Люди

Despre India şi oamenii-stele

Despre India şi oamenii-stele

Pentru unii India este ţara culorilor, pentru alţii este evadarea sufletului, iar pentru Maria Gutahova şi pentru prietena ei, Rodica Ganea, este totul. India le-a oferit nu doar împlinire spirituală, dar şi le-a servit drept inspiraţie pentru a deschide un magazin cu articole din "ţara mătăsurilor".

Ce înseamnă India pentru Dvs.?

Rodica Ganea: Chiar din prima ocazie pe care am avut-o de a o vizita, India a devenit o oază pentru mine, un loc unde poţi respira liber, unde poţi sa te apropii mai mult de pământ, să te apropii de rădăcinile tale.

De peste 15 ani nu încetaţi să vizitaţi această ţară, nu simţiţi nevoia de a schimba ruta?

Vreau să plec şi în alte părţi, dar în India m-aş întoarce de mii de ori. Când am fost anul trecut, am urcat spre vila lui Nicholas Roerich (n. aut. – pictor, scriitor, arheolog rus), care se află în munţi: am trecut prin nişte sate simple, sărăcăcioase şi mi-am adus aminte de Moldova. Cred că se poate trage o paralelă între aceste ţări: şi porumbul creşte, şi oamenii sunt deschişi şi zâmbitori, asemeni celor din satele noastre. Posibil că şi ăsta este un motiv ce mă leagă de această ţară.

Ce v-a uimit cel mai mult atunci, când aţi ajuns pentru prima dată acolo?

Sus stele, jos stele, numai că atât de diferite. Stelele de sus - ai impresia că le vei culege în poală, iar cele de jos - oamenii care se odihneau nopţile afară, fără ca să le fie frică că cineva le va spune ceva urât. Cred că cel mai mult m-a frapat acest echilibru dintre cer şi pământ.

Multă lume de acolo trăieşte la limita sărăciei însă, cu toate astea, India este considerată ţara cu cei mai fericiţi oameni. Aveţi o explicaţie pentru acest fenomen?

În primul rând, ar fi bine ca şi noi să învăţăm de la indieni să iubim viaţa aşa cum este. La limita sărăciei trăim şi noi, dar suntem atât de înrăiţi. Ei însă nu concep acest lucru, pentru ei e important să te simţi bine şi să-ţi ştii copiii sănătoşi.

Dacă tot vorbim despre oameni, câţi dintre ei cunosc sau poate au auzit ceva despre Moldova?

Aici totul depinde de cercul în care te învîrţi şi de starea socială a fiecăruia. Dacă voi întreba o persoană, care este sus-pusă, inteligentă, cred eu că îmi va putea răspunde. Însă majoritatea care umblă prin pieţe, prin stradă, sunt convinsă, că nu-mi va spune nimic despre Moldova. Cu toate astea, în acest context putem face o paralelă şi cu Marea Britanie. Chiar dacă este considerată o ţară civilizată, mă tem că şi acolo mulţi nu ar cunoaşte unde este Moldova.

Pentru Dvs.  India nu este doar o ţară pe care o vizitaţi din plăcere, mai este şi un loc din care aduceţi haine şi accesorii pentru femei. Cum aţi creat legătura asta comercială?

Să nu credeţi că este un banc, dar am avut o situaţie destul de neplăcută cu ghidul nostru, căruia îi spune Gita şi cu care deja lucrăm de mulţi ani. Stăteam în maşină şi o aşteptam pe Maria, prietena mea, eram atât de obosită, iar Gita mă tot sâcâia, întrebându-mă într-o rusă stâlcită, dacă vreau apă sau suc. Fiind enervată la culme, mi-am permis să î-l trimit la origini în limba maternă. În loc să se supere, el a exclamat cu uimire şi bucurie: "Doamnă, cunoaşteţi româna?! Ce bine!". Mie îmi venea să intru în pământ de ruşine, pentru că el şi aceste fraze le cunoştea. De atunci sunt ani buni de când lucrăm cu el. Deci,  vă daţi seama, avem cel puţin un exemplu de indian,  care a început să înveţe limba română şi cunoaşte ceva despre Moldova.

Din câte ştiu, această legătură a fost atât de strânsă, încât Gita a luat-o pe doamna Maria în calitate de "mamă de suflet". Ne puteţi povesti despre aceasta?

Maria Gutahova: Gita îmi zice "Mamă", am fost invitată  la nunta lui, mi-a făcut cunoştinţă cu soţia sa, a cerut binecuvântarea mea. Eu am doi băieţi şi Gita cunoaşte acest lucru. Deseori glumeşte şi mă întreabă: "Mama, da câţi copii ai?" şi eu îi zic că am doi, iar el din nou mă întreabă: "Mama, precis doi, câţi copii totuşi ai?". Imediat îmi dau seama de şiretlic şi îi răspund că am trei băieţi (zâmbeşte).

India este o ţară în care se mai păstrează o ierarhie socială. Spuneaţi că Gita face parte din casta brahmanilor. Cum  se explică faptul că religia vorbeşte despre oameni ca fiind Dumnezei, pe când castele delimitează posibilităţile fiecăruia?

Rodica G.: Eu cred că de la Dumnezeu nu trebuie sa ceri, ci trebuie să îi mulţumeşti, în asta constă religia în India. Momentul crucial e să te bucuri de viaţă, indiferent de statutul ierarhic. Prejudecăţi şi bariere sociale mereu au existat, însă puterea de a înfrunta greutăţile şi de a reuşi prin muncă mereu a fost apreciată.

Comerţul este o latură aparte pentru India. Cât de binevenite sunt şmecheriile?

Vreau să spun un lucru: dacă eşti prost, te vor lua de prost, dar dacă eşti mintios şi îţi dai seama ce faci, ei te vor aprecia şi stima. Mai cu seamă, dacă nu arunci bani în vânt. Nu sunt şmecheri sau mincinoşi, sunt negustori, ei caută să obţină un profit şi-l pot minţi doar pe acela, care nu cunoaşte.

Sunt nişte lucruri pe care neapărat trebuie să le aduci odată ce te întorci din India?

Iei toată India, o pui în sac şi o aduci acasă, o aduci în suflet. Acolo poţi găsi de toate, nu este o listă strictă. Poţi lua ce îţi pofteşte inima: începând de la bijuterii şi terminând cu tot felul de condimente şi stofe.

Producţia filmelor de la Bollywood este o trăsătură definitorie a Indiei. Cât de influenţaţi sunt locuitorii de aceste filme?

Atunci când vizitezi India, nu este neapărat să ajungi şi la Bollywood. Mergi pe stradă şi vezi un autentic  film indian în plină stradă. Gita ne spunea că suntem prea grăbite şi că aici  nu se comportă aşa. Aici trebuie să mergi încet, relaxat, să nu faci mişcări bruşte. Ei merg lent şi atent, pentru a nu irosi energia.

Care ar fi cuvintele-cheie legate de această ţară?

India pentru mine se asociază cu floarea de oleandru, cu sufletul, curry, ochi mari şi mătase.

Anastasia Deleanu

allfun

Еще Люди