Люди

Nastasia Iavorscaia : Parisul nu este oraşul dragostei

Nastasia Iavorscaia

I’d like to see Paris before I die. Oraşul visurilor, unde în vârful Turnului Eiffel se fac zeci de cereri în căsătorie, pare a fi nu atât de romantic şi pentru Nastasia, tânăra roşcată care a reuşit să-l viziteze deja de două ori. Impresionată totuşi de acest oraş, vine să ne împartă din experienţa şi sfaturile sale, utile în situația în care planificați să vizitați Parisul


Prin ce impresionează Parisul?

În vara anului 2010 am venit pentru prima dată la Paris. Oraşul m-a impresionat din prima clipă, fiind complet diferit de toate oraşele pe care le văzusem până la acel moment. Comparativ cu Chişinăul, Parisul este un oraş cu o arhitectură deosebită. Aici poţi întâlni oameni din toate colţurile lumii. M-am acomodat foarte repede, mi-am găsit usor mulţi prieteni, ceea ce m-a motivat să mai vin o dată.

Cum rămâne cu persoanele care sunt decepţionate după ce vizitează Parisul?

Personal mi s-au adeverit toate aşteptările. În ceea ce ţine de ceilalţi, cred că nu sunt informaţi destul despre acest oras, având nişte aşteptări foarte mari. Depinde şi de scopurile urmărite de oamenii care vin în acest oras. Dacă ești dornic să ai cît mai multe impresii, Parisul îți oferă toate posibilităţile să-l descoperi.


Sunt francezii într-adevar atât de amabili, precum li se duce vestea?

Dacă e să vorbesc despre nivelul de cultură al francezilor, pot spune că sunt foarte politicoşi, foarte amabili, binevoitori. Din dialogul lor niciodata nu vor lipsi cuvintele de politeţe, iar în caz de conflict vor alege calea cea mai diplomată de a-l soluţiona.

De ce sumă de bani ar trebui să dispună o persoană dacă decide să plece la Paris?

În cazul în care pleacă pentru o săptămână - 500-700 euro ar fi suficienți pentru a-i asigura cheltuielile. Dacă, însă, vrei să mai faci și shopping sau să mai stai prin localuri, ar trebui să te asiguri cu o sumă mai mare de bani.


Parisul este denumit şi capitala modei. Respectă parizienii într-adevar toate tendinţele de ultimă oră?

Cât de banal nu ar fi, dar parizienii optează pentru un look cât mai simplu, iar uneori şi bizar. Francezii, în general, se îmbracă mult mai simplu decât persoanele din Europa de Est. Ei nu sunt preocupaţi de modă. Cu toate astea reușesc să fie originali prin aspectul său, fiecare în parte.

Stereotipurile privind femeile din Europa de Est sunt valabile şi la francezi?

Depinde de nivelul de cultură al fiecărui francez în parte. Pentru orice eventualitate trebuie să te asiguri că creezi o bună impresie despre tine şi să încerci chiar din primele minute de conversaţie să demonstrezi contrariul stereotipurilor, ce posibil există și la Paris.


Merită să mergi tocmai la Paris ca să faci shopping?

Chiar dacă la Chișinău poți găsi magazinele celor mai renumite branduri, plusul Parisului ar fi cele 2 perioade de reduceri: în iulie şi în ianuarie. În prima prima săptămînă se fac reduceri de 20-30%, în următoarea saptamână reducerile sînt deja de 50%, iar în ultima săptămână acestea ajung să depășească și 70%.

Care sunt hotelurile cu preţuri relativ accesibile?

Există hoteluri ieftine, dar care sunt amplasate la periferia oraşului. Printre acestea se regăsesc , de exemplu, hotelulurile Ibis și Formula 1. Mai există şi hosteluri, doar că aici nu vei dispune de comodităţi, pentru că vei fi cazat cu încă 5 străini într-o odaie. Daca sunteţi o gaşcă de prieteni, mai rentabil v-ar ieşi să luaţi în chirie un apartament sau un studiou.


Este într-adevar Parisul oraşul dragostei?

Parisul este un oraş foarte romantic. Dar probabilitatea de a-ți găsi aici jumătatea este mică, deoarece parizienii sînt adepţii relaţiilor libere şi nu a celor de durată. Cred că acest lucru este caracteristic oricărui oraş mare.

Cât de scump este transportul public?

Transportul public este destul de scump: 1,70 euro este preţul unui tichet, valabil pentru orice tip de transport, dar doar într-o singură zonă. Dacă rămîi aici minim pentru o saptamână, îți va fi convenabil să-ţi procuri un abonament.


Cu ce recomandări ai veni pentru gurmanzii locali din gastronomia francezilor?

În general, francezilor le place foarte mult să mănânce bine. Din ceea ce am reușit să degust, aşi recomanda melcii, care în franceză sunt numiţi "escargots", picioruşele de broscuţe. Patiseria franceză este delicioasă, fiecare turist ar trebui să se bucure de o dimineaţă petrecută într-o cafenea, savurînd o cafea, un croassant şi un suc de portocale.

Vica Gavrilenco

allfun

Еще Люди