Люди

Olesea Russu despre profesia care i-a călit caracterul

Olesea Russu despre profesia care i-a călit caracterul

Până mai ieri, ne spunea "Bună dimineaţa" de la cea mai matinală emisiune a postului naţional de televiziune. Astăzi este producător la o emisiune de dezbateri la acelaşi post. A învăţat că în televiziune contează echipa cu care munceşti cot la cot pentru reuşita unei emisiuni de calitate. Nu a avut un idol în televiziune, dar a muncit zi de zi, reuşind să fie un exemplu pentru tinerii, care vor să îmbrăţişeze această profesie.

Olesea,  recent te-ai întors de la Festivalul Internaţional de Televiziune "TEFI- Comunitate", cu ce impresii vii, ai mai participat la astfel de festivaluri?

Pentru prima dată particip la un astfel de Festival şi, binenţeles, am revenit acasă cu impresii plăcute. Tema ediţiei din acest an a fost "Formate moderne în divertismentul de TV din ţările CSI". Evenimentul s-a defăşurat în oraşul Odesa din Ukraina.  Fiecare, din cele 12 ţări participante, a venit cu emisiuni de diverse genuri: concurs, muzicale, talk-show, reality-show, etc.

Împreună cu regizoarea Diana Donică am prezentat proiectul TV "Moldova 1" dedicat jubileului de 60 de ani a interpretului de muzică populară Mihai Ciobanu. Sincer, aveam mari emoţii, cunoscând potenţialul şi posibilităţile televiziunilor participante. Din ceea ce am văzut, am înţeles că în Televiziunile Publice se investesc foarte mulţi bani şi la o emisiune lucrează o echipă mare. De exemplu, echipa din Belarus a prezentat o emisiune la realizarea căreia au fost antrenate 12 camere de filmat. La ei un minut de publicitate costă 3 mii de euro. De aici rezultă şi posibilităţile pe care le au.

Echipa din Ukraina a venit cu o emisine la care s-a lucrat 8 săptămâni. Un proiect foarte bun, bine gândit şi realizat profesionist. Azerbaidjanul, de exemplu, a prezentat o emisiune gen concurs interactiv, cu o durată de 20 de minute, în care telespectatorii telefonau în studio, răspundeau la întrebări şi câştigau premii. Un proiect uşor de realizat şi fără prea mari cheltuieli. Apropo, Televiziunea publică din Azerbaidjan are 3000 de angajaţi…. Tural Orujov, prezentator de ştiri la televiziunea din Azerbaidjan, ne-a spus că ei au posibilităţi tehnice enorme şi finanţare generoasă, dar nu se pot bucura de emisiuni de top, bine realizate.

Proiectul TV "Moldova 1" a fost prezentat în a treia zi a Festivalului. Emisiunea s-a bucurat de succes. Atât participanţii cât şi juriul de specialitate a remarcat profesionalismul regizorului şi al operatorilor. A impresionat şi studioul enorm de care nu se bucură toate posturile tv din ţările CSI. Chiar ne-am simţit mândri.

Lucrezi în tv de 15 ani, timp în care ai fost reporter, prezentator, producător. Unde te simţi mai bine în faţa reflectoarelor sau în spatele lor?

Pentru mine chiar nu este atât de important să "fiu pe sticlă". Emoţiile sunt aceleaşi şi atunci când mă aflu în emisie, şi în spatele camerelor. Important e să-ţi faci meseria cu responsabilitate şi să nu uiţi că telespectatorul de acasă este un "gurmand" care apreciază doar un produs bun. Iar ceea ce conteză cu adevărat în tv este munca în echipă. Poţi fi cel mai frumos şi deştept prezentator, cel mai genial producător şi regizor, dar fără o conlucrare sănătoasă cu echipa tehnică, operatorii, regizorii de sunet, maieştrii de lumini, redactorii, administratorii etc, nu poţi face televiziune. Aceasta e lecţia pe care am învăţat-o în cei 15 ani de când activez la Moldova 1.

În televiziune contează mai mult calitatea sau cantitatea şi pe ce pun accentul televiziunile din Moldova?

