Люди

Vlad Cojocaru: Omul căruia îi reușește să îmbine arta și business-ul

Este un om cu sânge de moldovean, deci artistic, care locuiește și se realizează pe o piață mult mai largă decât cea de acasă. Respiră aer de Montreal mai bine de 9 ani și zice că îi place enorm să combine arta cu business-ul. 

Am ajuns în Montreal cu părinții, iar decizia de a veni aici a fost nemijlocit a lor.  Au decis că SUA îmi vor putea oferi posibilitatea de a evolua mult mai bine pe plan profesional și social.

Am ales să ne oprim în Montreal, deoarece se găsește pe Coasta de Nord-Est a Americii. E mult mai aproape de Europa și este avantajos pentru a călători. Mai există o nuanță, în opinia mea, faptul că din toate orașele de pe coasta de Est a Americii, Montreal-ul este cel mai multicultural și interesant. Când am emigrat eram încă elev la gimnaziu. Eram un adolescent de 13 ani, care știa că vrea multe de la viață. Am absolvit John Molson School of Business, specialitatea Contabilitate și Finanțe.

Nu regret că am plecat de acasă. Îmi este frică să mă gândesc ce aș fi făcut dacă aveam să rămân în Moldova. Nu cred că voi reveni în viitorul apropiat, dar odată și odată voi merge în vizită pe la rude. În Montreal nu am nimic deosebit, ceva care să îmi placă enorm, dar cred că e un oraș echilibrat din toate punctele de vedere. Comparativ cu alte orașe în care am lucrat sau le-am vizitat, este un loc perfect și comod pentru trai.

Consider că anturajul se formează de la sine. Nu am preferințe exacte în ceea ce ține de selectarea prietenilor. Deși sunt mulți moldoveni în această regiune, eu cunosc doar 2-3 persoane.

Odată ajuns în orașul canadian, am început să-mi descopăr noi talente și abilități. Nu eram încă la vârstă, cînd trebuie să-ți reprofilezi  ideile și ambițiile. Am evoluat treptat,  având de pe băncile școlii o chemare spre artă și business. Tot timpul am încercat să combin arta cu business-ul pentru a-mi putea expune anumite viziuni și idei personale. În aceeași ordine de idei, îmi doresc de mult timp să fiu recompensat pentru munca depusă, deci să pot avea un anumit venit.

Am fost implicat în producerea și organizarea multor proiecte artistice, în special muzicale și vizuale, de pe la vârsta de 15-16 ani. Teoretic, fiind minor nu aveam dreptul legal să organizez evenimente, dar nimeni nu era informat în privința vârstei mele. Tot timpul am încercat să creez ceva diferit și mai neobișnuit. La ora actuală lucrez în calitate de producător pentru 2 companii: una din Montreal "Romeo&fils" și alta din Toronto "Revolver Films".

Din punctul meu de vedere, business-ul constă în tot ce ține de logistică. Este tot ce trebuie pus la punct pentru a avea produsul artistic pe care mi-l doresc la sfârșit (Ex: echipamentul, actorii, locațiile, stilist, echipă de filmare, bugetul, contabilitatea, etc.)

Arta e modalitatea prin care îmi pot exprima ideile și sentimentele întregii lumi. În același timp este și posibilitatea de a crea ceva frumos și, eventual, de a expune altor persoane acea frumusețe pe care o văd altfel sau nu o cunosc deloc.

În domeniul videografiei, ambele părți atât arta, cât și bussines-ul, sunt foarte importante. Pentru a avea la final un produs de calitate, este nevoie de o simbioză perfecta a ambelor laturi.

Îmi reușește să combin aceste două domenii prin faptul că am fost influențat de istorie, stil, framing, culorile proiectului... În același timp mă ocup de toate chestiile logistice necesare pentru obținerea produsului final. Într-un format mai simplu, lucrez în calitate de producător principal la aceste proiecte. În același timp colaborez cu alții asupra tuturor nuanțelor descrise mai sus. Am anumite proiecte la care lucrez acum, deci sper să le realizez cu succes, iar cu timpul să ajung la producerea unui film.

Dacă e să mă descriu, fără nicio modestie, pot da nuanță doar câtorva abilități. Pe plan social cred că mă diferențiez prin faptul că știu ce vreau și tot timpul merg spre a ajunge la ceea ce vreau. Până și în procesul de alegere a hainelor, cunosc exact ce îmi doresc să îmbrac, iar dacă nu găsesc articolele vestimentare potrivite în magazine, merg la croitori sau stiliști. Deci nu mă dau bătut din prima.

La capitolul calitate - am un nivel înalt de standarde. În special, la proiectele pe care le creez. Nu mă bazez pe brand-uri, ci pe calitate, pentru simplul motiv că brand-ul nu presupune în sine calitate de cele mai multe ori.

Cristina Evtodii

allfun

Еще Люди