Люди

Constantin Ţuţu: Sunt o persoană puternică din toate punctele de vedere

Constantin Țuţu este sportivul care ne-a reprezentat ţara la cel mai înalt nivel în nenumărate lupte, cel care a devenit un prototip pentru mulţi tineri şi bărbatul ideal pentru multe femei. L-am prins pe Constantin în timpul antrenamentelor şi am reuşit să-i fur câteva minuţele ca să-mi vorbească despre el şi despre sportul de la noi de acasă.

Cum a ajuns Constantin Țuţu sportivul cu renume mondial?

Am început totul de la zero. Aveam 9 ani când am început să practic sportul. Ca să merg mai departe aveam nevoie de o sumă de bani, la acel moment familia mea nu dispunea de ea. După două săptămâni de depresie am mers la Muay Thai şi de aici a început toată povestea mea. Deoarece primul meu antrenor plecase în anul 2005, am rămas să mă antrenez alături de un prieten de-al meu, Trocin Nicanor. O perioadă scurtă de timp acesta mi-a fost şi antrenor. Iniţial mai primeam şi bătaie la competiţii. La un moment dat aveam de gînd să abandonez acest sport, dar am avut tăria de caracter de a trece peste aceste momente şi am ajuns unde sunt acum.

Care sunt senzaţiile unui învingător şi care erau prognozele tale pentru campionatul ce s-a desfăşurat recent?

Pentru Cupa Lumii a fost nevoie de o pregătire cu totul specială. Am lucrat foarte mult, nu m-am eschivat de la antrenamente. Chiar şi atunci, când intervenea ceva în graficul antrenorului meu, veneam singur şi mă antrenam. Nu pot să spun că eram sută la sută sigur că voi fi învingător, cu atât mai mult că Shakuta este un sportiv foarte puternic, care a participat la un număr foarte mare de lupte. Cred că dorinţa mea de a câştiga era atît de mare, încît a jucat un rol  important în această luptă.


Cunoaştem deja cum ai învins, dar care totuşi sunt consecinţele după campionatele de o asemenea anvergură?

Dacă mai eşti şi câştigător atunci consecinţele sunt cele mai plăcute, săptămâni întregi de felicitări. Dacă e să vorbim de sănătate,  nu am traume mari, deoarece sunt profesionist deja în acest sport şi încerc să le evit pe cît se poate de mult.

Ai avut totuşi curiozitatea să numeri de câte ori ai învins şi de câte ori ai fost învins?

Sunt deja 4 ani de când am contract cu K1. Când am mers pentru prima oară la campionat în Minsk, am pierdut. Motivul nu a fost altul, decît o arbitrare incorectă. La ceva timp după acel eveniment, am mai avut o luptă cu acelaşi adversar şi l-am câştigat. În general, am pierdut doar 2 lupte, iar restul au fost toate câştigate de mine.


Ce rol joacă sportul în viaţa omului şi nu  vorbesc doar  despre influenţa lui asupra fiziculu?

Sportul disciplinează în primul rând, îl face pe om mai punctual, mai responsabil. Dacă îl practici profesional, sportul poate deveni o armă foarte puternică, pe care trebuie s-o mînuieşti cu mare grijă.

Ai devenit un prototip pentru mulţi tineri, cum crezi, mulţi dintre ei ţi-au urmat exemplul şi au ales sportul drept o prioritatea a vieţii lor?

Sincer să fiu, chiar nu mi-aşi dori ca cineva să-mi urmeze calea, este un sport dur. În plus, nu mă consider cel mai tare în acest domeniu. Sunt alţii mai puternici decît mine, mai buni. Fiecare persoană trebuie să se concentreze asupra lucrurilor pe care vrea să le obţină şi să lucreze mult la acest capitol.


Practici sportul doar pentru tine sau şi pentru a servi drept model şi pentru alţii?

Din start, când am început să practic sportul a fost doar pentru mine, pentru familia mea, pentru a demonstra că nu sunt un fricos, pentru a schimba situaţia din familia mea. Iniţial,  când luptam pentru mine, pierdeam foarte multe lupte. Apoi, când am început să reprezint ţara noastră, am început să înving. Acum pentru mine este important să lupt pentru ţara mea, iar numele meu să fie obiect de mîndrie pentru ţară.  Pot să spun că am foarte mult nevoie de susţinerea moldovenilor noştri. De altfel, toată munca mea ar fi echivalentă cu zero.

Care este potenţialul sportivilor moldoveni?

Pot să vorbesc despre situaţia sportivilor care practică K1, la secţiunea amatori. Datorită domnului Dorin Damir, preşedintele FEA, sportivii au un potenţial financiar, ce le permite să se dezvolte. Sunt şi foarte buni. Recent, au fost  la Cupa Mondială pentru începători, s-au întors cu 7-8 medalii de aur şi argint.


Cât timp mai preconizezi să te sacrifici pentru sport?

Preconizez încă cel puţin 5 ani. În viitor mi-aşi dori să mă realizez în politică, îmi place acest domeniu. În plus, sunt membru al unui partid, activez aici, am echipa mea de sportivi, de oameni de afacere, o echipă foarte puternică. Vreau să-i propun societăţii strategii noi, suntem obosiţi să vedem personalităti care ajung în fruntea statului şi uită de tot şi de toţi.

Ce activităţi mai ai pe lângă sport?

De dimineaţă până seara am un program foarte încărcat, uneori nici masa nu reuşesc să o iau. Fac fotbal, gimnastică, înot, merg la sala de forţă, practic hipismul, un hobby al meu este şi motocicleta.  Mai reuşesc şi să învăţ, am făcut un master în administrare publică, acum fac masteratul la dreptul penal.


Ce crezi despre priorităţile actuale ale tinerilor, care pun în prim plan distracţiile, consumă alcool şi tot felul de chestii nocive?

Nu înţeleg de ce tinerii nu pot delimita binele de rău. Cercul în care mă aflu acum este compus din persoane, care mai demult, poate  preferau şi ei astfel de distracţii. Acum însă au un mod sănătos de viaţă. Nu este exclus că mi-am adus şi eu aportul în aceasta. Toţi fac sport, încerc să le propun şi alte activităţi pe care le practic eu.

Care totuşi sunt punctele sensibile sau mai slabe ale tale?

Pot să mă caracterizez drept o persoană puternică din toate punctele de vedere.


Cum ar trebui să fie femeia de lîngă tine?

În primul rînd, ar trebui să fie sănătoasă. Dar nu sînt excluse şi astfel de calităţi cum ar fi: curajul, frumuseţea şi educatia.

Ce campionate mai sunt preconizate în viitorul apropiat?

Pe 14 decembrie va fi Fight Eagles, la care voi participa şi eu.


Cum reacţionezi când treci pe stradă şi eşti recunoscut?

Ceea ce aşi vrea să menţionez e că moldovenii noştri au o mentalitate specifică: le este frică să se salute, să vorbească cu mine, chiar dacă îi aud vorbind că m-au recunoscut. Și-au creat imaginea asta că Țuţu este rău, când de fapt sunt o persoană deschisă spre comunicare.

Vica Gavrilenco

allfun

Еще Люди