Люди

Iulia Helbet: Nu e simplu să îl ai ca antrenor pe propriul părinte

Iulia Helbet: Nu e simplu să îl ai ca antrenor pe propriul părinte

Tenisul este mai mult decît un sport, este un mod de viaţă pentu Iulia Helbet. În următorul interviu tînăra tenismenă ne vorbeşte despre călătorii, victorii, dar şi despre secretele ei care o ajută să fie mereu în formă.

Iulia, cît de mult te-ai lăsat influenţată de pasiunea tatălui tău: cea de a juca tenis?

Tatăl meu m-a îndemnat să practic acest gen de sport. Întotdeauna el a fost un model pentru mine în tenis. La început, mă antrena o mătuşă de a mea, iar peste o perioadă de timp, tata a devenit antrenorul meu.

Nu e simplu să îl ai ca antrenor pe propriul părinte, dar anume el ştie ce e bine şi ce nu.  Părinţii cred în noi, iar aceasta însuflă putere. Ei bine, dar cine a zis că trebuie să fie uşor? :)

Care trofeu ţi-e mai drag din toate cele cîştigate?

În colecţia mea pot fi gasite trofee şi medalii atît naţionale, cît şi internaţionale obţinute în diverse turnee. Toate îmi sunt dragi şi unice. Fiecare trofeu păstrează amintiri frumoase. Un premiu mai special este cîştigat în acest an la Campionatul Naţional, unde am devenit campioană absolută a Moldovei la tenis, ceea ce se spune că este o performanţă feminină unică în Moldova. Păcat că organizatorii nu au menţionat această performanţă cu o cupă aparte.

Emoţiile trăite de un jucător de tenis în momentrul victoriei, nu cred că pot fi comparate cu ceva. Este o experienţă unică şi puternică care te schimbă în bine. Te face mai puternic şi mai încrezător.

Păstrezi în memorie cele mai grele meciuri jucate? Cum le poţi descrie?

Fiecare meci este dificil în felul său. Turnee diferite, juriu diferit, terenuri diferite, şi rivali diferiţi. Pentru fiecare meci şi fiecare adversar trebuie o abordare în mod diferit. La fiecare meci trebuie de acţionat în mod individual.

Cum arată regimul tău de viaţă?

De obicei, mă antrenez zilnic cîte 3-4 ore pe zi, plus încălzirea, care este la fel de importantă. Cîteodată joc şi fotbal, iar uneori mă antrenez la sala de sport. Mănînc obişnuit, nu ţin un regim strict alimentar, doar că prefer să evit mîncărurile grase şi prăjite.

Somnul este un proces fiziologic foarte important, deoarece organizmul se restaurează în timpul somnului. Prin urmare, în perioadele de preconcurenţă şi concurenţă este foarte important să se respecte regimul de somn echilibrat.

Prin ce te-au impresionat locurile vizitate din întrega lume?

Datorită  faptulu că joc tenis am  avut posibilitatea să călătoresc foarte mult. Am avut deplasări în Germania, Franţa, Egipt şi multe ţări din CSI. Toate ţările m-au impresionat. Toate sunt frumoase în felul lor şi impresionează prin arhitectură, cultură, oameni. Cel mai mult am rămas plăcut surprinsă de oraşul Vichy, care este cunoscut ca un producător internaţional de cosmetice cei portă numele.

Vichy este un oraş foarte frumos şi mic. Străzile şi peluzele acestui orăşel sunt foarte curate. Este imposibil să nu te îndrăgosteşti de el.

În ceea ce priveşte produsele cosmetice - am o gamă largă, primite cadou de la organizatorii turneului. Din această călătorie, am doar cele mai placute amintiri.

De-a lungul anilor te-ai dedicat tenisului, cum e cînd priveşti în spate?

Nu pot numi nici un lucru la care am renunţat de dragul tenisului. Însă, pot spune că datorită acestei pasiuni mi-am făcut o mulţime de prieteni şi cunoştinţe din ţări diferite şi vizitez mereu locuri noi.

Care este vîrsta optimă la care trebuie să începi să joci tenis pentru a obţine performanţe bune?

Tenisul este un sport pe care îl poţi practica aproape la orice vîrstă. Acesta este recomandat atît copiilor, cît şi maturilor: femeilor  şi bărbaţilor. Dar dacă priviţi tenisul mai mult decît o modalitate sănătoasă de a petrece timpul, e bine să jucaţi tenis de la o vîrstă mai fragedă, începînd de la vîrsta de 5-6 ani.

Dar sunt tenismeni buni care au început să joace şi de la vîrste mai înaintate.

Care sunt tenismenii internaţionali pe care îi admiri?

Cei mai buni jucători de tenis din întreaga lume sunt Rafael Nadal şi Serena Williams – aceşti doi jucători sunt cu adevărat legendari.

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди