Люди

Oxana Greadcenco: Fetele frumoase merg pe biciclete

Oxana Greadcenco: Fetele frumoase merg pe biciclete

Bicicleta este un mijloc de transport uşor de manevrat, ecologic şi foarte practic. Dar când mai vezi zeci de fete frumoase, conducând biciclete în plină stradă, chiar e un tablou fermecător. Şi nu oriunde, ci chiar în Chişinău. Vorbim despre proiectul "Fete pe biciclete", iniţiat de trei domnişoare ingenioase, care au dorit să-i bucure pe locuitorii capitalei cu un eveniment inedit. Chiar dacă acesta a avut loc în vara acestui an, fetele se gândesc deja la noua ediţie, de primăvară, numai bună pentru o plimbare sănătoasă şi frumoasă! Mai multe despre ideea "Fetelor pe biciclete", ne povesteşte Oxana Greadcenco, una din autorii proiectului.

Cum a apărut evenimentul dedicat domnişoarelor care conduc biciclete?

Nu am inventat nimic, proiectul se desfăşoară cu succes în multe oraşe din România şi din lume. Noi, adică eu şi fetele cu care împărţim aceeaşi casă de mai bine de un an şi jumătate, Anastasia şi Nata, ne-am gândit că ar fi frumos dacă am prelua şi în Chişinău această acţiune. Zis şi făcut. Prima ediţie a avut loc în această vară, iar din primăvară vom reveni. Sperăm ca celelalte ediţii să fie, cel puţin,la fel de frumoase.

Bicicleta rămâne a fi ceva "romantic", precum ar fi scrisorile scrise de mână?

Categoric nu. În unele oraşe din vest bicicletele sunt mai populare decât maşinile. Bineînţeles, noi suntem foarte departe, dar şi în Chişinău, mai ales în ultimii ani, tot mai multă lume îşi cumpără biciclete. Din păcate, foarte puţină lume o foloseşte ca mijloc de deplasare. Chişinăul nu e pregătit să ofere condiţii egale de deplasare bicicliştilor şi şoferilor. Totuşi, sunt multe evenimente pe două roţi: prin parcuri vedem biciclişti care fac sport, am mulţi prieteni care merg în weekend în afara oraşului cu bicicleta. Ele revin în trend, dar încă nu există o comunitate coagulată a bicicliştilor, care ar face presiuni şi ar determina autorităţile locale să creeze condiţii pentru ei. Deocamdată :)

Care a fost scopul evenimentului din vară?

Nu ştiu dacă ne-am propus să realizăm un eveniment răsunător. Era mai degrabă o dorinţă de a ieşi cu bicicletele, să ne simţim bine, în gaşcă, îmbrăcate în fuste sau rochii, pentru a demonstra că şi în Chişinău există bicicliste.

Tu eşti o fire mai activă, îţi place să călătoreşti, ai vizitat multe locuri. Vreau să ştiu dacă ai avut parte de vreo călătorie mai deosebită, cu bicicleta?

Am avut multe plimbări frumoase, inclusiv vara aceasta. Locuiesc de mai puţin de doi ani în Chişinău, iar până a-mi cumpăra bicicleta ştiam mai puţin celelalte sectoare, dat fiind faptul că şi casa, şi biroul meu se află în centru. Pot să zic că am ajuns să descopăr Chişinăul pe două roţi. Am ajuns vara aceasta cu bicicleta pe mai multe străzi de la periferie, locuri unde nu as fi ajuns cu siguranţă cu altă ocazie. Am descoperit şi multe locuri frumoase, dar şi străzi fără pic de iluminare, cu mulţi maidanezi şi pline de gropi.

Altă plimbare, ce mi-a rămas în memorie, a fost cea pe care am făcut-o în oraşul în care m-am născut, Tighina, la începutul lui septembrie. De obicei, merg pentru o zi acasă sau maxim două şi nu am timp să mă plimb pe îndelete. Acum mi-am făcut timp şi m-am plimbat cu bicicleta pe multe străzi, pe care n-am mai fost de mulţi ani. Cu această ocazie bicicleta mea a văzut şi Nistrul :)

Dar prin Chişinău ai mers cu bicicleta? Dacă da, ce probleme ai avut de înfruntat?

Nu sînt fana transportului  public din Chişinău şi încerc să-l evit cât de mult pot. Sau merg kilometri întregi pe jos, sau mă deplasez cu bicicleta.

Lipsa siguranţei în trafic este cea mai mare problemă, dat fiind faptul că nu există piste, iar şoferii încă sunt intoleranţi cu bicicliştii. De câte ori am ocazia să merg în Vest, mă "îmbolnăvesc" – oamenii economisesc atâta timp, bani,  deplasându-se cu bicicleta.

Chiar dacă nu există siguranţă, de multe ori merg cu bicicleta prin Chişinău – am o satisfacţie aproape sadică când mă strecor printre maşinile ce stau în ambuteiaje şi le las în urmă :)

Aţi dori să faceţi o tradiţie din evenimentul fetelor cu biciclete?

Da, acum am luat o pauză că vine frigul, dar din primăvară revenim în forţă. Urmăriţi pagina noastră de facebook.

Care a fost prima ta bicicletă şi cum te-ai învăţat să mergi cu ea?

Prima bicicletă am primit-o cadou la vîrsta  de 2 ani. Ce-i drept, nu prea ţin minte cum am învăţat să merg, ţin minte cum arăta: avea trei roţi şi era foarte colorată. În perioada cît am locuit la ţară, foloseam zilnic bicicleta, ca mijloc de deplasare. De fapt, cam toată lumea folosea bicicleta acolo în urmă cu vreo zeci ani. Localitatea noastră are aproximativ 8 km lungime, iar fiecare familie avea minim 2 biciclete. Acum, de când fiţele şi glamour-ul au invadat şi satele moldoveneşti, nu mai este la modă să mergi cu bicicletea, pentru alţii e o ruşine chiar. Eu oricum scot bicicleta veche din garaj de fiecare dată când merg acasă :)

Şi în Chişinău am fost întrebată de multe ori, dacă mă zgîrcesc la cei trei lei, pentru a merge cu microbuzul. După logica unora, bicicliştii sunt sau zgârciţi, sau săraci :)

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди