Columns

cristina_evtodii

Cristina Evtodii

O pisică te poate învăța cum să nu lași nasul jos

Au și ele tristețile lor, dar mult mai sincere, mult mai reale

O pisică. Mii de pisici alintate de către oameni. Alintate cu mâncare specială cumpărată din supermarketuri, cu stat la călduț și accesorii specializate. Tot oamenii le și educă. Astfel, pisicile devin educate, deschid ușa de la baie, mănâncă din farfuria lor sau cer mâncare, întinzînd către stăpîn lăbuța.

Și cum de se face că le rămâne intact caracterul?! E vorba de acel instinct animalic, care le ajută să înfrunte orice obstacol, cît de mare n-ar fi. Ele nu știu de "moralul la pământ", "depresie", "astenie de toamnă"… Au și ele tristețile lor, dar mult mai sincere, mult mai reale.


Un exemplu de invidiat mi-a demonstrat astăzi pisica mea (Lilu, 3 ani). A fost supusă unei intervenții chirurgicale (sterilizare). Ajunsă acasă, a mai stat nemișcată doar 5 minute. Apoi a început să respire agitată, începînd să miște încet urechile, boticul, codiță, ceea ce mă bucura enorm. În jumătate de oră, deși amețită de anestezie, ea încerca deja să se ridice pe lăbuțe. Eforturi, eforturi, cu mici pauze de respirație, și... voila: Lilu se ține pe picioare. Însă, în scurt timp cade, după fiecare încercare :(

Am mers prin casă vreo oră. Ea înainte, eu - alături, ca să îi fac căderile mai ușoare. La ceva timp, a încercat să sară pe calorifer.  Din păcate, încercările se soldau cu eșec. Îmi era groaznic de milă de ea, să o văd cum se chinuie de durere, dar și de insuccesele înregistrate. Am încercat să o ajut, să îi pun palmele în formă de treaptă. A fost foarte rea cu mine, poate s-a supărat că nu am încredere în ea….

Într-un final, mi-a demonstrat că poate! A ajuns acolo unde și-a dorit: pe calorifer, fereastră (noroc de fotoliul ei ce i-a servit drept treaptă) și pe pat. Evident, că îi reușea asta doar după câteva încercări. Dar, în tot acest răstimp nu mi-a  permis să o ajut! Am admirat-o în liniște. E bravo și e curajoasă rău. Ea știe că poate și nu vrea să admită că temporar ceva nu-i iese.

E bine să tratăm acest exemplu ca și ceva normal. Citiți sau amintiți-vă de acest exemplu, atunci când credeți că vă este greu și nu vedeți o ieșire din situația creată.

Еще Columns