Люди

Meme-uri moldoveneşti de la Ion Ioonqw

Ion Iuncu este un tânăr de 19 ani, care a creat pagina de meme-uri – Ioonqw, cu fraze (deseori) amuzante despre profesori, fete şi,ocazional, despre Chirtoacă. Atunci când nu este ocupat cu acest hobby, care fără doar şi poate este unul foarte util, el este student în Olanda, la facultatea de Robotică, Inginerie Electrică şi Mecanică, deţinînd nobilul titlu  de "unicul moldovean de acolo". Ce alte motive au stat la baza interesului nostru faţă de această persoană, aflaţi din interviul de mai jos.

De ce Ioonqw?

De fapt, e numele meu de familie, dar scris într-un alt mod.

Te ascunzi de cineva?

Nu, dar bine că n-au aflat profesorii. În multe meme-uri povesteam istorii inspirate din ceea ce făceau ei în clasă şi sigur că s-ar fi recunoscut. Impresia pe care o aveau ei despre mine era cât de cât bună şi nu vroiam să le-o mai stric. Dacă n-ar afla despre asta şi părinţii - ar fi perfect.

Ce a stat la baza creării primului meme?

Asta a fost cu vreo 2 ani în urmă. Ţin minte că râdeam de nişte prieteni de-ai mei şi făceam meme-uri despre dânşii. Apoi am văzut că lumea pune like-uri şi am decis să mai râdă şi alţii de situaţiile hazlii din viaţa lor. Nu credeam că voi ajunge să investesc atâta timp în ocupaţia asta, dar acum postez câte ceva în fiecare seară. 

Cum are loc procesul creării unei fraze geniale?

Ştii, nu depun mare efort pentru asta. Motive de amuzament poţi găsi în totul ce se întâmplă în jur. Nu inventez nimic, pur şi simplu sunt atent la problemele pe care le au oamenii, mai ales cei de vârsta mea. Dar, în primul rând, râd de propriile probleme. Astfel, acestea se rezolvă mai repede.

Înveţi peste hotare. Prietenii de acolo au aceleaşi probleme, ca cei din Moldova?

Deloc, ele sunt complet diferite. Nu cred că aş schimba vreo vorbă la Chişinău cu astfel de persoane pe care le cunosc acolo şi cu care contactez frecvent. Am întâlnit multă lume "stranie", dar nu e de mirare – sunt la facultatea de Inginerie. În torentul meu majoritatea sunt deja la a doua facultate. Numai eu şi încă vreo doi suntem tineri. În Moldova mai rar vezi un bărbat de 25 de ani care adoră jocurile video, priveşte anime-uri şi nu are idee de fete şi de relaţii.

Mulţi critică faptul că ignori gramatica şi ortografia limbii române. De ce o faci şi de ce nu-ţi schimbi obiceiul?

Pentru că acest lucru, de fapt,  atrage oamenii. Ăsta e şi succesul trupei Carla’s Dreams. Folosirea rusismelor, a unor cuvinte pe care le auzim zi de zi, pe care le utilizăm când vorbim cu prietenii, dar nu la tablă, în faţa profesorului, face ca mesajul să fie apropiat oamenilor. Sau poate explicaţia e mult mai simplă şi oamenii se trag la prostii. Nu te face mai inteligent faptul că corectezi pe cineva pe Internet.

De ce crezi că un astfel de umor este sănătos?

Cel puţin, mă ajută pe mine să uit de unele griji pe care le am. Râd de fail-urile din viaţa mea şi împărtăşesc asta cu lumea. Sper că şi pe ei îi ajută.

Eşti unicul din Moldova, care face aşa meme-uri?

Nu ştiu dacă sunt unicul, dar nu plagiez pe nimeni. Sigur, sunt idei care au fost şi în altă parte, nu poţi fi original sută la sută, dar cel puţin le rescriu. În mare parte, tot Internetul mă inspiră. Pagini de genul 9gag sau 4chan. Da, ştiu, e straniu că le vizitez pe ambele, dar nu prea-mi pasă.

Dar tu ai fost plagiat?

Mama a găsit o pagină pe Odnoklassniki, unde fiecare al doilea meme avea semnătura mea. Ea râdea şi îmi povestea tot glumele mele: "Uite ce ingenios e băiatul acesta. Vocabular urât, da-i interesant!". Oricum, nu consider că mă plagiază, doar le folosesc în anumite situaţii. La urma urmei, asta înseamnă că le place ce am făcut.

Care sunt obiceiurile ce te deranjează cel mai mult la moldoveni?

Am făcut un meme despre asta: fiecare al doilea e "vor v zakone" şi fiecare fată e fotomodel. Dar nu cred că asemenea situaţii găseşti doar de moldoveni. E un fenomen mai vechi şi nu ţine doar generaţia asta. Copiii dintotdeauna vor să arate mai mult decât sunt şi se ţin cu nasul pe sus. Nici nu cred că e o problemă. E normal, oricine a trecut prin asta. Cine n-a vrut la 15 ani să facă o poză la volanul maşinii sau să se fotografieze în club? Şi nu conta, că maşina era a lui tata, iar în club ea a stat până la 12 noaptea, că mai târziu mama nu-i dădea voie.

Înveţi peste hotare, ce ai înţeles despre Moldova după ce ai locuit o vreme acolo?

În Moldova tineretul îşi face mai puţine griji pentru viitorul lor şi gândesc superficial la viaţă. Nu zic că trebuie să ştii ce vei face până la 30 de ani, dar măcar un plan trebuie să ai. Toţi se bazează pe ajutorul părinţilor şi pe cumătrism. Asta se referă nu doar la familii bogate, dar la toţi cei care cred că totul se rezolvă cu bani. Mai pe scurt, ca la noi nu-i nicăieri.

Cum crezi, de ce moldovenii te plac?

Nici nu sunt sigur dacă mă plac. Procentajul celor care îmi scriu că fac meme-uri bune şi a celor care-mi scriu: "Eşti un idiot!", "De unde te-ai luat?!" e cam la egal. Totul e relativ.

Natalia Sergheev

allfun

Еще Люди