Люди

Cristina Cojocari: Cea mai bogată sursă de inspiraţie pentru bijuteriile mele sunt călătoriile, oamenii buni şi sărbătorile

Lumea accesoriilor handmade a devenit foarte apreciată la noi în ţară. Tot mai multe doamne şi domnişoare rămîn pasionate de arta creării unor lucruri mai deosebite, din diferite materii prime. Aşa cum procesul de naştere a unei bijuterii este unul migălos, la fel este şi preţul, pe măsura efortului depus. Cristina Cojocari este una din creatorii de bijuterii handmade din Moldova, care munceşte cu drag la realizarea diferitelor brăţări, cercei, coliere, broşe. Orice bijuterie este o provocare pentru Cristina. De unde îi vin sursele de inspiraţie şi ce a determinant-o să aibă această pasiune, aflăm chiar de la ea!

Am o pasiune nu doar pentru bijuteriile handmade, dar în general de tot ce ţine de lucrul manual. Apreciez foarte mult şi jucăriile pentru copii, felicitările, lumânările parfumate, accesoriile pentru casă: cum ar fi pernele decorative, feţele de masă brodate, husele pentru scaune, obiectele din lemn, lozii şi multe altele. Apreciez  munca oamenilor cu talent şi le respect creativitatea. Iar la întrebarea de unde vine pasiunea, aş spune că e ceva legat de gust, imaginaţie şi ce-am văzut în famile. Mama mereu îmi confecţiona manual costume originale pentru toate evenimentele cultural-artistice de la grădiniţă şi liceu, iar sora mereu  îşi crea  hainele într-un mod personal.

Daca e să fiu sinceră,  prima încercare de a realiza un obiect handmade a fost în copilarie. Mi-am făcut un inel inocent din iarbă, la fel cum procedează, presupun, toate fetele. După acre au urmat alte încercări: îmi puneam floricele din curtea casei  în păr în loc de agrafe sau în buzunarul de la hăinuţă, în loc de broşă. Desigur, că n-au lipsit nici bine cunoscutele coroniţe din păpădie sau romaniţă.

Nu am limite în ceea ce priveşte materialele pentru bijuterii. Lucrez cu foarte multe tipuri de furnitură: mărgele din sticlă, lemn, pietre semipreţioase, scoici, nasturi, boabe de cafea, fire -  răsucite, împletite din  lână, in; diverse ţesături – mătase, in, bumbac, fetru etc; diverse tipuri de lanţuri, căpăcele decorative, sârma de modelaj, pandantive, capete pentru şiraguri, iar lista poate continua. Mereu învăţ şi sunt în căutare de ceva nou, inedit, iar pentru noile mele realizări le mulţumesc persoanelor care-mi achiziţionează creaţiile şi-mi dau diverse comenzi originale – mereu sunt o provocare pentru mine.

Nu mă inspir de la ceva anume. Totul există în imaginaţia mea,  un moment de inspiraţie poate fi şi atunci când savurez liniştită o ceaşcă de cafea. Astfel, a luat naştere prima mea broşă în formă de inimă cu boabe de cafea. O altă sursă de inspiraţie sunt florile, anotimpurile, plimbările în aer liber, noile trenduri ale modei şi creaţiile marilor designeri francezi şi italieni. Însă cea mai bogată sursă de inspiraţie pentru bijuteriile mele sunt călătoriile, oamenii buni şi sărbătorile.

Nu sunt în măsura şi nici nu vreau să comentez sau să dezvolt subiectul  cât de acerbă şi plină de concurenţă este piaţa bijuteriilor handmade de la noi din ţară. Sunt o persoană pozitivă, care-mi  văd de dorinţele mele, de viaţa şi familia mea. Confecţionez bijuterii deoarece îmi place să fac acest lucru şi nu pot să-mi opresc ideile. Mai mult de atât, sunt cea mai fericită fiinţă, atunci când văd zâmbetul şi mulţumirea fetelor care-mi achiziţionează bijuteriile. Le mulţumesc pe această cale, pentru că ele sunt persoanele care îmi dau puteri să confecţionez în continuare bijuterii pentru cei din jurul meu. În ceea ce  priveşte concurenţa, nu văd nimic rău în asta, este mereu binevenită. Din punctul meu de vedere suntem parteneri,  nu concurenţi, cu unii dintre  ei colaborăm şi ne întâlnim la diverse târguri şi evenimente. Sunt mulţi oameni talentaţi în această ramură şi dacă putem face ceva bine - s-o facem. Loc sub soare e pentru toata lumea. Eu sunt pentru dezvoltarea lucrului manual, iar noi cei care muncim în acest domeniu, suntem un tot întreg  şi ne implicăm direct în dezvoltarea  şi evoluţia acestei ramuri.

Clientele mele sunt persoane minunate din diferite domenii, cu diverse statute sociale: doamne, domnişoare  care-şi doresc bijuterii unice, bijuterii cu caracter, personalitate, originalitate, accesorii care să se potrivească la ţinutele lor de zi cu zi sau pentru serile festive. Sunt persoane cu gusturi rafinate, care achiziţionează bijuterii fie pentru ele, fie în dar pentru cineva drag.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди