Люди

Dana Rogovschi: Arta nu are hotare

Ea este o tânăra care dorește să devină cântăreață vestită și lucrează mult asupra dorinței sale. Din septembrie Daniela Rogovschi învață la Academia Internațională de Comedie Muzicală a Larei Fabian din Paris. Cum a ajuns acolo, ce impresii i-a lăsat Parisul și ce loc ocupă modeling-ul în viața Danielei aflați în interviul nostru.


De mult timp locuieşti în Paris? Repede v-aţi împrietenit?

Am doar jumatate de an de când sunt în acest minunat oraș. Dragostea la prima vedere există, romanticul Paris mi-a furat inima din prima vacanță de Craciun ce am petrecut-o anul trecut la fratele meu. Când m-am întors în Chişinău am mers la Alianţa Franceză pentru a studia intens limba. La finele anului de studii am obţinut TCF-ul care mi-a oferit posibilitatea de a face studii în Franţa, concomitent absolvind și Colegiul de Muzica "Ştefan Neaga" din Chişinău. Am fost acceptată la studii la Academia Internațională de Comedie Muzicală a Larei Fabian din Paris. Am fost încântată primind această confirmare. Recunosc că au curs şi câteva lacrimi de fericire pentru că acest vis devenise realitate. Aici studiez canto, dans și teatru.

Nu am avut nici o barieră culturală, deoarece cunosc limba franceză, iar ei sunt foarte comunicativi și prietenoşi. Cu colegii suntem deja buni amici. M-a uimit simplitatea oamenilor și atitudinea sinceră care o manifestă unul faţă de altul, neluând în consideraţie etnia și treapta socială.


Cât timp îţi ocupă studiile?

Studiile îmi ocupă tot timpul. De dimineaţa până seara am ore la AICOM. Orele de canto diferă mult de cele pe care le făceam în Chişinău. Sunt alte exerciţii de încălzire a vocii, neobişnuite, după care interpretăm piesele și lucrăm asupra lor individual și în grup, improvizând la maxim. Avem săli dotate cu tehnică modernă, unde ne petrecem timpul exersând piesele. M-a impresionat mult faptul că în fiecare saptamână susţinem câte un concert LIVE în "Theatre BO Saint-Martin" din Paris, unde de fiecare dată sala este plină, iar noi suntem apreciaţi.


Ai mai participat la concursuri locale și internaționale de vocal? Care juriu l-ai cucerit anul acesta?

Debutul meu pe scena mare a avut loc la concursul republican "Steaua Chișinăului". Dintre  multele concursuri, la care am participat, cele recente sunt: Festivalul internațional "Crystal Star" în Praga, unde am obținul premiul II; Concursul republican "Ярмарка мелодий" la Chişinău (premiul I); Festivalul internațional "Сльнце, радост, красота", Nessebar (premiul I) etc.

Premiile mari băneşti în concursuri te stimulează sau invers - te dezorientează?

Nu cred că scopul participării interpreţilor profesionişti este de a câştiga. Cel mai important fapt este atunci când ajungi pe scenă și redai sentimentele prin piesa ce o interpretezi. În cazul în care cîștigi, bineînţeles că ești avantajat, indiferent în ce mod. Nu-mi doresc nimic special, ar fi de ajuns doar recunoştinţa publicului.


De care calităţi trebuie sa dispui pentru a avea succes  în lumea muzicii?

În primul rând, e necesar să ai talent și studii profesioniste, charismă, capacitatea de a munci, stilul propriu și, nu în ultimul rând, noroc.

Eşti orientată spre publicul autohton sau spre cel european?

Fiecare interpret are publicul său, aşa că nu poţi concretiza. Arta nu are hotare.


Concertele căror artişti ai vizitat, fiind în Franţa?

Privesc concertele artiştilor de la care pot să iau acele calităţi, care îmi vor fi de folos în cariera mea. Iar primul artist, pe care am norocul să-l aud în fiecare zi și care îmi predă tehnica vocală, este Pierre-Yves Duchesne, directorul academiei şi solistul grupului a capella "Voca People".

Pe lângă studii eşti pasionată și de modeling. De ce parametri trebuie să dispui pentru a fi observată de o agenţie prestigioasă de modeling?

Important este să-ţi evidenţiezi calităţile proprii. În lumea modelling-ului fetele din Est sunt apreciate pentru fineţea lor. Ca să te evidenţiezi trebuie să fii cât mai naturală şi să ai ţinuta corpului respectivă, mișcările graţioase îşi fac și ele efectul. Cum spunea şi Cehov "La om totul trebuie să fie frumos".

Parisul se consideră a fi una din capitalele modei. Acest statut al oraşului presupune careva obligaţii? Cum trebuie să arăţi acolo în viaţa cotidiană?

Chiar dacă Parisul este unul dintre centrele modei, nu ești obligat  să fii mereu îmbrăcat la patru ace, important să fie simplu și comod. Iar de sărbatori fiecare îşi dă frâu liber imaginaţiei şi se îmbracă după propriul gust.

În ultimii ani, pentru concetăţenii noştri a devenit un trend să întâlneşti anul nou peste hotare. De ce totuşi ai hotărât să petreci vacanţa acasă şi nu ai ramas în capitala franceză?

Mi-era dor de tot ce am lăsat aici. Am şi acum în minte acel moment când, înainte de aterizare, zburam deasupra casei mele, era atât de micuțã şi drãgãlaşã. Am rãmas neclintitã uitându-mã în acel punct şi zâmbeam, iar când am coborât ningea, câteva lacrimi au cãzut pe obraz, nu mai conta nimic altceva, sufletul meu era fericit că am ajuns acasă.

Maria Savina

allfun

Еще Люди