Люди

Sanda Grigoraş: Despre schimbul de valori la City of Oxford College

Sanda Grigoraș: Despre schimbul de valori la City of Oxford College

Despre cât e de greu să te acomodezi în Marea Britanie şi schimbările de valori care intervin în perioada de învăţământ, ne-a povestit Sanda Grigoraş – tânăra pentru care studiile în City of Oxford College nu mai sunt un vis.

Cum ţi-a reuşit să ajungi să faci studii la City of Oxford College? Faptul că ai ajuns acolo a fost un vis de demult sau o întâmplare?

Sincer vorbind, de mic copil am visat să fac studiile într-o universitate prestigioasă de peste hotare, însă viziunile mele erau totuşi mai mult orientate spre Franţa, decât Marea Britanie, aşa cum am studiat într-un liceu francofon din capitală. Totuşi, pe parcursul anilor, fiind influenţată de sora mai mare (care face universitatea în Londra), cât şi de mama (fan al culturii engleze) am început să consider opţiuni din Marea Britanie. Aşa s-a întâmplat că într-o seară plictisitoare de decembrie mama să mă întrebe: "dar tu nu te-ai gândit să finisezi şcoalaîn UK"? A fost deajuns ca "să se aprindă becul". M-am decis să aplic independent la un colegiu din Oxford. Am fost uimită să primesc un răspuns atât de prompt de la ei. După un ulterior interviu telefonic, am fost anunţată că sunt acceptată – noutate care a adus multă bucurie. Aşa deci, în septembrie 2012 am început cursul A-levels, la atunci-numitul Oxford and Cherwell Valley College in Oxford, Marea Britanie.

Pentru orice succes în viaţă trebuie să plătim cu ceva. Cu ce ai jertfit tu, plecând în altă ţară?

În primul rând este vorba de îndepărtarea fizică de casă, familie şi prieteni. A fost foarte dureros pentru mine să fiu departe, în special de sora mea mai mică – Nicole, care pe atunci avea doar 2 anişori şi pe care o iubesc enorm de mult. Și apoi, a fost vorba de jertfirea a 10 ani de studii la liceu, fără a mai avea o diplomă de bacalaureat.

Cu cine comunici mai mult - cu englezii sau cu persoane ce aparţin altor naţionalităţi?

Populaţia Oxfordului e foarte diversă, din punct de vedere religios, etnic şi cultural, dar la colegiu suntem puţini elevi internaţionali. Sincer vorbind, in primele zile chiar am fost puţin izolaţi şi marginalizaţi de studenţii băştinaşi. Aparent, nici ei nu sunt chiar obişnuiţi cu colegi internaţionali. Însă pe parcurs, situaţia a devenit tot mai puţin tensionată şi am reuşit să mă integrez cu succes în colectiv. Oricum, majoritatea timpului la colegiu îl petrec cu prietena mea din Latvia şi prietenul meu italian Lorenzo.

Cum ţi se pare calitatea studiilor în Marea Britanie?

Sistemul de învăţământ e total diferit de cel din Moldova şi aici mă refer atât la metode de instuire, cât şi la cadre didactice.

La moment învăţ doar 3 obiecte. Știu că sună straniu, dar aşa e. Astfel, am aceleaşi lecţii în fiecare zi. Ar putea suna plictisitor, dar cred că aşa tip de instruire e mult mai eficient decât 12-13 obiecte deodată. Deci, pot spune că programul e un pic mai lejer, doar că lecţiile durează mai mult: de la o oră până la 2 ore şi jumătate. Este mult mai asemănător unui orar universitar, decât şcolar.

Cât despre profesori, relaţia profesor-elev e total diferită. În Moldova ea pare să fie mult mai personală şi mai afectivă, pe când aici e strict academică. Profesorii mei ştiu cum să combine predarea cu ceva mai distractiv. Majoritatea din ei obişnuiesc să folosească tabla interactivă, filmuleţe, materiale printate, activităţi în grupuri în timpul lecţiilor. Am un profesor nemaipomenit de Economie, e tipul de om cum ar fi un geniu nerecunoscut, dar plin de umor. Persoană foarte filosofică la prima vedere, dar cu un simţ al umorului deosebit în realitate. Cred că îl voi ţine minte toată viaţa pentru metodele sale foarte simpliste şi amuzante totodată.

Comunicând cu oameni din alt mediu, probabil şi personalitatea ta a trecut prin careva schimbări. Cum erai la început de drum şi cum te poţi descrie acum?

De la început eram foarte speriată şi alarmată, şi consider că e o stare normală într-o ţară nouă. Însă, totul a trecut ca un vis urât. Ambiţia mea şi determinarea de a merge la o universitate de prestigiu m-au ajutat să trec peste asta şi să merg înainte. Felul de a fi al englezilor m-a facut o persoană mult mai deschisă, fără prejudecăţi. Aici e ceva normal să vezi cupluri gay pe stradă sau persoane non-conformiste.

Consider că depărtarea m-a învăţat puţin câte puţin să fac diferenţa dintre valori şi pseudovalori, dintre prieteni şi doar simple cunoştinţe, şi clarcă, am devenit o persoană mult mai matură şi independentă.

Ce planuri ai după finisarea studiilor la City of Oxford College? Eşti tentată să rămâi acolo?

Sunt foarte tentată, ba poate chiar şi determinată să rămân înMarea Britanie. Recent am aplicat la 5 universităţi de aici, printre care şi renumitaUniversitate din Oxford.

Ce le poţi recomanda celor care îşi doresc să plece la studii peste hotare, analizând propria experienţă?

Celor care îşi doresc să plece la studii peste hotare vreau să le doresc mult curaj şi ambiţie.  Odată ce şi-au propus acest scop, să nu dea înapoi niciodată, să meargă doar înainte, pentru că se merită. Pe lângă faptul că e o experienţă nespus de frumoasă, studiile peste hotare ramân a fi cotate mai sus decât cele din Moldova, din păcate. Deci, reprezintă un pas sigur spre succes!

Diana Mocanu

allfun

Еще Люди