Люди

Sergiu Coţofan: Tot ceea ce fac în freestyle fotbal am învăţat de unul singur

Sergiu Coţofan: Tot ceea ce fac în freestyle fotbal am învăţat de unul singur

Freestyle fotbalul ia schimbat viaţa. Spune că a devenit mai stăpîn nu doar pe mingea de fotbal, dar şi pe propiile acţiuni. Deşi este unul dintre puţinii care practică acest sport artistic în ţara noastră, Sergiu Coţofan speră ca şi restul să privească acest gen de sport nu ca pe o sursă de venit, dar ca pe un mod de viaţă.

Ce este freestyle fotbal?

Freestyle fotbal este un sport ce constă în jonglarea mingii (de fotbal, de obicei) cu diferite părţi ale corpului cum ar fi: capul, umerii, spatele, picioarele, tălpile picioarelor.

Care este diferenţa dintre freestyle ca stil de dans, freestyle fotbal şi freestyle basketball?

Freestyle este un stil de dans ce constă în improvizarea mişcărilor în grup pe muzică de hip-hop. Freesyle fotbal şi freestyle basketball împrumută mişcări din acest stil de dans; jucătorii au aceeaşi elasticitate, doar că în freestyle fotbal se folosesc mai mult picioarele pentru a jongla mingea, iar în freestyle basketball se folosesc mîinile. Totuşi, în ultima perioadă se obişnuieşte combinarea tuturor tehnicilor, pentru a face un număr de freestyle cît mai complex. Acest lucru se face simţit în deosebi la japonezi.

Poţi deveni un bun freestyler fără a juca fotbal, basketball sau fără a cunoaşte paşi de dans?

Nu este o regulă de aur să ştii să joci fotbal sau baschet pentru a putea face şi freestyle fotbal. Eu, de exemplu, nu am practicat vreun sport înainte de freestyle. Jucam fotbal, dar foarte rău, iar imediat ce m-am apucat de freestyle am început să fiu mai sigur pe mine pe terenul de fotbal şi am început să stăpînesc mult mai bine mingea de fotbal. Pe cînd un prieten de-al meu înainte a practicat dansurile. Aceasta îl ajută acum foarte mult la freestyle. Îţi poţi antrena mult mai lejer rezistenţa şi ritmicitatea, practicînd şi alte sporturi.

În cît timp de cînd eşti pasionat de acest gen de sport artistic ai observat primele performanţe?

Eu practic freestyle de 7 ani. Primele tehnici le-am învăţat din nişte filmuleţe de pe internet cu Cristiano Ronaldo şi Ronaldinho. În primii 3 ani era doar o modalitate de a-mi petrece timpul liber. Era un hobby căruia nu-i acordam destulă importanţă. Însă, între timp, găsindu-mi diferiţi idoli, am început să mă antrenez zilnic pentru a executa mişcările exact ca şi ei. În ultimii 3 ani am înţeles că freestyle fotbal este ceea ce îmi place să fac cel mai mult. Îi acord acestui sport o mare prioritate în activităţile mele zilnice, iar pe parcurs au început să apară şi rezultatele bune.

Tot ceea ce fac în freestyle fotbal am învăţat de unul singur. Nu am avut un antrenor sau un mentor care să mă ajute. La început era foarte greu deoarece eu nici nu puteam stăpîni bine mingea.

Cum a arătat prima demonstraţie de freestyle în public?

Aceasta s-a întîmplt cu 2 ani în urmă. Nişte cunoscuţi ne-au invitat la un eveniment ce avea loc într-o şcoală. Deşi ştiam că nimeni habar nu are despre cum trebuie să arate un număr de freestyle, aveam emoţii foarte mari. Nu mă puteam concentra să jonglez mingea de pe un picior pe altul. Însă, în scurt timp mi-am revenit şi după primele mişcări am atras atenţia celor prezenţi în sală.

Cu un an în urmă am participat la un eveniment ce avea legătură directă cu fotbalul. Acolo erau prezenţi o mulţime de persoane cunoscute, directori, antrepenori şi mass-media. Afară era întuneric, iar locul era luminat de nişte lămpi amplasate în jurul nostru, ceea ce făcea dificilă executarea numărului de freestyle. Cu toate astea am avut o evoluare foarte bună.

Acum am învăţat să lucrez cu spectatorii, să execut mişcări care să le pară înteresante. Înainte de a ieşi în faţa publicului îmi creez mai multe seturi de exerciţii, scheme gata pregătite după care să mă conduc.

Acum ce idoli ai?

Acum urmăresc freestyleri din Japonia şi din Franţa. Pe unii dintre ei îi motivează campionatele şi evenimetele la care participă şi cîştigă bani. Pe mine însă, mă motivează idolii. De obicei, urmăresc cîteva luni sau chiar un an cîte un jucător şi încerc să execut mişcările pe care le face acesta.

Eu pot face fitness acasă fără a deranja vecinii sau pe cei care locuiesc alături de mine. Tu cum poţi învăţa freestyle fotbal în casă, în faţa calculatorului?

