Люди

Vova Salnicov: Despre Olanda, caşcaval, bicilete şi impresii de călătorie

salnicov

Poate nu îţi ia mult timp pentru a alege destinaţia dorită şi a pleca în călătorie, însă îţi va lua destul de mult pentru a povesti trăirile şi impresiile. Vorbim cu Vova Salnicov, bucătar de profesie, despre Olanda şi experienţa de a traversa cu bicicleta o ţară întreagă.

Niciodată nu am crezut că Olanda îmi va oferi atît de multă linişte. De fapt, acolo timpul de afară este asemeni celui din Anglia. Cu toate astea ploaia nu te încurcă să te plimbi prin parc şi să asculţi liniştea.

În mare parte această ţară oferă multă libertate nu doar locuitorilor săi, dar şi turiştilor. Olandezii au ajuns la concluzia că dacă încerci să interzici ceva - nu rezolvi nicio problema. Cu mulţi ani în urmă au legalizat comercializarea drogurilor uşoare. Astfel, acestea pot fi procurate în locuri specializate. Ce este straniu, că aceste locuri nu sînt farmaciile, ci cafenelele simple (coffee-shop-uri). Un alt exemplu de liberă gîndire este legalizarea prostituţiei, fapt bine cunoscut de mulţi. Lucru care m-a surprins cel mai mult este că prostituatele au carnete de muncă în care se menţionează pe ce stradă lucrează, în ce loc anume stă şi, desigur, stagiul de muncă.

Caşcavalul care este incomparabil cu ceea ce am putea gusta acasă. Din caşcavalul "olandez" produs în Moldova rămîne doar denumirea, deoarece gustul diferă mult de produsul original. Am fost în oraşul Edem, unde nu se mai produce de mult timp renumitul  caşcaval "Edem", pe cînd la noi îl mai putem găsi în magazine. Şi nu uitaţi să gustaţi celebrele napolitane olandeze, care sunt foarte subţiri, dar foarte delicioase, mai ales cînd le adaugi caramelă.

Bicicleta în Olanda este transportul numărul unu, avînd mai multe privilegii decît oricare alt mijloc de  transport. Parcările sunt imense şi fiecare are culoarea şi designul său. Cînd te uiţi să îţi cauţi bicicleta ai impresia că vei fi nevoit să o cauţi o zi întreagă. De regulă, olandezii au biciclete de uz zilnic, iar recent au apărut biciclete cu motor electric. Atît timp cît circuli, mecanismul "se încălzeşte", iar în momentul în care ai nevoie să urci un deal, o poţi face fără prea mult efort.

Am văzut o biserică foarte specială, pentru că absolut nimeni nu cunoaşte de ce a fost construită anume în acel loc. Podeaua ei este făcută din plăci, pe care sînt imprimate diverse semne. De fapt,  sunt nume de persoane, stele funerare ale unor familii bogate, ale unor generaţii întregi,  care au fost înmormîntate sub biserică. Ea şi-a păstrat interiorul intact, exact aşa cum a  fost proiectată în sec. XVIII. Alte exponate  interesant am descoperit la muzeul "Rijks Museum": piatra şi acul, pe care le magnetiza Petru I al Rusiei,  pentru a improviza o busolă şi clopoţelul din care suna pentru a-şi chema servitorii.  S-ar părea că sunt nişte obiecte nesemnificative,  însă asta este tot ce a rămas de la domnitorul Rusiei.

Pentru Olanda corăbiile reprezintă un cult. Dacă analizăm harta Olandei, observăm că apa este prezentă masiv în viaţa acestei ţări. Nu întîmplător,  mulţi negustori olandezi au reuşit să se îmbogăţească pe seama transportului maritim. Sunt muzee care nu doar că sunt dedicate în totalitate istoriei corăbiilor, dar şi arată ca o adevărată corabie. Sute de ani în urmă această corabie a văzut multe mări şi oceane. Astăzi, poţi vedea cum este amenajată cabina căpitanului sau bucătăria.

Când m-au întâmpinat, olandezii nu prea ştiau cum să se comporte. Erau foarte precauţi, deoarece ştiau că Moldova este o ţară din lumea a treia. Mă întrebau dacă la noi lumea mai merge pe cal, fapt care m-a amuzat mult. Dar le-am dat să guste tradiţionala noastră mămăligă şi spiritele s-au mai calmat.

Cu mare drag aş importa în Moldova atitudinea olandezilor faţă de viaţă. Acolo ei trăiesc, dar nu supravieţuiesc. La noi, din păcate, multora le trece viaţa pe alături. Desigur aş împrumuta de la ei calitatea multor produse, pe care le ador, cum ar fi, de exemplu, reţeta unui  caşcaval ce se topeşte în gură.

Anastasia Deleanu

allfun

Еще Люди