Columns

cristina_evtodii

Cristina Evtodii

E strigător la cer, oameni buni!

Această postare e o nouă încercare de a face un apel către autorităţi şi de-a le îndemna să nu adopte legea eutanasierii!

Îmi amintesc zilele de groază cu lacrimi. Au fost câteva dimineţi de vară, ani la rând. Se întâmpla la ora 06.00. Atunci când încă mulţi dorm. Se împuşcau câinii vagabonzi. Ultimele lor chemări de ajutor erau insuportabile. Îi găseau şi împuşcau direct lângă tomberoanele de gunoi. Acolo îi şi lăsau să-şi dea sufletul...

Muşcam perna de milă şi ciudă ce îmi era. Eram copilă, nu puteam face nimic altceva decât să o zbughesc în camera părinţilor şi să plâng, deoarece înţelegeam că afară se înfăptuieşte o nedreptate! Nu puteam în niciun chip riposta, iar părinţii (preocupaţi de grijile lor) mă linişteau, spunîndu-mi că se împuşcă cu tranchilizante sau că, pur şi simplu, aşa trebuie.

Acum încerc să fac ceva. Chiar şi această postare e o nouă încercare de a face un apel către autorităţi şi de-a le îndemna să nu adopte legea eutanasierii! Deşi recentul caz din România, atunci când un băieţel a fost sfâşiat de un maidanez, este unul terifiant, totuşi cred şi sper că în Moldova nu se va recurge la această metodă.

Ce se face în UE? Se sterilizează animalele. În acest caz viaţa patrupezilor este mult mai calitativă, pentru că vor avea puteri să îşi dobândească hrana, iar urmaşi nu vor avea - ceea ce reduce din probabilitatea că puii vor muri sau vor fi eutanasiaţi! În schimb va creşte procentul animăluţelor adoptate, iar asta înseamnă - tot mai puţine specimene în stradă. Procedura necesită timp, dar are efecte pozitive! Ne este mai uşor să ucidem, decât să procedăm civilizat şi OMENEŞTE!?

Ei pot fi catalogaţi ca şi pericol social, pentru că nu au adăpost, dar la fel ca şi un om din stradă, au suflet! Personal, am fost muşcată de un câine. Era un câine cu stăpân şi se afla chiar în braţele acestuia, când i-a venit să sară şi să mă "înhaţe" de picior. Cu toate acestea, nu încetez să susţin campaniile pentru protecţia animalelor.

Mă bucur să îi ajut, atunci când pot, pe cei de la Protecţia Animalelor în Moldova.

Ei se străduie să găsească stăpâni pentru animăluţele abandonate, adăpostind acasă câteva patrupede, pentru o perioadă scurtă de timp. Voluntari sunt, dar mereu mai este loc şi pentru alţii. Îi puteţi găsi pe facebook şi vă puteţi alătura.

Eu am crescut un pui de pisic, găsit în stradă. Era anorexic şi după felul cum arăta, îi rămăsese ore numărate până la moarte. După un control veterinar, în doar 2 zile pisicul era pus pe picioare, educat şi-şi făcea necesităţile într-un loc special amenajat. Deci se poate, deci nu e greu, deci o viaţă e salvată!

E strigător la cer oameni buni. Ucidem şi suntem atât de indiferenţi...

Poate cineva va spune că la fel ucidem găini, peşti, iepuri pentru a-i consuma, dar să nu uităm ce scrie Biblia: "Ucidem ca să mâncăm"! Una e cert, foarte mulţi oameni devin duri, reci şi împietriţi!

Еще Columns