La început mă antrenam în casă. Acum doar iarna. Nu am stricat geamuri sau alte obiecte de prin casă. Am lovit o singură dată cu mingea în tastatura calculatorului, dar nu a fost nimic grav. O singura dată m-a ameninţat vecinul de jos că va chema poliţia, însă incidentul s-a consumat repede, deoarece eu am început să mă antrenez în alt colţ al casei.

Aţi format o echipă, vă antrenaţi în grup?

De-al lungul timpului am fost 2 membri în grup, apoi echipa s-a mărit cu alte două persoane, iar acum am rămăs iarăşi 2. Era dificil să ne antrenăm împreună. Este greu şi acum, chiar dacă suntem doar 2. Locuim în zone diferite şi fiecare are programul său. Dacă am fi mai mulţi, am putea închiria sală pentru a ne antrena, în special în perioada rece a anului.

Am încercat să mărim numărul tinerilor care practică acest sport. Este foarte greu, însă, să convingi pe cinva să se antreneze şi să facă performanţe în acest domeniu. La noi nu vor să lucreze pe bani, dară-mi-te gratis :).

Urmăreşti freestylerii de top din întreaga lume. Prin ce de diferă evoluţia acestui sport peste hotare faţă de ţara noastră?

În ţară la noi freestyle fotbal este ceva nou. În timp ce aici este practicat doar de cîţiva adolescenţi şi tineri - peste hotare are loc un adevărat "boom" în acest sport. În lume, este practicat nu doar de persoane ce ating vîrsta de 20 ani, dar şi de cei de 30, 40 ani. Freestyle este un mod de viaţă. Este şi o plăcere, nu doar un mod sănătos de viaţă. Dacă e să privim înapoi în anul 2003, cînd a apărut pentru prima dată, putem constata că a evoluat mult.

Moldovenii nu-l prea iau în serios. Însă peste hotare, la concerte, evenimente, campionate sportive acest sport este de nelipsit. Pentru un număr de freestyle, sportivii străini sunt plătiţi cu 500 euro, pe cînd la noi organizatorii de evenimete la care suntem invitaţi negociază suma de doar 400-500 lei.

Cum se promovează acest sport la noi în ţară?

Noi, cei ce practicăm freestyle în ţara noastră, am încercat să solicităm o susţinere din partea brandurilor sportive. Aceştea însă nu ne-au căutat, probabil n-au fost interesaţi. De-a lungul timpului, de cînd practic mai în serios acest sport au fost organizate două campionate de freestyle. Unul a fost organizat de un brand de băuturi energizante, iar altul de un brand de încălţăminte, nu atît de cunoscut pe piaţa noastră. În cel din urmă campionat am luat locul I.

Ai antrenat, la rîndul tău, mai mulţi tineri. Majoritatea au renunţat repede. De ce?

La noi în ţară sunt mulţi tineri care joacă fotbal . Mulţi dintre ei pot face trucurile de bază. Problema este că ei nu văd o perspectivă în acest sport. Ei preferă să alerge după minge pe teren. Fotbalul este complicat, dar nu la fel de complicat ca şi fotbal freestyle. Aici varietatea mişcărilor este mult mai bogată. Iar dacă în fotbal te bazezi pe echipă, în freestyle fotbal eşti pe cont propriu. Ceea ce poţi face - aceea şi arăţi.

Majoritatea băieţilor pe care i-am antrenat au renunţat la acest sport după 2-3 antrenamente. Li se pare un sport prea complicat. Sunt foarte impresionat de persistenţa de care dau dovadă fetele. Am avut ocazia să antrenez 2 fete. Atitudinea lor este mult mai serioasă, dacă ar fi să le comparăm cu băieţii. Una dintre fete şi-a dorit foarte mult să prindă mingea cu spatele. Timp de o oră s-a antrenat fără pauză pînă cînd i-a reuşit. Niciun băiat nu am văzut cu o astfel de motivaţie.

Cît de mult te-a influenţat practicarea acestui sport?

Mulţi afirmă că din moment ce au început practicarea acestui sport, au devenit alţi oameni. De fapt, practicarea oricărui sport te ajută să fii mai sigur pe tine şi de acţiunile pe care le întreprinzi. Deoarece m-am antrenat dintotdeauna de unul singur, am depus foarte mult efort să reuşesc. Mereu am insistat să fac foarte bine ceea ce fac şi să merg pînă la capăt. Aceeaşi atitudine o am şi în viaţa mea de zi de zi. Dacă mă apuc de ceva, întotdeuna încerc s-o fac cel mai bine!

Care sunt tehnicile de bază, poate cele mai simple ale unui număr de freestyle?

Pentru a putea practica freestyle fotbal trebuie să ai o pregătire fizică bună. Muşchii de la picioare trebuie să fie în formă. Dacă rezişti să jonglezi mingea de pe un picior pe altul, cel puţin 80 de bătăi, fără a o scăpa, înseamnă că poţi merge mai departe. De exemplu, să prinzi mingea pe spate.

Ai devenit idol pentru mulţi tineri, unde îţi pot urmări aceştia performanţele?

Sunt postate cîteva filmuleţe cu mine pe youtube în timp ce practic freestyle fotbal. Iar din acestă toamnă voi evolua cu încă un prieten la show-ul televizat "Moldova are talent".

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди