierea unui top al celor mai bune romane basarabene. De fapt, spiritul de ong-ist nu moare niciodată.

Ce impact a avut pentru tine retragerea din lumea politică?

Nu cred că m-am retras. Dacă nu te interesează politica, se interesează ea de tine. Atât anterior, în poziţia de consilier al Premierului, cât şi acum în afaceri, pentru mine contează să lansez unele proiecte, de care societatea are nevoie. Fie că atunci era vorba de susţinerea proiectului de e-guvernare, prelungirea facilităţilor fiscale pentru industria producătoare de soft, creşterea locurilor bugetare pentru studenţii de la facultăţile IT, dotarea căminelor studenţeşti cu calculatoare sau acum – dezvoltarea unor produse media online, care sunt accesate de sute de mii de utilizatori şi influenţează direct sau indirect politicul. De asta, nu am plecat nicăieri, sunt aici şi îmi place să fiu prezent în mijlocul evenimentelor.

Reţelele de socializare au devenit deja un "must have" pentru tineri. În calitatea ta de expert din mediul online, care crezi că este impactul lor pentru noua generaţie?

Reţelele de socializare îi apropie pe cei care sunt departe şi îi îndepărtează pe cei care sunt aproape. Uneori poţi să vezi oameni în acelaşi birou care îşi scriu pe chat. Mulţi tineri sunt dependenţi de Internet şi îşi pierd timpul pe reţelele de socializare, în loc să muncească, să lectureze o carte sau să facă sport. Este un minus mare şi pentru companiile ai căror angajaţi navighează pe Internet, în loc să-şi îndeplinească responsabilităţile din fişa de post, scăzând astfel productivitatea mediului de afaceri.

Pe de altă parte, social media a deschis oportunităţi majore. Dacă ai voce şi eşti talentat, e suficient să te filmezi cu un telefon mobil cum interpretezi o piesă şi imediat vei fi remarcat şi apreciat. Poţi comunica uşor cu rudele de peste hotare sau să promovezi imaginea companiei în care lucrezi. Eu tot navighez mult pe reţele de socializare, dar o fac nu doar din plăcere, dar şi pentru că afacerile, în care sunt implicat, sunt strâns legate de social media.

Facebook, twitter, odnoklassniki, vkontakte, instagram şi alte reţele de socializare te pot ajuta sau îţi pot dăuna. Totul depinde de cum gestionezi aceste instrumente.

allfun

Еще Люди