Columns

Maria Esanu

Maria Eşanu

Unde te găseşte iubirea?

Ia aminte, prinţul care îşi va căuta ursita, punînd-o doar la o singură încercare - de a măsura un pantof, nu mai există!

Fiecare domniţă creşte cu învăţămintele din basme şi poveşti (ecranizate sau citite). Conform naratorilor, prinţul îşi caută prinţesa şi nu invers. Iar de cele mai multe ori pînă a ajunge la inima ei, are de înfruntat duşmani, de mers peste munţi şi oceane şi de îndurat frig şi foamete. Prinţul, Fat-Frumos sau oricare alt personaj de gen masculin îşi scapă sortita de la moarte, luptînd cu  zmeii sau balaurii sau o trezeşte din somnul de vecie cu un sărut. Stop! Stop! Stop!

De atunci şi până astăzi au intervenit multe schimbari în scenariu.  Romeo al zilelor noastre  ştie că hipismul nu mai este în vogă, de aceea se simte nevoit să îşi ia o maşină în credit, asta în cazul în care tatăl său nu-şi permite să-i cumpere un Porche. Preferă să agaţe fete prin cluburile de noapte şi se mai plânge din când în când de  faptul că  sunt pe cale de dispariţie fetele "normale". Însă, când aude de evenimente culturale, teatru, salon de carte şi biblioteci fuge ca dracul de tămâie.

Între timp, domniţele s-au transformat în domnişoare. Iar ciocnirea cu  realitate lasă un gust amar.  Dacă în basme prinţesele trebuie doar să-şi aştepte ursitul, să fie frumoase şi să nu aibă chef  de ceartă sau discuţii legate de compatibilitate, în viaţa reală nu e chiar aşa.  Nimeni nu apare să te cheme în lumea largă, îndemnîndu-te să laşi totul în urmă, începînd o viaţă nouă cu EL. Prinţul nu apare ca în basme. Mai ales dacă lucrezi 8 ore pe zi, între 4 pereţi, într-un oficiu cu o atmosferă plictisitoare. De asemenea,  ea nu are timp şi nici bani să stea doar prin saloane de frumusteţe. Dar nici nu poate sta acasă, frumos aranjată şi machiată, aşteptînd pe cineva care în viaţa reală nici nu există. Poate.  Din acest motiv se regăseşte în spaţiul virtual şi nutreşte sentimente faţă de ceea ce vede pe monitor.

Ia aminte, prinţul care îşi va căuta ursita, punînd-o doar la o singură încercare - de a măsura un pantof, nu mai există!

De aceea, lecţiile eronate din basme despre cum să-ţi cauţi iubirea nu mai trebuie luate în calcul. Chiar dacă se spune că iubirea adevărată vine pe neaşteptate, la sigur nu te va găsi în oficiul plictisitor de la servciu şi nici acasă, îmbrăcată în pijama, mâncând în faţa calculatorului.

Еще Columns