Люди

Oxana Bunici: Și rugby este un sport feminin

Este femeie, dar practică cel mai masculin sport din lume. Oxana Bunici este una din cele mai bune sportive ale Republicii Moldova. Mai mulţi ani la rînd Oxana a devenit campioană naţională la astfel de probe cum ar fi:canotajul, rugby,fotbalul, dar a cîştigat și Cupa Federaţiei din Ucraina. De ce i se pare rubgy-ul un sport feminin şi cum a ajuns să se dedice în totalitate acestei probe, aflaţi din interviul de mai jos.


De cînd faci parte din lumea rugby-ului?

Am început să practic sportul chiar din primii ani de şcoală, ca simplă amatoare. Primul  sport de performanţă l-am practicat la proba kaiac-canoe de la vîrsta de 16-17 ani. După care, în anii de facultate, am făcut rugby. Acolo mi s-a propus sa încerc să avansez în acest domeniu. Începind cu anul 2007 si pîna în prezent  fac rugby de performanţă şi nu regret nicio clipă alegerea făcută.

De ce crezi că acest sport ţi se potriveşte cel mai bine?

În paralel mai joc şi fotbal, dar mai mult ca amatoare. De ce acest sport si nu altul? Pentru că anume datorită rugby-ului m-am regăsit şi mă simt împlinită. Fiecare dintre noi trebuie să facem lucruri, ce ne fac fericiți, ne aduc plăcere. Așa e și cu sportul: trebuie să practici acel sport, ce-ți provoacă satisfacţie. Din aceste motive am ales anume acest tip de sport.

Pentru mine, rugby este un sport masculin, solicitant, care se soldează deseori  cu accidentări, luxatii. Cum ai descrie tu acest sport?

Este un sport în care trebuie să ai tărie de caracter, o bună stapînire de sine și să fii disciplinat.Ca şi oricare alt sport, într-adevar, presupune și o anumită doză de pericol,de accidentari. Cu toate astea, încercăm, pe cît e de posibil,  să evităm situaţile de acest gen. M-am împăcat cu acest risc, deoarece cînd am făcut alegerea ştiam de riscurile la care mă supun. Fac rugby de mai bine de 6 ani şi deja nu îmi mai este frică de nimic din ceea ce se poate întîmpla pe terenul de joc.

Poate deveni rugby un sport mai feminin atunci cînd e practicat de fete?

Pare greu de crezut, dar feminitatea este prezentă chiar și în timpul jocului. Asta şi ne deosebește de rugby-ul masculin. Pot afirma acest lucru cu certitudine. Da, rugby este un sport feminin. Nu pot da o definiție a felului cum ar trebui să arate femeile care-l practică. Este un sport  pentru toţi şi pentru toate carecterele puternice şi dormice de a face performanță.

Jucăm uneori şi cu echipa baieţilor şi pot spune cu certitudine că nu există mari diferenţe în tehnicile pe care le folosim, dar este un plus pentru noi în acumularea experienţei de joc. Fiecare e bun în felul.

Cum te-a schimbat acest sport?

Am devenit mult mai sigură şi încrezută în mine. Caracterul unui rugbyst adevarat nu poate fi descoperit în viaţa de zi cu zi, dar se demonstrează şi poate fi perceput doar în timpul jocului şi a antrenamentului propriu-zis. Personal, consider că rugby te ajută să te concentrezi, să-ţi depășești aşteptările şi să-ţi dezvolţi abilităţi bune de a lucra în echipă. În acest mod m-a influenţat şi pe mine acest sport.

Unde evoluezi în ultima perioadă?

Activez în calitate de legionar în echipa Ucrainei "Otrada" din Odessa şi "Olimp" din Kazahstan. Pe tot parcursul anului avem  turnee naţionale și internaţionale,  în care dăm dovadă de profesionalism şi luăm locuri de frunte. Mereu am demonstrat că putem forma o echipa unită, ce poate cu mîndrie ridica drapelul ţării pe arena internaţională.

Nu am idoli în acest sport, dar admir rugby-ul frumos care presupune şi spectacol, şi atmosfera unui joc incitant. Suntem la acelasi nivel cu ţările europene. Diferenţa este în susţinerea de care avem parte din partea celor cu funcții. Un rezultat bun, în primul rînd, depinde de o echipa unită şi încrezută, de un antrenor emerit şi desigur de o mare dorinţă de a practica acest sport - rugby!

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди