Люди

Mani: Nu poţi să placi tuturor. Important eu sa fiu sincer cu mine

Mani: Nu poţi să placi tuturor. Important eu sa fiu sincer cu mine

Ne-a cucerit cu piesa "Miroase-a mare" şi de atunci miroase şi el a succes. În ultimii 7 ani, Mani face ceea ce îi place: muzică rap. Pe lîngă faptul că este fondatorul şi membrul trupei NotaBene, Mani este cunoscut şi pentru colaborările sale cu trupele Paralela 47 şi FireLove, dar şi cu alţi raperi autohtoni. Ştie să preţuiască muzica de calitate care are ce transmite şi apreciază adevăraţii artişti, care în viziunea lui trebuie nu doar să cînte, dar şi să scrie versuri şi să compună muzică.

Crezi că muzica actuală îşi menţine rolul de a educa?

Ar fi bine ca muzica să educe. Şi de fapt mulţi mizează pe asta. Dar, din păcate,  în ultima perioadă muzica  nu are un mesaj atît de profund,  iar oamenii au altă atitudine faţă de ea. Chiar dacă educă, cred că nu o face în cel mai bun sens.

Dacă ar fi să iei drept reper propriile produse muzicale, cum crezi că a evoluat muzica rap în ultimii ani?

Muzica rap a crescut din punct de vedere calitativ. Producătorii acestui gen de muzică au mai multă tehnică şi idei mai bine închegate decît pe vremuri. Această muzică  nu are impactul care ar trebui sa-l aibă într-o societate. Eu mă bucur că piesele mele sunt acceptate la radio şi TV. Sunt nişte progrese, dar îmi doresc ca piesele mele să aibă un impact mai mare asupra ascultătorilor.

Care au fost reacţiile primilor ascultători la încercările tale de a face rap?

Oamenii care mă înconjurau la acea vreme, erau simpli ascultători de rap, nimeni din ei nu făcea acest gen de muzică. Nu am avut alături vreo persoană, care să mă îndrume pe această cale. Desigur, că la primele mele încercări au asistat părinţii. La început îi amuza ocupaţia mea,  crezînd că este doar o pasiune de moment. Ulterior, mă întrebau cînd mai scot ceva.

Spui că nu asculţi muzica uşoară autohtonă, dar ce muzică asculţi şi apreciezi?

Ascult muzică diversă, ce are un mesaj de transmis,  începînd de la Maria Drăgan şi Maria Tănase pînă la muzica rock şi underground. Aleg muzica în funcţie de starea de spirit. Dacă nu găsesc o astfel de piesă, nu-mi rămîne altceva decît s-o compun eu. Dar recunosc că 90 % din ceea ce ascult este rap.

Noi, cei care facem muzică rap şi underground,  avem un anumit sistem de valori bine stabilit din timp, avem un scop în muzică.

De ce depinde reuşita unor versuri scrise pentru muzica rap?

Rapperii sunt romantici, ei privesc lucrurile din jur prin prisma emoţiilor. Dacă nu ar fi sensibili -  nu ar putea face rap. Dacă la început mă motivau doar stările tensionate şi negative (din adolescenţă), acum orice stare mă inspiră să scriu despre ceva. Rapperii nu scriu doar de rău.

Totuşi depinde şi de starea interioară. Rapperii sunt nişte poeţi. Aşa cum poeţii pe vremuri se întîlneau la diferite cenacluri literare pentru a-şi face cunoscute creaţiile, aşa acum noi, rapperii, ne întîlnim, citim rap şi vedem fiecare ce a mai făcut între timp.

De 7 ani încoace rap-ul mă ajută să-mi exteriorizez starea mea interioară. Aşa cum vreau eu s-o reflectez. Am observat că îmi reuşeşte din ce în ce mai bine.

Banii pentru înregistrarea primei piese i-am cîştigat  muncind. La fel s-a întîmplat şi cu resursele financiare,  pe care le-am învestit în studioul meu de înregistrări.

Cum depăşesti situaţiile în care eşti criticat pentru ceea ce faci?

Înainte criticile mă doborau. Puteam sa primesc 100 de laude, dar dacă eram criticat măcar o singură dată -  gata, mă deruta. Acum m-am copt, sunt mai imun la critici, nu mă afectează deloc, deoarece nu le atrag atenţie. Fiecare cu conceptele lui de viaţă. Nu poţi să placi tuturor. Important eu sa fiu sincer cu mine.

Cum crezi ca ar trebui să arate un produs de calitate,  scos pe piaţa muzicală de la noi?

Muzica bună trebuie să transmită emoţii şi un mesaj profund. Un artist adevărat trebuie să ştie să scrie versuri, să compună melodii şi să transmită emoţii interpretînd. Mulţi artişti preferă doar să interpreteze piesele compuse de altcineva. Unora le iese fals să cînte trăirile şi experienţa altora. Trebuie să fii un bun actor,  ca să transmiţi exact ceea ce  a simţit compozitorul şi autorul care au lucrat asupra piesei.

Obişnuieşti să înregistrezi piese compuse din anii trecuţi? În muzica pop se practică acest lucru.

Nu îmi place să revin la versurile scrise cu un an, doi în urmă. Deoarece acum gîndesc altfel,  iar stările de atunci nu mai sunt actuale pentru mine, cel de  acum. Iar odată cu trecerea timpului am înţeles,  că acum mă pot exprima mult mai bine decăt o făcem în trecut. Aceasta nu înseamnă că trebuie să scrii doar pentru a înregistra piese.

Muzica autohtonă pe care nu se va pune praful este cea a lui Ştefan Pertache şi a orchestrei Lăutarii. Poate că este bună şi muzică pop. Însă nu mă pot da cu părerea la acest capitol, deoarece nu ascult acest gen de muzică.

Cum ţi-a venit ideea să deschizi un studiou de înregistrări?

Am vrut să am o afacere. Să fac bani dintr-un domeniu pe care-l cunosc şi care mi-e drag. Dacă m-aş fi apucat să vînd papuci la piaţă şi să scriu versuri totodată, atunci pierdeam undeva. De aia  mi-am dorit să mă ocup de ceea ce-mi poate oferi posibilitatea să cîştig bani, făcînd ceea ce-mi place- muzica.

Am lucrat două veri peste hotare,  apoi am venit acasă şi am investit în tehnică şi în studio.

După succesul cu piesa "Miroase-a mare" ce urmează?

Am nişte colaborări la care muncesc în acest moment. De asemenea, am nişte piese solo pe care tot vreau sa le înregistrez în viitorul apropiat.

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди