Люди

Ana Îndoitu: Nu renunț nicidecum la activism civic

Tot mai mulți tineri se implică în diverse activități care au scopul de ai ajuta să devină mai buni, mai perseverenți, să învețe mai ușor și să aibă parte de o dezvoltare personală mai avansată. Ana Îndoitu este o tînără care a demonstrat că implicarea în munca de voluntariat îți aduce multe avantaje și bucurii. Ea chiar a obținut premiul pentru cel mai activ voluntar din 2013, la Festivalul Voluntarilor, organizat la începutul acestei luni, la Chișinău. Pentru ce merite Ana a obținut  acest trofeu, aflați din interviul de mai jos!

Ana, felicitari pentru premiul obținut la Festivalul Voluntarilor din acest an. Ce reprezintă el pentru tine?

Îți mulțumesc pentru apreciere! Într-adevăr, premiul acesta m-a luat frumos prin surprindere și m-a făcut să încerc niște emoții de fericire. Acesta a venit ca un feedback material, iar adevărata răsplată pentru munca mea de voluntariat a venit imediat după acțiunile pe care le-am întreprins, prin impactul pe care îl aduceam în viața oamenilor, viața comunității. Drept că acest premiu este și un catalizator pentru activitatea mea de mai departe. Nu renunț nicidecum la activism civic și la tot ce înseamnă participare a tinerilor.

În ce activități de voluntariat ai fost implicată pe parcursul acestui an?

Anul 2013 a fost unul foarte activ, atît din punct de vedere personal, pentru că am absolvit liceul, cît și profesional, pentru că am reușit să lucrez la niște proiecte destul de mari. La începutul activității mele de voluntariat aveam responsabilitățile unui Președinte al Consiliului Raional de Elevi (din Anenii Noi ) și ale unui jurnalist comunitar, la ziarul asociației ASTRA-Anenii Noi, "Adevărul de Anenii Noi", unde am scris pe tot parcursul anului. În martie activitatea mea s-a intensificat prin inițierea unui proiect pentru tinerii activi din raion, unde am fost manager de proiect pînă în mai. În iulie am fost coordonatorul unei tabere pentru copii din comuna Țînțăreni, tabără organizată cu suportul unor voluntari din Marea Britanie, ca apoi, în august, să fiu trainer-voluntar în cadrul proiectului internațional "Școala Europeană de Vară ASTRA", ediția a IV-a. Din septembrie, odată cu venirea mea la universitate, am aderat la echipele unor organizații din capitală, ca în lunile ce urmează să particip în acțiunile lor. Spre exemplu, Cupa IDEA la fotbal,  ediția a X-a, acțiuni de salubrizare, organizate și petrecute de Organizația Tinerilor Euro-Atlantiști, ș.a. Și cea mai recentă activitate a mea a fost un concert de caritate din localitatea de unde sunt de origine, Țînțăreni, unde am reușit să colectăm împreună cu echipa organizatorică 1 000 de lei pentru un băiețel bolnav de leucemie.

Cine a fost alături de tine în munca de voluntar pe care ai avut-o în 2013?

Risc să par penibilă, dar cea mai devotată mi-a fost agenda,  pentru că doar datorită ei puteam să-mi organizez timpul în cel mai eficient mod posibil. Evident, îi sunt recunoscătoare mamei mele, care ori de cîte ori reveneam acasă, dormeam mai mult sau mai puțin, era întotdeauna tolerantă cu mine. Și-apoi, am avut întotdeauna norocul să întîlnesc oameni frumoși,  oriunde nu am fost  și aici sunt recunoscătoare prietenilor mei, colegilor și profesorilor mei.

Tu chiar ai inițiat și un proiect destinat tinerilor lideri. Spune-ne mai multe despre el.

Este vorba despre proiectul Școlii de lideri locali "Viitorul", proiect implimentat în această primăvară la Anenii Noi, timp de 3 luni.

Ideea proiectului mi-a venit încă din iarnă, pentru că vroiam să însumez tot de ce are nevoie un tînăr din afara capitalei în timpul formării sale și să ofer o nouă viziune tinerilor în care am văzut un potențial valoros. Ideea s-a "născut" în cadrul programului LeaderSHE, apoi am aplicat pentru un grant la Corpul Păcii din Moldova și, în colaborare cu o voluntară a acestui program, Mrs. Molly McDonald, am cîștigat grantul. Am apelat la Consiliul Raional, cu suportul căruia am reușit să transpunem în realitate ideea. Astfel, timp de 3 luni am instruit 25 de tineri în domeniul dezvoltării personale, i-am inspirat prin modele ale tinerilor de succes, invitați să le vorbească și i-am inițiat în domeniul managementului de proiecte, ca ei ulterior să genereze încă 5 proiecte în comunitate. Tinerii erau din 3 licee din raion, cu vîrsta cuprinsă între 15 și 17 ani. Cel mai de preț rezultat, după mine, a fost sensibilizarea autorităților publice, care fiind invitate la ceremonia de încheiere a proiectului au rămas plăcut surprinse, fapt ce i-a determinat să aloce un buget special pentru anul 2014 în vederea organizării celei de-a II-a ediții a proiectului.

Nu este pentru prima dată când obții un premiu la acest festival. Ce alte distincții ai mai obținut?

Adevărat, anul trecut am obținut locul II la secţiunea cel mai bun eseu la tema: "Un voluntar activ şi implicat este un cetăţean adevărat".

Te-aș ruga să vii cu un mesaj de încurajare pentru tinerii care ar dori să se ocupe cu munca de voluntar!

După mine, tinerețea este vîrsta cea mai potrivită de a cunoaște, de a experimenta, de a investi în tine. Iar asta o poți face prin voluntariat. De ce? Uite, eu cred foarte mult într-un principiu al fizicii și anume legea conservării energiei. Aplicată în viață ar suna cam așa: "Nimic nu moare, totul se transformă".

Anume voluntariatul se adeverește a fi pîrghia primară prin intermediul căreia poți să investești acum, fiind tînăr, ca mai apoi munca și efortul tău să se transforme în abilități, fie de comunicare sau de organizare, experiență de valoare, rețea de cunoștințe și alte efecte benefice. Iată de ce, fiind tineri activi, vă transformați, vă modelați și deveniți o valoare! Pentru că, doar acel care face totul mai devreme, doar acel care depune efort, cu adevărat va putea să se bucure de succes.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди