Люди

Roza Buţanu: Fericirea se ascunde în detalii

Roza Buţanu este muzicant de profesie, însă de ceva timp confecţionează jucării. Și-a îndrăgit atît de mult reprofilarea încît a hotărît să producă fericire în cantităţi mari. Iepuri, zîne, îngeri, urşi - sunt puţinele personaje care pot fi găsite în atelierul meşterului. Toate confecţionate cu mare drag şi multă dăruire, aceste jucării vin să schimbe atmosfera din casele multor proprietari de jucării care deja au devenit clienţi fideli.


Cum credeţi, de ce avem nevoie de jucării?

Mai întîi de toate jucăriile ne reprezintă. Ele sunt importante pentru meşterul care le confecţionează, el se implică trup şi suflet la crearea lor.  Jucăriile sunt pline de energie, această energie, la rîndul său, leagă oamenii şi aduce căldură nu doar în suflet, dar şi în casă.

Jucăriile sunt importante pentru că oamenii se regăsesc în ele, sunt parte din viaţa lor. Cineva îşi aminteşte de copilăria sa şi despre ursul pe care îl avea  şi care s-a pierdut din diferite motive. Altcineva vede în jucării o parte din decorul casei sau poate un nou element în colecţia sa. Motive sunt diferite pentru a îndrăgi şi a considera importantă o jucărie sau alta.

De regulă magazinele oferă o gamă largă de produse pentru copii, de ce este necesar de a le confecţiona manual?

Astăzi trebuie cu mare grijă să alegi o jucărie copilului din cauza invaziei produselor necalitative  "Made in China". Nimeni nu cunoaşte ce adausuri chimice are jucăria sau cît timp a stat în depozit şi s-a îmbibat cu tot felul de toxine.

Fabricile de producere a jucăriilor desigur sunt binevenite, datorită lor fiecare copil are cu ce se juca, doar că conveerul de regulă nu face nimic deosebit. Fiecare lucrător răspunde de o parte a corpului, de exemplu asamblarea mîinilor sau a picioarelor,  nu este o muncă complexă în care meşterul să gîndească de la început pînă la sfîrşit produsul finit.

Margarete Steiff (cea care a participat la crearea proiectul "Teddy bear") zicea că pentru copii cel mai bun pot fi doar lucrurile excelente. Părinţii doresc cee e mai bun pentru odoraşii lor, de asta şi munca manuală este apreciată. Ea oferă individualitate şi rezultatul final este îmbibat cu căldura, energia şi buna dispoziţie a meşterului. Jucăriile nu trebuie făcute, concepute ca proiect în dispoziţie rea.

Cum apare ideea?

Iniţial, totul apare  în minte, mai apoi pe foaie desenezi schiţa viitoarei jucării şi începi să vezi anumite detalii ce ţin de personaj. Urmează partea cu selectarea materiei. Țesăturile trebuie neapărat să fie doar de înaltă calitate şi naturale. Atunci cînd muncesc, ascult doar muzică buna: jazz sau ceva clasic, privesc doar filme bune, de epocă. Lucrez în atmosfera pe care mi-o creez, este o atmosferă prielnică pentru a face lucruri frumoase. Jucăriile simt totul, atunci cînd ai o atitudine pozitivă faţă de ele şi lucrezi cu drag, ele se încarcă cu aceste sentimente şi au capacitatea de a le transmite celor care le achiziţionează.

Mulţi iepuri care îi confecţionaţi seamănă cu personajul filmului "Alice in Wonderland". Este întîmplătoare această asemănare?

Nu ştiu, nu pot zice că sunt inspirată de ceva anume şi fac o copie  a ceea ce văd. Poate la nivel de subconştient încerc să reporduc ceea ce mi-a plăcut. Pelicula întradevăr este una interesantă, la fel şi personajele şi, desigur, costumele acestora. Intenţionat nu o fac. Privind filmele de epocă, sunt inspirată de costumaţie, văzînd anumite elemente deja în cap apar idei şi unele detalii pe care le pot folosi pentru jucăriile mele.

Tehnica pe care o folosiţi la confecţionarea jucăriilor este una transmisă de la bunica sau totuşi este ceva nou, inspirat din tehnicile moderne?

Nu pot zice că tehnica pe care o folosesc  mi-a fost transmisă de la bunica. Singură am început să învăţ, să mă informez referitor la tehnicile moderne de confecţionare a lucrurilor hand-made. Am fost la multe expoziţii şi chiar la unele cursuri care m-au ajutat să îmi perfecţionez modul în care fac jucăriile. Am învăţat singură să creez urşii Teddy (Teddy bear), să asamblez toate detaliile ca ulterior toate părţile corpului să se mişte. În crearea acestor urşi este important ca jucăria să cîntărească aproximativ cît un animăluţ, de regulă aşa tip de jucării nu sunt uşoare cum pare la prima vedere. TAbsolut totul, pînă şi hainele, se cos manual.

Cum credeţi, cui sunt destinate jucăriile? Care este "publicul ţintă"?

Sunt jucării procurate şi destinate copiilor, dar sunt şi jucării care au menirea de a completa colecţii întregi. Aşa tip de jucării nu le poţi da copilului de 2 ani pentru că el nu înţelege valoarea ei. Probabil la vîrsta de 5 ani, copilul conştientizează că aceste jucării sunt valoroase şi trebuie cu grijă de jucat cu ele. Părinţii explică acest lucru şi, cît de straniu nu ar suna, dar copii chiar înţeleg şi se comportă cuvenit cu ele.

Adulţii de asemenea ţin la aceste jucării, multe cazuri am avut în care tinerii comandau zîne sau îngeri pentru domniţele lor. Aceste jucării vin nu doar ca un decor pentru casă, dar şi ca o mare atenţie a unei inimi iubitoare către altă inimă. După mine, astfel de gesturi sunt foarte frumoase.

Ce înseamnă pentru dvs bucuria pe feţele celor care achiziţionează jucăria?

Mai mare bucurie pentru mine cred că nu există. Ca şi pentru oricare alt meşter, este o apreciere care costă foarte mult şi banii nu au nimic cu acest "preţ". Este o mare fericire atunci cînd vezi că jucăria va fi iubită şi apreciată.

În colecţie aveţi mulţi îngeraşi, credeţi că anume aşa arată ei?

Pentru mine îngerii aşa arată. Din start am avut o mare dorinţă de a confecţiona îngeri, poate de aici a şi pornit dragostea pentru confecţionarea jucăriilor. Primul îngeraş l-am făcut pentru fiica mea, a afost unul foarte simplu şi totodată deosebit: avea aripi şi era îmbrăcat într-o rochiţă roşie, o culoare protectoare. Aceste jucării ies diferit de la caz la caz, în dependenţă de persoana căruia îi este destinat îngerul. Atunci cînd ştii destinatarul, imediat îţi vine ideea şi vezi imaginea clară a lucrării.

Anastasia Deleanu

allfun

Еще Люди