Columns

Iuliana Mamaliga

Iuliana Mamaliga

Tema de acasă a vieţii

Fă măcar ceva nou în fiecare zi, ca să înţelegi că viaţa are un sens.

Cui îi spui "mulţumesc" atunci când ajungi la finalul unei zile şi înţelegi că totul s-a realizat conform planurilor tale? Cui îi spui "mulţumesc" atunci când ai o bucurie enormă sau traversezi una din liniile albe ale vieţii şi nu mai poţi de bine? Nu contează dacă eşti creştin, ateu sau crezi în altă divinitate, tu înţelegi totuşi că este o forţă care te ajută în tot ceea ce faci. Nu, nu vorbesc de religie sau de Dumnezeu, e un subiect sensibil. Cert este că pentru fiecare bine care viaţa ni-l oferă, trebuie să îi mulţumim.

Ne supărăm pentru toate tâmpeniile destinului, eşecuri şi dezamăgiri, trădări şi restul pachetului de momente triste. Dar, celebra vorbă "totul se face spre bine",  stă acolo undeva, ca o bătrână înţeleaptă şi aşteaptă ca noi să ne amintim de ea.

Unii oamenii trăiesc momentul, altora le place să se gândească la un viitor îndepărtat. Eu sunt la mijloc. Eu trăiesc aici şi acum. Eu nu cred în întrebarea: "Cum te vezi peste 5 ani?". Eu nu ştiu ce va fi mâine. Cel mai tare mă amuză asemenea chestii în cuplu: se cunosc de două zile, dar deja se ceartă de la cine le va fi naş la nuntă!

Uneori bucuria o ţii numai pentru tine. Recunoaşte, de câte ori ai avut momente în care spuneai la dreapta şi la stânga că, iată, ai atins culmea succesului, ca după aceia să vină în scurt timp un uragan de ghinioane? Cineva îmi spunea: "Dacă ai o bucurie, spune la mai mulţi, astfel, se va înmulţi şi ea". E relativ. Sunt pesimistă la acest capitol.

Nu pune multe întrebări şi nu vei fi minţit. De ce îţi place să iscodeşti? Dacă vezi că unul o duce mai bine decât tine, în loc să îl scuipi pe la spate şi să trândăveşti, nu ar fi mai bine să munceşti şi poate chiar să îl depăşeşti?

Am avut un caz când o amică m-a anunţat că a început o nouă relaţie cu "X".  Tipa a crezut că voi sări în sus de fericire şi că voi începe imediat să îi urez casă de piatră. Sincer, m-am bucurat pentru ea enorm, doar că i-am spus un "mare bravo". Mi se pare ceva firesc să ai o relaţie, nu mi se pare nimic ieşit din comun. Modul de a-mi manifesta emoţiile depind de la caz la caz.

Care este diferenţa între "bârfă" şi "o simplă discuţie"?  Când te întâlneşti cu amicii la o şuetă, evident, nu discutaţi problema  protecţiei balenelor din Oceanul nu mai ştiu eu care. Începi să lustruieşti oasele fiecărui cunoscut. Cu siguranţă, nici tu nu scapi "nespălat", poate într-o altă discuţie, în altă gaşcă.

Cere de la viaţă. Învaţă să ceri de la viaţă. Universul nu înţelege negaţiile. Spune "vreau să fiu sănătos" şi nu invers, "nu vreau să mă îmbolnăvesc". Ia un caiet frumos şi scrie acolo toate visele tale, de parcă le trăieşti aici şi acum. Lasă energia lor să se întipărească în corpul de celuloză al hârtiei. Eu am încercat aşa. A mers. Dar nu uita de cei trei paşi: gândeşte bine ce vrei, acţionează şi aşteaptă.

Nimic nu vine din pod dacă stăm şi nu facem nimic.

Am trăit zilele acestea unul din acele momente când îţi doreşti ceva şi poţi să ai parte de acel ceva. În copilărie visam doar la asemenea momente. Nu vorbesc de faptul că îmi doresc un castel şi iată, mă duc acum să îl cumpăr. Era vorba de o îngheţată.

Să nu vă fie milă să investiţi în voi. Orice ar fi. Vrei să înveţi chineza? Nu ezita. Vrei să îţi cumperi o pereche de brăţări sau pantofi din noua colecţie a unui designer? Să nu-ţi pară rău să ţi-i cumperi.

Nu ascultă sfaturi de genul: "Dar ţie îţi trebuie?".

Fii spontan. Nu trăi în rutină. Fugi de la turmă. Urăsc mult comparaţiile. Pentru ce să compari? Oare nu suntem noi diferiţi, unici?

Fă măcar ceva nou în fiecare zi, ca să înţelegi că viaţa are un sens.

Еще Columns