Люди

Daria Andronachi dă suflet hârtiei în figurile origami

Cultura și arta japoneză sunt o lume aparte, una a echilibrului și a filosofiei. Ele oferă valori inestimabile lucrurilor minimaliste, dar care inspiră muncă, simplețe, frumusețe. Tehnica de modelare a hârtiei, numită origami, are o istorie veche în arta japoneză. Figurinele din celuloză, pliate atent, cu răbdare, parcă prind suflet. Daria Andronachi este una din creatoarele care îmblânzește colțurile hârtiilor, în diverse forme. Cu multă atenție și migală, tânăra crează cele mai interesant piese origami, care de care mai originale și mai interesante.


Am început a face origami acum trei ani. Mama mi-a adus acasă o lebădă origami. Era micuță, de culoare albă și cu aripioarele îndoiate. Mi-a plăcut mult acea lebădă micuță. Mi-am zis că voi putea face lebede mai mari, mai frumoase și, în plus, voi folosi hârtie colorată. Totul a început de la ideea de a le reda forme mai grațioase lebedelor origami și de a combina albul cu paleta de culori.

Mi-a fost un pic complicat la început, deoarece e foarte migăloasă plierea pieselor pentru origami 3D. Este nevoie de multă răbdare și dăruire. Pentru a reuși să faci o piesă origami trebuie să respecți cu strictețe măsurătorile și să îndoi bine foițele. Mie îmi place să fac totul calitativ, din acest motiv mă străduiam ca piesele să aibă o formă unică, perfectă.


La început făceam lebede și fluturi  de nuanțe alb-roșu, în formă de mărțisor. Mai apoi am primit o comandă de a face bufnițe. Am rămas uimită de frumusețea ce o pot face niște piese origami. Bufnițele au avut un succes enorm și m-am aventurat să fac și urși panda, dragoni, veverițe, pisici, peștișori, păuni, vaze pentru flori, brăduți, Moși Crăciuni și fulgușori.

Fluturii-mărțișor au pentru mine o profundă valoare sentimentală. Sunt unici. Nicăieri pe internet nu pot fi găsiți fluturi asemănători. Eu le-am creat forma și metoda de pliere. Mă mândresc mult cu această realizare. Acești fluturi îmi dădeau puteri să lucrez și ziua, și noaptea, chiar și în timpul prelegerilor la universitate. Mi-am molipsit colegii de facultate. Atât fetele, cât și băieții mă rugau să le arăt cum se fac piesele origami. Unii se plictiseau repede, iar alții ziceau că se calmează. Eu sunt mulțumită că am reușit să le demonstrez că fiecare dintre ei poate crea minunății. Trebuie doar să vrei.

Majoritatea lucrărilor origami au fost făcute cadou oamenilor dragi mie. Îmi creștea inima de bucurie când le vedeam ochii sclipind de admirație. Sunt cadouri originale, pe care le personalizez în funcție de preferințele prietenilor și rudelor mele. Îmi place să îi uimesc cu ceva nou și aproape de sufletul lor.

Ce te mai inspiră din cultura japoneză?

 Îmi place faptul că niponii țin foarte mult la tradițiile lor străvechi, construind în același timp o țară ultratehnologizată. Admir mult hărnicia niponilor și perfecționismul lor. Mă uimește tăria de caracter pe care o au gheișele. De mici depun mari eforturi pentru a-și șlefui talentele, pentru a fi mereu frumoase, educate, manierate.

Dac ă ai avea ocazia să călătorești în Țara Soarelui Răsare, ce ți-ar plăcea să vizitezi?

Primul loc pe care  l-aș vizita ar fi Statuia copilului păcii. Monumentul a fost ridicat în memoria tuturor copiilor care au murit în urma exploziei de la Hiroshima. Din cauza radiațiilor o fetiță pe nume Sadako Sasaki s-a îmbolnăvit de leucemie. O credință populară spune că oricui, care va plia 1000 de cocori din hârtie i se va îndeplini orice dorință. Fetița a murit, reușind să împăturească 1300 de cocori din hârtie. Personal vreau să depun cocori din hârtie la acest monument. Acest fapt, cred că mi-ar îndeplini dorința mea.

Ai dori să dezvolți cumva mai mult această pasiune, cea de a face origami, sau va rămâne la nivel de pasiune?

În Moldova nu poti face business din arta origami. Sunt foarte puțini care apreciază munca depusă. Cei interesați se concentrează mai mult pe hârtie – ca un produs ieftin, decât pe calitatea plierii, timpul alocat și munca enormă. Deocamdată, origami va rămâne o pasiune și un mod de a-mi surprinde prietenii. Poate pe viitor se vor ivi și alte șanse.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди