Люди

Muzica populară nu "se mănîncă" atît de uşor sau Alina Munteanu despre cultul muzicii populare

Muzica populară nu "se mănîncă" atît de uşor sau Alina Munteanu despre cultul muzicii populare

Muzica populară astăzi are de pierdut în faţa muzicii tehno sau dubstep. Cu toate astea, fiecare gen muzical îşi are publicul său. Alina Munteanu este tînara care interpretează muzica populară şi o promovează. Conduce un ansamblu etnofolcloric şi încearcă să le inspire dragostea faţă de bogăţia neamului nostru şi altora. Zice că avem tineri talentaţi şi un bagaj de melodii, demne de transmis din generaii în generaţii.

Muzica populară îmi este mai aproape sufletului, am reuşit să pătrund şi să înţeleg esenţa acestui gen muzical. Din start am vrut să depun actele la canto estradă, însă am ales muzica populară din motiv că profesorii erau mai buni. Concursurile la care am participat şi baza pe care am primit-o la facultate m-au ajutat să înţeleg că nu vreau să renunţ la muzica populară. Ea a devenit parte din mine. Acest gen muzical este mult mai complicat decît  muzica uşoară, care "se mănîncă" mai uşor.

La noi în ţară există cultul muzicii populare. Avem multe orchestre bune, ce ne dau şanse să creştem, avem destui interpreţi, care promovează acest gen de muzică. Desigur că mereu există  loc de mai bine, dar la moment situaţia cred că este una favorabilă. Chiar şi pentru cei tineri: dacă eşti şmecher şi abil - reuşeşti să îţi ocupi un loc sub soare. Doar că asta depinde în totalitate de tine.

Dintotdeauna m-am regăsit în muzică: fie că trăiesc o dezamăgire sau un moment de veselie. Muzica populară mereu îmi oferă această posibilitată. Acultînd-o şi mai ales cîntînd-o mă simt atît de bine, ca peştele în apă. Ea mă ajută să redau absolut tot ceea simt.

Dragostea pentru muzica populară a venit în momentul în care am depus actele la facultatea. Datorită profesorului Ioan Paulenco, care a reuşit să-mi explice şi să îmi injecteze pînă în măduva oaselor dragostea pentru această muzică. Uitaţi-vă cît de frumoase sunt doinele noastre, este imposibil să nu îţi placă, atîta suflet şi expresie - rar întîlneşti.

De la început nu putea ascultam muzica populară, deoarece nu înţelegeam şi nu cunoşteam multe nuanţe. Acum însă, cînd încep să înţeleg şi să observ cît de complicată este totalitatea nuanţelor sonore, ascult cu alte urechi. şi încerc să văd cum i-a reuşit interpretului să facă asemenea lucruri.

În ziua de azi poţi întîlni muzica populară combinată cu cea etno sau cu alt soi de muzică, gen manele. În mare parte sunt împotriva acestor combinaţii, deoarece nu le consider potrivite. Dacă e să vorbim chiar şi despre acele manele, aşi vrea să vă spun că acest gen muzical a apărut atunci, cînd au început să intre în modă pianurile digitale Yamaha. Acest intrument este astfel programat, încît automat reglează tonalitatea bucăţilor muzicale în ritmul  specific maneliştilor. Cu toate astea, nu pot spune că manelele este răul cel mai mare din domeniul muzicii populară. Desigur, că sunt şi lucrari de proastă calitate, însă nu poţi pune tot la grămadă.

Doinele noastre sunt superbe. Dacă nu poţi interpreta o doină nu te poţi considera interpret de muzică populară. Ea reflectă starea interioară. Țăranii noştri o cîntau cînd le era mai greu şi asta îi ajuta să meargă mai departe.  Această cîntarea necesită o mare virtuozitate din partea interpretului. Nu oricine îşi poate permite luxul de a o interpreta, de  a o cînta cu adevărat. Pînă la urmă, cînţi pentru oameni. Ei te apreciază şi îţi acordă "note".


Anastasia Deleanu

allfun

Еще Люди