Люди

Luigi Savoia - italianul, care promovează Moldova

Luigi Savoia - italianul, care promovează Moldova

Cu un accent italian, se străduie să vorbească româna şi rusa la perfecţie. Ţine foarte mult la Republica Moldova, pentru că îl leagă rădăcinile, ascunse undeva adînc şi soţia. Este chimist de profesie, dar în viaţa cotidiană - un manager înnăscut. Înfruntă iernile moldoveneşti, chiar dacă vine dintr-un oraş de pe malul mării. Luigi Savoia este cel, care îşi aşterne mai jos gândurile despre Moldova şi relatează despre contribuţia pe care o are în promovarea externă a ţării noastre.

Pentru prima dată am venit în Republica Moldova atunci, cînd am fost invitat în ospeţie pentru doar 10 zile. Era o iarnă foarte friguroasă, dar senzaţia care mi-a rămas a fost că am avut parte de unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa mea.

De mic am fost atras de ţările din Estul Europei. În acest sens, nu pot să nu menţionez că mama mea e româncă, iar mai târziu m-am căsătorit şi eu cu o moldoveancă. Deci, sosirea mea pe acest plai e un pas destul de natural, din punctul meu de vedere. Vizităm foarte des, împreună cu familia, România.

Domeniul meu profesional este departe de ceea ce fac la moment. Sunt chimist, dar am avut ocazia să studiez marketing-ul şi strategiile de comunicare de mic, de la unchiul Francesco, care e şi naşul meu de botez şi un prieten bun. În Italia este un Art Designer apreciat.

Prima impresie pe care mi-a lăsat-o Moldova o pot descrie printr-un cuvânt: ger! Totuşi, e o iarnă moldovenească. Cu toate astea, spre marea mea mirare, m-am simţit ca acasă.

De mai multe ori m-am întrebat dacă se merită să rămân, pentru că eu vin din oraşul Crotone, situat pe malul mării. Acolo m-am născut şi am trăit până la 31 ani. Acolo temperatura nu scade mai jos de 0 grade, doar extrem de rar. Am descoperit în arhiva de fotografii a mamei o poză unde eu am 3 ani şi stau pe o sanie, iar în jur- doar zăpadă.

Cred într-un viitor frumos al Moldovei. Este o ţară strategică, cu o poziţie care uneşte Europa de Vest cu Europa de Est. Este atractivă din mai multe puncte de vedere. Aveţi mii de hectare de pământ fertil, ape şi păduri, mănăstiri şi biserici, care reprezintă o sursă turistică importantă în dezvoltarea economiei ţării. Moldova este o ţară deosebită prin istoria sa, înzestrată cu multe tradiţii şi obiceiuri, care se păstrează până în prezent. Este un loc pitoresc şi o sursă de inspiraţie.

Ma simt deja cetăţean al Republici Moldova. Familia este principalul motiv de plăcere. Aici sunt iubit şi iubesc, sunt fericit şi zâmbesc. Desigur, aflându-mă aici îmi este dor de familia mea, care este în Italia. Vestea cea bună e că mama, după 40 de ani, revine în România.

Prin intermediul unei reviste moldo-italiene, pe care am reuşit să o lansez atât în Moldova, cât şi în Italia, promovăm tot ce e mai frumos în Moldova. Revista descrie într-un limbaj accesibil tot ceea cu ce se mândresc moldovenii.

Avem multe de povestit şi de publicat despre acest meleag. E ceva interminabil, mai ales dacă iubeşti ceea ce faci şi dacă mesajul vine din inimă.

Revista este un instrument preţios şi pentru comunitatea italiană din Moldova.

După un an de activitate redacţională vreau, în primul rând, să îi mulţumesc doamnei Tatiana Nogailic - preşedintele  Asociaţia "Assomoldave"  din Roma. Ne bucurăm de sprijinul Biroului Relaţii cu Diaspora, Primărieicapitalei şi a Ambasadei Italiei în Republica Moldova. Încercăm să colaborăm cu mai multe instituţii, ca să îmbogăţim paginile cu informaţie. Sperăm că mesajul pe care-l transmitem va ajunge la cât mai mulţi cititori.

Dorim să creştem împreună, pas cu pas. Ne mândrim cu relaţiile de colaborare pe care am reuşit să le legăm cu  diasporele moldoveneşti de peste hotare. Promovăm activităţile lor şi încercăm să păstrăm legăturile stabilite, deoarece e dificil să stai departe de ţara ta.

Este important să schimbăm mereu ceva în personalitatea noastră. Este şi mai important să apreciem ceea ce avem noi mai bun şi valoros, să respectăm lucrul oamenilor, deoarece poporul se confruntă în viaţa de zi cu zi cu greutăţi, boli şi alte probleme.

allfun

Еще Люди