Люди

Corina Leah: Graz e un oraş ce mă inspiră zi de zi!

Corina Leah: Graz e un oraş ce mă inspiră zi de zi!

Corina Leah este o tânără din Republica Moldova, care studiază la Universitatea Karl-Franzens din Graz, Austria. Până a ajunge să fie înmatriculată în Graz, Corina a învăţat biologie moleculară la Universitatea de Stat din Moldova. Fiind pasionată de călătorii şi de studii, după ce a vizitat mai multe ţări din Europa, tânăra a decis să mai încerce o experienţă nouă în acest domeniu. A căutat o oportunitate care ar putea să îi ofere ambele pasiuni şi nu a ezitat să aplice, atunci gând a găsit-o. Care au fost paşii pe care i-a parcurs până a ajunge la visul austriac, vă propun să-i descoperiţi în materialul de mai jos!

În Austria am ajuns prin intermediul programului Erasmus Mundus. Eram studentă în anul II când am decis să aplic la Universitatea Karl-Franzens din Graz. Erasmus Mundus este un program internaţional ce oferă oportunităţi şi burse pentru studenţii cu frecvenţa la zi, de a învăţa la o universitate într-o altă ţară din Europa. Sunt aici de la 1 septembrie şi ceea ce pot spune cu încredere, este faptul că sunt foarte mulţumită.

Austria este o ţară dezvoltată, de o frumuseţe nemaipomenită. Savurez peisaje verzi, muntoase. Oamenii sunt deschişi, cu sufletul cald. Mă simt ca acasă. Este prima dată când sunt în Austria. Acum 5 ani am avut posibilitatea să plec în Germania pentru studii liceale, la fel pentru un an, prin programul Youth For Understanding Moldova.

Graz este un oraş internaţional, studenţesc. Aici se vorbesc aproximativ 100 de limbi. Mergi pe stradă şi auzi de la limba română, engleză, rusă, chineză şi desigur limba germană, până la dialecte deosebite, tipice doar unor regiuni geografice. În 2003 a fost intitulat de către UNESCO, Graz – City of Design. Nu m-am orientat spre a avea aşteptări: m-am lăsat să fiu surprinsă în fiecare zi prin cultura ţării şi personalitatea oamenilor din jurul meu. Chiar nu regret, primesc emoţii pozitive în fiecare zi.

Pot spune că am microbul călătoriilor. Am vizitat mai multe ţări: Suedia, Danemarca, Belgia, Germania, Italia, Elveţia, România, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Rusia, Turcia. Mi-am zis: de ce nu şi Austria? În primul rând, este o ţară vorbitoare de limbă germană. Am dorit să-mi aprofundez cunoştinţele de limbă germană, căci după cum se spune în popor "ochii care nu se văd, se uită". Aşa se întâmplă şi cu o limbă străină – dacă nu o vorbeşti, o uiţi. Apoi, sunt o  fire mai curioasă – îmi doream să descopăr ceva nou pentru mine. Mai am multe de văzut în Europa, dar cred că în curând voi cuceri şi Asia.

Eu am lucrat mult în domeniul tineretului. De fapt, încă mai continui să lucrez în această sferă. Dacă nu în Moldova, atunci încerc să găsesc o activitate în ţara în care mă aflu. De exemplu, aici sunt implicată în "Tandem" – un proiect în cadrul universităţii,  ce adună tinerii o dată sau de două ori pe săptămână la diverse sesiuni, unde se discută anumite teme/dezbateri în diverse limbi străine. Mergi acolo - unde ai interes. Am întâlnit tineri care doresc să-şi perfecţioneze cunoştinţele în limba română, fapt ce mă bucură. Tinerii sunt liberi, deschişi, receptivi, cointeresaţi în a-şi dezvolta personalitatea, activi, tind mult spre a căpăta noi cunoştinţe.

Cu toate că şi aici studiez biologie moleculară, se observă o mare diferenţă  faţă de sistemul de învăţământ din Moldova. Universitatea Karl-Franzens din Graz, fondată în 1585, este a II – a cea mai mare şi cea mai veche universitate din Austria. Este una cu tradiţii bine înrădăcinate. Anul de studiu oficial începe pe 1 octombrie, dar, în funcţie de cursurile pe care le alege studentul, orele pot începe şi mai târziu. Majoritatea nativilor austrieci vorbesc într-un dialect foarte aproape de cel bavarez, deci trebuie să cunoşti germană ca să te poţi implica în discuţii la ore. Graz e un oraş care mă inspiră zi de zi!

Evidenţa studenţilor are loc printr-un sistem online. La fel, prin acest sistem online, studentul independent, se înregistrează la cursurile pe care urmează să le frecventeze şi la examene. Sunt necesare 180 de credite pentru a putea primi dimploma de licenţă. Chiar dacă după 3 ani, studentul are un deficit de credite, acesta poate absolvi în următoarea jumătate de an, pe când în Moldova, trebuie să aştepţi un an până la examenul de stat sau pentru a apăra teza de licenţă. La fel, studenţii au voie să ia cursuri şi la alte universităţi. Aşa am făcut şi eu: sunt înmatriculată la Uni Graz, dar am lecţii şi la Universitatea Tehnică. Dacă în Moldova, studenţii se străduie să absolvească universitatea mai repede, aici studenţii savurează anii de studenţie. În timp ce îşi fac studiile - au posibilitatea şi să lucreze. 

Dacă voi reveni în ţară? Asta cred că e cea mai grea întrebare pe care mi-ai pus-o pînă acum. Da, voi reveni peste un an, când se va încheia programul, pentu că sunt în ultimul an de studiu şi am lucrarea de licenţă. Cel puţin acesta este planul meu pentru viitorul apropiat.

allfun

Еще Люди