Люди

Inspiraţia fresh a Victoriei Cocieru

Probabil unii din voi o ţin minte pe Victoria din interviul publicat vara recentă. După absolvirea facultăţii de design a plecat cu colecţia sa la Bucureşti, unde i s-a propus un loc de stagiere de invidiat. Însă Victoria a decis să rămînă acasă pentru că planifica înfiinţarea brandului propriu.

Astăzi prezintă un început de colecţie a noului brand Kheops. Ni s-a făcut interesant care idei stau la baza acestuia, mai ales că data trecută Victoria fusese foarte sinceră în cele expuse...


Faptul că ai dat viaţă unui brand însemnă că...

Vreau să mă poziţionez drept designer de nouă generaţie. Dar sigur că pentru asta mai am foarte mult de muncit.

Prin ce anume noua generaţie se va deosebi de cea "veche"?

Eu consider că un designer de nouă generaţie trebuie să cunoască cel puţin teoretic bazele proiectării şi modelării îmbrăcămintei şi să aibă cunoştinţă despre tehnologia de prelucrare a acesteia. Caci doar aşa ai dreptul să pretinzi la statutul de designer. Trebuie să ştii să-ţi argumentezi ţinutele create: de ce haina are cutare sau cutare croială, de ce e asimetrică, de unde a pornit ideea şi de ce anume alb şi nu negru, căci o creaţie inedită e anume acea, care are o bază bine gîndită şi prelucrată.


Deci, asta nu le ajunge designerilor autohtoni ?

Să mi se scuze tupeul, dar mulţi dintre aşa numiţii designeri autohtoni nu au meritat nici pe departe sa fie numiţi creatori de modă. La noi toţi vor să fie designeri că aşa e tendinţa, dar nimeni nu doreşte să ia acul în mînă, căci nu stă frumos. Să fim realişti, unde s-a mai văzut şi auzit ca designerii marilor case de modă să nu aibă idee cum se coase.

În lucrările tale pe alocuri se manifestă stilul baby-doll, pe alocuri stilul military – ce te determină să lucrezi în două direcţii opuse?

Eu sunt o fană înrăită a stilului eclectic şi a contrastelor. În mare parte pot chiar să spun că urăsc stilul baby-doll şi încerc să scap de el , însă deocamdată îl combin cu elemente şi detalii total contradictorii acestui stil, cum ar fi tipul ţesăturii, textura şi croiala, ca în final să nu pară haina prea dulce. Întotdeauna am iubit culoarea khaki, iar în ultimul timp m-am apropiat tot mai mult de stilul boyfriend şi, treptat, am început să lucrez cu ţesăturile de tip masculin, mai rigide, reţinute în culori şi evident cele military-print.

Ce ţine de geometria hainelor - pot spune că îmi plac foarte mult liniile drepte, ţesăturile rigide şi unicolore, detaliile hand-made, culorile pastelate, accesoriile metalice şi contrastul de stiluri. Anume acestea sunt caracteristicile de bază ale produselor brandului iniţiat de noi.


Ce idee stă la baza acestui brand?

Scopul nostru de bază este să creăm haine originale cu mult hand-made, ce pot fi achiziţionate la preţuri accesibile. Noi mereu vom veni în întîmpinarea clientului, şi niciodată nu vom poziţiona banii mai presus de interesul cumpărătorului.

Crezi că eşti prima care a venit cu astfel de idei pe piaţă?

Nicidecum, căci bicicleta deja a fost inventată. Dar sperăm să ne reuşească să cucerim  publicul moldovenesc. O să muncim foarte mult, o să ne perfecţionăm, o să ascultăm clienţii şi desigur ziua va începe la orele 7 - 8, nu la 12. (zîmbeşte ).

Cînd zici "noi" de cine mai vorbeşti?

Brandul Kheops l-am înfiinţat împreună cu Dan Pînzaru. E managerul meu şi, pe lîngă toate, e şi prietenul meu. Dan ştie să-mi asculte toate fanteziile mele realizabile şi mai puţin realizabile. Îmi susţine ideile şi mă ajută să le transform în realitate. Ba chiar îmi dă sfaturi referitor la hainele pe care le fac, la unele detalii, iar ţesăturile mereu le alegem împreună. A spus că o să înveţe încet şi proiectarea.

Din fotografiile pe care le postezi pe FB am observant că încercaţi mereu să vă îmbrăcaţi asemănător – cum reuşiţi să fiţi un cuplu atît de armonios la exterior?

De la bun început Dan m-a cucerit prin faptul că atunci cînd mă invita să ieşim undeva, purta mereu pe bancheta din spate mai multe ţinute, astfel încît, în cazul în care ţinuta de pe el nu se potrivea cu a mea, să şi-o schimbe ca să fim în armonie în plan vestimentar (zîmbeşte). Pe viitor vreau să contribui şi la stilul lui vestimentar, iar pentru asta fac nişte cursuri mai avansate pentru a putea creea şi vestimentaţie masculină.

Fashion-street-ul autohton te inspiră oare cumva la noi creaţii?

Desigur. E îmbucurător faptul că moldovenii încetul cu încetul încep să "fure" din stilul european, şi tot mai puţin vedem pe stradă brăduleţi împodobiţi. Din fericire, am multe prietene ce ştiu să se îmbrace cu gust, fiecare avînd un stil aparte, astfel devenind o bună sursă de inspiraţie pentru mine.

Ce nu ai îmbrăca niciodată?

Unica haină ce nu aş îmbrăca-o este rochia tiger print mulată pe corp, după astea deja urmează elemente de haine tabu pentru mine, cum ar fi: centurile elastice, culoarea mov, prea mult print cu flori, paietele, biserul şi dantela.

Credeam că designerii nu au tabu la capitolul haine...

În ansamblu, chiar nu am tabuuri (cu excepţia rochiei tiger print), tabuurile apar atunci cînd combinaţia incorectă a unor elemente sau detalii face ţinuta să arate ieftin şi chiţcos. Sunt de părerea că şi un sac, dacă îl priveşti dintr-un unghi avantajos, poate arăta minunat,  căci orice haină, la prima vedere banală, se poate transforma într-o ţinută de nota 10, în cazul în care ştii să o porţi şi să o accesorizezi corect.

Ţi-ai  ales deja look-ul de Revelion

Nu mi-am ales nici un look de Revelion, şi nici nu am idee cînd o să fac asta. Deocamdată sunt ciubotar fără ciubote. Nu am timp să fac nimic pentru mine. Dar probabil o să optez pentru un bluzon cu cerbi sau ceva de genul ăsta, o căciulă călduroasă şi la skiat în miez de noapte.

Îmi place că eşti optimistă. Succes!


Ana Guţan

allfun

Еще Люди