Люди

Cristina Cepoi: "Roboţii" de pe scenă nu sunt văzuţi cu ochi buni

Este tînără mămică şi mai nou - interpretă. Cristina Cepoi îşi face studiile la USM, iar în  paralel evoluează pe scenele din cluburile capitalei. Este autorul textelor  propriilor melodii şi pregăteşte un nou album. În interviul de mai jos Cristina ne va povesti despre atitudinea sa faţă de  muzică şi cum aceasta i-a schimbat viitorul.

Există deja un stereotip, precum că muzica reprezintă totul pentru un interpret. Ce loc ocupă ea în viaţa ta?

Mai întii de toate, aşi vrea să spun că muzica a venit în viaţa mea ca o încercare. A fost o proba prin care am trecut cu brio. Cît de banal nu ar suna, dar muzica într-adevăr mi-a oferit şansa de a-mi exprima trăirile şi a gîndi altfel. Ea practic a fost un alt început de viaţă. Am lăsat în urmă toată experienţa şi emoţiile negative şi am hotărît să cînt. Un lucru mai simplu decît acesta  nu îţi poţi imagina. De regulă, toată lumea cîntă fie în baie sau în antreu. Eu m-am gîndit că pentru ocupaţia asta cel mai bine s-ar potrivi o scenă.

Unul dintre momentele importante ce ţi-a marcat cariera,  a fost colaborarea cu interpretul Kipa. Ce ţi-a oferit această experienţă?

Această colaborare a venit din senin, am fost rugată să îl ajut în scrierea unui refren la o piesă, ce ulterior avea să devină una comună. După înregistrarea melodiei, Kipa m-a rugat să fredonez textul, a rămas plăcut suprins de felul în care suna şi aşa a început toată aventura.

Primul concert a fost plin de emoţii, adrenalină curată. Stai pe scenă, nu vezi absolut nimic din cauza fumului artifical din sală, nu te auzi, ai mii de furnici, care îţi merg pe spate şi toate astea trebuie stăpînite intr-un timp scurt. Deci, cu tot acest set de trăiri, lucrurile ar trebui să stea altfel. Însă totul a ieşit atît de bine, încît am decis că am nevoie de astfel de trăiri şi în viitor. Să ai emoţii este natural şi nu contează cît de experimentat eşti. "Roboţii" de pe scenă nu sunt văzuţi cu ochi buni, oamenii au nevoie de comunicare tet-a- tete.

Care este diferenţa dintre interpretare unei piese solo în scenă şi colaborarea cu un alt artist?

Responsabilitatea e mai mare atunci cînd eşti cu cineva în scenă.  Este necesară o pregătire bună, multe repetiţii şi o calitate superioară a produsului, pe care ulterior îl vei oferi publicului larg. Lucru în echipă se bazează pe încredere, doar în astfel de condiţii pot apărea piese calitative.

Cît de important este feedback-ul, discuţia cu ascultătorii?

Asta ar fi cel mai important moment, deoarece muzica este creată pentru ascultători. Ei sunt cei care te judecă şi care îţi dau putere şi inspiraţie. În cazul în care nu apare acest contact cu ascultătorii munca ta poate fi echivalată cu zero: nu ai reuşit să obţii încrederea, atenţia şi fidelitate lor. Nu-ţi rămîne altceva de făcut, decît să munceşti cu mai multă sîrguinţă în continuare.

Eu am fost o norocoasă. Am fost acceptată de publicul larg şi asta datorită colaborarii cu Kipa şi formaţiei "Близнецы". Ei deja aveau cîştigată simpatia publicului, iar datoria mea a fost să corespund cerinţelor destul de ridicate. La următorul concert am fost întîlnită bine de admiratorii acestei muzici. A fost un moment plăcut, deoarece asta m-a ajutat să-mi stăpînesc emoţiile. Piesele au fost fredonate împreună cu noi, iar după concert am primit multe flori.

De ce este necesar ca muzica să transmită un mesaj?

Muzica transmite trăiri străine, însă mulţi se regăsesc în versuri sau poate chiar în melodie.  Mesajul este necesar dintr-un simplu motiv: pentru a uni oameni.

Cum crezi, vedetismul este un fenomen necesar din viaţa persoanelor publice?

Nu putem elimina acest cuvînt din uz, chiar şi DEX-ul are o explicaţie a acestui termen. De fapt, nu pot judeca persoanele, care ar fi „bolnave" de vedetism, deoarece fiecare trăieşte şi procedează cum consideră. După mine, chestia asta cu „vedetele" este destul de exagerată. Mult mai  important e să îţi faci meseria bine, atunci cînd dai totul este imposibil să primeşti nimic. Nu ai timp să conştientizezi că eşti „stea", ai timp doar să munceşti şi să te perfecţionezi. Atunci cînd înţelegi că ai reuşit să creezi ceva de calitate, doar atunci îţi poţi permite o pauză, un capriciu, însă nu pe mult timp. Nu ai voie să te opreşti!

Anastasia Deleanu

allfun

Еще Люди