Binenţeles, contează calitatea. La ce bun o sută de perechi de pantofi cu două măsuri mai mici sau mai mari?!. Aşa e şi în televiziune. Nu văd rostul unor emisiuni "la pachet",  doar pentru a umple spaţiul de emisie. E o lipsă de respect faţă de telespectator, care nu înghite orice fel de "momeală". Oamenii vor să afle informaţii din orice domeniu: cultură, politică, sport, ştiinţă, artă, agricultură, economie, etc, important e ca "meniul" să fie "alcătuit" corect iar "ingredientele"  de cea mai bună calitate.

Mulţi tineri fac facultatea de jurnalism, visându-se vedete de televiziune.Ce este de fapt televiziunea, cu ce se mănîncă meseria de jurnalist şi ce sfaturi ai da tinerei generaţii care vor să intre în tagma jurnalistică?

Părinţii mi-au povestit că atunci cînd eram mică şi nu stăteam locului nici o clipă, îmi dădeau un ziar şi eu îl mototoleam cu interes pînă mă linişteam. Încă pe atunci au zis că voi fi scriitoare ori jurnalistă. Peste ani toate s-au adeverit. Am cunoscut oameni minunaţi din diferite domenii, le-am aflat povestea vieţii, am trăit alături de ei bucuria şi tristeţea; împlinirea şi deznădejdea. În aceşti ani de jurnalism am devenit mai puternică. E o profesie care îţi “căleşte" caracterul. Aici nu te plictiseşti niciodată, aici nu e loc de monotonie. E o continuă cunoaştere. În jurnalism, la fel ca şi în medicină, nu ai dreptul să greşeşti, pentru că în ambele domenii are de suferit OMUL. În această profesie trebuie să fii în primul rând onest. Onestitatea presupune sinceritate, responsabilitate, decizii importante. Să nu uităm de un comportament deontologic, moral, etic; de o bună stăpânire de sine şi putere de concentrare. Şefii nu vor aprecia niciodată oamenii care se autocompătimesc. Un bun jurnalist trebuie să opereze cu informaţii verificate şi nu cu bârfe, auzite la colţ de stradă. Jurnalismul e asemeni unei UŞI – se deschide doar atunci când ai “cheia potrivită" – Cuvîntul. Dacă o pierzi, rişti să rămâi în stradă.

Ai avut un idol în televiziune pe care ai vrut să-l urmezi?

Nu….

Ai muncit în televiziune pe vremea în care ţi se impunea anumite rigori, crezi că astăzi avem mai multă libertate de exprimare şi cum ar trebui să profităm de această libertate?

Consider că cea mai mare greşeală a noastră, nu doar a jurnaliştilor, este AUTOCENZURA. Aceasta apare atunci când există teamă şi haos. Atâta timp cât ştii exact ce vrei să spui, când eşti gata să răspunzi pentru cuvintele tale direct, fără a sta ascuns după paravan, nimeni nu te poate judeca şi nu-ţi poate impune punctul de vedere. Mereu există o modalitate de a "da voce" "cuvintelor încătuşate", important e să alegi timpul potrivit şi să ai înţelepciunea de a te face înţeles.

De ce depinde reuşita unei emisiuni?

În primul rând, succesul unei emisiuni vine de la o IDEE bine gândită şi "aşternută" pe hârtie. În al doilea rând, ECHIPA – una profesionistă şi deschisă pentru comunicare. Acestea sunt cele mai importante "ingrediente". Binenţeles,  toate "ornamentate" cu un decor care atrage privirea. Să nu uităm de mesajul pe care dorim să-l transmitem, de acurateţea limbajului şi locul în grilă.

Pe lângă facultatea de jurnalism, ai mai făcut şi facultatea de drept, s-ar putea ca într-o zi să te vedem într-o altă postură? Unde te vezi peste 10 ani?

Am făcut dreptul pentru că mi-am dorit asta dintotdeauna. Nu a fost un simplu moft pentru a mai avea o diplomă "în buzunar". Am realizat şi o rubrică juridică pe când eram la emisiunea  "Bună dimineaţa", iar pentru a prezenta informaţia aveam nevoie de limbajul juridic pe care nu-l posedam. Mă gândeam să fac Avocatura, dar au intervenit alte lucruri. Poate mai târziu.

Unde voi fi peste 10 ani?! … Greu de spus. De un lucru sunt sigură, că nu voi renunţa la jurnalism. Iar familia va rămâne o prioritate.

Silvia Rotaru

allfun

Еще Люди