Люди

Maria Bagrin Tabacaru: Despre caleidoscopul calatoriilor neplanificate

Maria Bagrin Tabacaru: Despre caleidoscopul calatoriilor neplanificate

A călătorit în 10 state în mai puţin de trei luni! Impresii proaspete şi detalii surpinzătoare ne oferă însăşi protagonista, Maria Bagrin Tabacaru.

Cărui fapt se datorează călătoriile făcute în ultima perioadă?

A fost pe neaşteptate, atunci cînd am ales ca destinaţie de vara - Italia. Cînd am pornit la drum ne-am propus să vizitam cît mai multe ţări, odată ce tot suntem cu maşina. Cred că e momentul cel mai potrivit pentru călătorii, deoarece atunci cînd vor apărea bebeluşii, va trebui să renunţăm la astfel de plăceri pentru cîţiva ani. :)

Ce ţări ai vizitat?

În drum spre Italia am vizitat Ungaria, după care au urmat Venezia şi Forte dei Marmi (nişte minunăţii ale Italiei), apoi Coasta de Azur, Nisa-Franta, Monaco, Elveţia, Germania, Austria. În octombrie am fost la ziua de nastere a unei prietene din Elvetia-Zurich. Peste o săptămîna,  cu ocazia împlinirii a celor 3 ani de căsătorie, am plecat în Spania şi Portugalia, împreună cu soţul meu, în cea de-a treia lună de miere: :)

Prin ce te-au cucerit locurile vizitate?

Fiecare ţară are specificul său. Nu m-am aşteptat ca Italia să fie atît de frumoasă, acum înţeleg moldovencele noastre de ce nu se întorc acasa :). Regiunea Forte dei Marmi este o regiune foarte scumpă, unde se odihnesc foarte multi ruşi. Astfel, vedetele Kate Topuria şi Dmitrii Malikov îşi  petreceau vacanţa odată cu mine :).  Maşini din cele mai luxoase ca Bentley, Maserati, toate aparţineau rusilor. Nisa - o adevarata metropolă a diversităţii arhitecturale: de la sobrele hoteluri şi palate de pe Promenade des Anglais,  pînă  la tot felul de edificii extravagante. Monaco m-a lăsat fără cuvinte. Am avut norocul să-l vizitez pe timp de seară. Lux, eleganţă, casino-uri, maşini scumpe şi incredibil de multă lumină! Nu rataţi ocazia de a admira pe timp de seară acest oraş-stat, vestit în întreaga lume. Nemţii au o altă mentalitate şi sunt mai bine organizaţi decît noi.

Cu ce impresii ai revenit acasă?

Austriecii sunt foarte aroganţi. În Zurich totul este excesiv de scump. De exemplu, colecţiile anumitor brand-uri sunt cu totul diferite decît cele din Romania, preţurile fiind duble. M-a impresionat că au trenuri cu două etaje şi în fiecare vagon au cîte un spaţiu de joacă, destinat copiilor. Sub fiecare scaun găseşti cîte o priză, la care-ţi poţi reîncărca telefonul, un lucru foarte necesar pentru cei ce ajung foarte tîrziu acasă. Spania şi Portugalia nu se compară cu nimic din ceea ce  am văzut pînă atunci. În Spania am vizitat două locaţii de excepţie: Malaga şi Sevilla. M-au impresionat prin tradiţiile lor gastronomie, prin clima bună de invidiat şi ospitalitatea locuitorilor. În Portugalia am vizitat oraşul Portimao, situat pe malul Oceanului Atlantic, renumit prin magnificele formaţiuni stîncoase colorate, peşteri şi rezervaţii naturale.

O perioadă scurtă, dar călătorii foarte multe. Care sunt avantajele şi dezavantajele unui astfel de mod de a-ţi petrece timpul?

