Columns

Iuliana Mamaliga

Iuliana Mamaliga

În numele timpului

În companiile cu renume se organizează diverse instruiri de time management, de utilizare eficientă a timpului, pentru o avansare mai rapidă şi eficientă a firmei. Personal, apreciez asemenea cursuri.

Nu am habar de ce mereu mă apuc să tratez subiecte grele, cu discuţii infinite şi mii de explicaţii. Şi totuşi, încerc să reduc la înţelesuri simple, la trăiri pe care noi le avem zi de zi, dar nu le înţelegem rostul sau le ignorăm. Vreau să vorbesc despre timp, acel aur invizibil pe care îl risipim, ca fiul rătăcitor din pilda biblică. Mereu ne plângem că nu avem timp de una, de alta. Suntem foarte proşti manageri. Timpul îşi urmează cursul său firesc, noi nu ştim să profităm de el. Avem o mulțime de instrumente, agende, diverse telefoane sau tablete cu aplicaţii pentru gestionarea timpului. Ok, sunt şi acestea o soluţie salvatoare.

De multe ori îi întrebăm pe acei oameni, care reuşesc să se implice cu succes în mai multe activităţi concomitent, cum de fac asta?  Ei bine, eu cred că e vorba de gestionarea corectă a timpului, de priorităţi şi de faptul că ei iubesc job-ul în care sunt implicaţi.

Nu sunt mare expert în time management, dar am câteva mici reguli după care mă ghidez, pentru a avea suficient timp pentru relaxare, dar şi pentru o muncă eficientă. Să luăm, de exemplu, unele evenimente. De fiecare dată când am o invitaţie la un eveniment sau seminar, încerc să îmi răspund la următoarele întrebări:  Сe voi afla nou? Ce mă va învăţa? Oare îmi va fi util pe viitor? Am şanse de a-mi extinde reţeaua de cunoştinţe?  Unde este elementul noului la acest eveniment? Nu e mai bine ca orele acestea să le petrec acasă cu omul drag?

Astfel, filtrez tot felul de evenimente, seminare, traininguri, întâlniri, deplasări pentru a le prioritiza. Mereu încerc să am cât mai mult timp liber, pentru mine, pentru plăcerile mele.

Sunt evenimente la care trebuie să mergi sau activităţi în care trebuie să te implici pentru că sunt specifice vârstei, pentru că ele îţi vor aduce succes pe viitor, un potenţial job la care visai.  E bine să faci voluntariat până la o anumită vârstă, după care, începi deja să ceri bani, începe numele tău să lucreze.


Fiecare activitate în care investeşti timp, trebuie să îţi aducă anumite beneficii, avantaje, orice ai face, reacţia post- evenimentar trebui să aibă anumite efecte pozitive.
Am învăţat că până la o anumită vârstă, timpul trebuie investit în educaţie, în dezvoltare personală. Evident, noi suntem mereu în proces de perfecţionare şi învăţare, dar baza, acea temelie în care am muncit pentru viitorul nostru de succes, trebuie să merite utilizarea tuturor resurselor pe care le-am folosit, inclusiv timpul.

Zilele nu se recupereză, clipele nu se întorc. E vital să trăim frumos pentru  a avea amintiri de neuitat, pentru a lăsa ceva de valoare în spatele nostru.

Deseori, îmi amintesc de perioada când am fost studentă, ce vremuri vesele şi triste în acelaşi timp, vremuri de care îmi e dor, dar nu mai vreau să le retrăiesc. Nu o spun cu răutate, din contra, cred că viaţa ne oferă anumite momente la momentul potrivit. Totul este aranjat perfect, e totul în echilibru.  Înţeleg stările de dor, de melancolie, dar parcă nu aş mai dori să repet momentele respective.

În companiile cu renume se organizează diverse instruiri de time management, de utilizare eficientă a timpului, pentru o avansare mai rapidă şi eficientă a firmei. Personal, apreciez asemenea cursuri.

Mereu am tendinţa de a realiza cât mai curând  lucruriile mărunte şi sâcâitoare: răspunsuri la mail-uri, apeluri diverse, fixări de întâlniri, activităţi de birou, redactări de interviuri, etc. Atunci, când am timp liber, analizez: oare nu mai am nimic de făcut, toate taskurile au fost realizate? Dacă am norocul să răspund afirmativ la asemenea întrebări, atunci fie citesc, fie vizionez un film, fie am alte activităţi dragi.  Nu mă plictisesc niciodată, mereu încerc să utilizez raţional fiecare clipă. Chiar şi alegerea transportului este esenţială pentru mine, atunci când trebuie să mă deplasez.

Preţuieşte fiecare clipă din viaţa ta, pentru că ea nu se va mai întoarce niciodată! Nu vreau să închei pesimist, ci doar să vă îndemn să trăiţi clipa la maxim!

Еще Columns