Columns

cristina_evtodii

Cristina Evtodii

Pe apropiat fericit și nu pe vecin invidios

Încă o prostie moldovenească. Să construiești palate și să muncești de ți se risipesc oasele...

Și pentru ce se face asta o viață întreagă? De dragul altor ochi... Și unde rămâne fericirea personală? Și care sunt valorile, care îți crează acel egoistic comfort?

Nu îmi place să generalizez, pentru că persoanele care mă înconjoară sunt atât de diferite, încât înțeleg că se poate. Se poate să fii unic. Se poate să gândești altfel decât celălalt, nu este neapărat mai bine, dar e altfel. Se poate să te gândești la tine și la familia ta. Este important ca ai noștri să înțeleagă că e normal și necesar să îl faci fericit pe apropiat și nu invidios pe vecin.

La noi și în țările CSI se mai păstrează starea ceea de "Șiuda-șiuda" și "Be-be-be". Nu îmi pot da seama de ce se tot întâmplă asta, fără nicio schimbare? Mă gândeam că schimbarea poate veni odată cu o boare de aer european. Și aici am căzut pradă ideilor. Dar oare va putea Uniunea Europeană să influențeze cumva, dacă tot ai noștri- muncind ani de zile prin țări dezvoltate, rămân la ideea de a face bani ca să își "crească" încă un etaj la casă, garaj, la casa de vară, până la cușca câinelui.

Nu voi rămâne deloc mirată dacă se mai păstrează tradiția "înzălării". Întâlnită în special la femei, tradiția impune ca orice femeie respectabilă să poarte pe fiecare deget de la mână, câte un inel de aur, cât mai gros și care arată cât mai scump. Sunt însă și excepții: să porți al 11-lea inel de aur pe unul din cele 10 degete, care deja au câte un inel îmbrăcat. Sună aberant, dar există și astfel de aberații!

Puțini sînt cei care învață și preiau o gândire europeană. Sunt foarte puțini. Ei sunt acei, care reîntorcându-se acasă își repară modest căsuțele, astfel încât acestea să fie cât mai comode și nu mărețe, vin cu idei noi și implementări originale, reușind să aducă rezultate pentru țara lor.

Un exemplu elocvent în acest sens ar fi brand-urile noastre autohtone, performanțele oamenilor de artă sau ale oricărui profesor, care a făcut stagiere în afara țării.

Cristina Evtodii

Еще Columns