De exemplu, cînd vizitezi o ţară ar fi bine să ai mai mult timp la dispoziţie pentru a vedea şi alte ţări din vecinătate. Acum cînd am fost în Spania, ne-a fost usor să mai  mergem încă vreo 500 km pînă în Portimao (Portugalia), însă nu am avut timp şi pentru strîmtoarea Gibraltar, Casablanca sau chiar Morocco.

Care sînt preţurile pentru cazări?

Preţurile sînt cam la fel, dacă vorbim despre cazarea într-un hotel. În funcţie de luxul pe care ţi-l alegi. Am stat şi în hoteluri cu 40 euro pe seară, dar şi în unele cu 150 euro pe seară. Depinde în ce regiune a oraşului vrei să stai.

Unde se mănîncă sănătos şi gustos?

M-a impresionat gastronomia Spaniei şi a Portugaliei. Bucate din fructe de mare găseai la orice pas şi foarte accesibile ca preţ. În Spania mîncarea şi băutura sînt foarte ieftine. O cafea te costă 1,2 euro. O cină ne-a costat 67 de euro, chiar dacă am stat 5 persoane la masă şi am servit toate delicatesele Oceanului  Atalntic. :)

În general, se mănîncă bine şi sănătos acasă, în Moldova. În timpul călătoriei noastre nu puteam să găsesc nicăieri o zeamă sau o supă lichidă. Toate semănau mai mult a sos. Am avut chiar şi probleme cu stomacul.

Ai reuşit să faci cumpărături la fiecare destinaţie?

Am încercat să fac shopping cam în toate ţările pe care le-am vizitat. Nu recomand Elvetia ca destinaţie pentru cumpărături, deoarece  preţurile sunt mari. În rest, oriunde te-ai duce  preţurile sunt accesibile.

Cît despre suvenire, nu prea îmi plac acestea. Mai mult aş prefera să-mi iau o geantă personalizată, bijuterie cu tematica unei ţări, sau alt accesoriu potrivite garderobei mele. Spre exemplu, din Sevilla mi-am luat o gentuţă-radio, foarte vintage. Şi, obişnuiesc să colecţionez cît mai multe poooze!!!!!

Arhitectura cărui oraş te-a impresionat cel mai mult?

Arhitectura Veneziei este incomparabilă. Cînd văd casele alea, plutind pe apă,  la un moment dat mi se face milă. Îmi curg lacrimi. Nu ştiu de ce. Poate că nu-mi imaginez să trăiesc în una din ele. Nu-mi imaginez cum calatoreşte lumea fără maşini, dar au ales aceste gondole pentru a se deplasa dintr-un cartier în altul.

Apropo, în Nissa e dezastru la capitolul maşini. La fiecare colţ puteai vedea maşini cu geamuri sparte, lovite, zgîrîiate. Deseori, am observat cînd o masina ce nu prea are loc să iasa din parcare, nu are nicio remuşcare ca să lovească în cea,  care-i stă în preajmă şi-i împiedică calea spre ieşire.

Zurich parcă e clădit din cuburi de diverse culori. Clădirile sunt toate la fel, simple, cu un număr infinit de etaje, ridicate spre cer. Cît despre Portugalia, parcă mă aflam într-un episod din filmele cu "Maria Hose" sau "Alondra". Case vechi, cu acoperişuri de un rosu ruginiu şi un pamînt cărămiziu.

Dacă ai fi avut posibilitatea să ramîi în una dintre ţările în care ai călătorit, ce ţară ai alege?

Pe lista mea s-ar regăsi Italia, Monaco sau Portugalia.

Ce sfaturi le poti oferi celor care vor să călătorească în ţările pe care tu le-ai vizitat deja?

Să nu facă nunţi de milioane şi botezuri cît o cumătrie, să investească în ei. Odată ce călătoreşti mai mult, ţi se schimbă viziunile despre viaţă, începi să ai alte priorităţi. Cei care au cutreierat întreaga lume mă inteleg.

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди