Columns

Maria Esanu

Maria Eşanu

Tradiţiile se păstreză acasă

Colidătorii şi urătorii aduc zâmbete şi lacrimi de fericire pe chipurile gazdelor

Tradiţiile de sărbătorile de iarnă s-au păstrat şi până în prezent în satul meu natal. Aici, colindatul e colindat. Uratul e urat. Semănatul e semănat. Vechi de sute ani, aceste obiceiuri sunt respectate şi valorificate cu mare drag de toţi sătenii. În ajunul Anului Nou pe Stil Vechi, de la mari la mici se pregătesc de marea sărbătoare. Gospodarii fac curat prin curte, duc câinele de la poartă într-un loc cât mai îndepărtat pentru a nu lătra la urători. Gospodinele, la rîndul lor, coc colacii în cuptor şi gătesc cele mai tradiţionale bucate cum sunt: friptura, răcitura şi cuşma lui Guguţă. Iar cei mici învaţă de cu zori urăturile şi colindele pentru  ca nu cumva să încurce vre-un vers iar gazdele să râdă de ei.

Colidătorii  şi urătorii aduc zâmbete şi lacrimi de fericire pe chipurile  gazdelor. Colindatul dacă pentru copii însemnă câştigarea unor bănuţi, atunci pentru gazde acesta însemna mult mai mult decât oferirea bănuţilor.  Colinda este amintire, credinţă, dragoste şi vestire. Vestire de bunătate  şi o bună ocazia de a călca cineva pragul casei (mai ales la bătrânei), pentru că pe tot parcursul anului puţini se găsesc dintre acei care le trec pragul casei.

La oraş, aceste frumoase tradiţii sunt din ce în ce mai mult "poluate". Gazdele de aici aruncă prin uşa abia crăpată cîţiva lei de unu colindătorilor fără să îi asculte ce au vut de vestit, în timp ce aceştia la rîndul lor , bucuroşi că le-au deschis cineva uşa (semn că vor cîştiga ceva bănuţi) pleacă fără să mai zică ceva. Gospodinele din oraş nu au timp să steie în faţa aragazului şi să gătească. De aceea, imediat ce vin din saloanele de frumuseţe intră într-un supermarket şi cumpără bucatele tradiţionale numai bune de pus în farfurie.

În pofida la toate, sărbătorile de iarnă există în fiecare casă, indiferent dacă este la etaj sau la sol, la oraş sau la ţară. Fiecare familie trăieşte spiritul sărbătorilor de iarnă şi sper ca această frumoasă tradiţie să nu să se stinga niciodata! La  Mulţi Ani!

Еще Columns