Люди

Paula Munteanu - despre aventura studenţească în America


Viaţa de student îşi are farmecul său, indiferent de ţara unde înveţi. Mulţi tineri, însă, au dorinţa de a studia peste hotare, asumîndu-şi astfel o responsabilitate şi mai mare pentru viitorul lor. Pentru Paula Munteanu, o tânără din Republica Moldova, studenţia s-a împărţit între două continente: Europa şi America. O dublă provocare şi spirit de cunoaştere. După ce a studiat în Marea Britanie, Paula a obţinut un schimb academic, cu durata de un an, în Statele Unite. Ce învaţă acolo şi cum e să trăieşti "visul american", ne povesteşte chiar ea!

Fiind studentă la o universitate din Marea Britanie, am aplicat la un program de schimb academic. Durata programului este de un an, ceea ce înseamnă că anul viitor mă voi întoarce la Londra.

Diferenţa dintre sistemul nostru de învăţământ şi cel american constă în faptul că în SUA studiază aproximativ 17 milioane de studenţi ale celei mai dezvoltate din punct de vedere economic şi politic ţări din lume, în timp ce sistemul de învăţământ din RM este, deocamdată, la început de cale în a decide dacă e bine sau nu să copiezi la BAC.

Studenţii sunt studenţi oriunde, iar stereotipurile despre studenţie sunt valabile în orice colţ al pământului. Am întâlnit studenţi homosexuali xenofobi, studenţi care stau toată ziua cu nasul în carte, studenţi care nu ştiu ce e cu viaţa lor, studenţi cu planuri mari şi cei fără planuri, am întâlnit studenţi care sunt deja căsătoriţi, studenţi misogini, studente feministe, studenţi care nu ştiu cum se porneşte aragazul şi studenţi care lucrează la două joburi. Ar fi incorect să generalizezşi nu am s-o fac.

Eu nu accept noţiunea "greu s-a adaptat"  într-o anumită ţară. Plecând într-un stat străin, ştii că nimeni nu te aşteaptă acolo cu pâine şi sare. În general, nimeni şi nicicum nu te aşteaptă. Și o dată ce eşti obişuit cu ideea asta, şi ar fi bine să fii, nu-ţi mai pui întrebări de genul cât de greu îmi este sau o să-mi fie?  La universitate nu am fost şi nu sunt unica studentă internaţională. Când am venit în SUA eram obişnuită cu sistemul de învăţământ universitar englez. Idee nu aveam cum se numără creditele şi cum se calculează GPA-ul, dar nu am considerat asta un dezavantaj. Din contra, statutul de studentă internaţională m-a ajutat să fac cunoştinţă şi să comunic cu mai mulţi profesori decât studenţii americani. În rezultat, un profesor mi-a oferit stagiere la un post de radio din oraş, altul mi-a scris recomandări, cu al treilea încă mai comunic frecvent deşi nu mai sunt studenta lui.

Când pleci să locuieşti sau să înveţi într-o ţară străină, nu trebuie nici să te aştepţi să-ţi fie greu, dar nici să nu crezi că o să fie uşor. Totul depinde de atitudine. Dacă te vei gândi cât de greu îţi este, totul va deveni şi mai dificil. Desigur, zeama de găină e înlocuită cu un burritto suspicios, monumentul lui Ştefan cel Mare nu mai este punct de reper când te întâlneşti cu prietenii în oraş şi nici prietenii nu mai sunt aceiaşi. Dar asta nu e greu, asta e plimbare în afara zonei de confort.

În afara orelor obişnuiesc să procrastinez, să mă bucur de viaţă, să fac mâncare şi curat. Momentan scriu şi editez texte pentru câteva publicaţii din America, ceea ce îmi consumă timpul liber şi dorinţa de a mai face altceva. Ideea e că mai am câteva luni până se termină anul de învăţământ şi va trebui să plec, ceea ce mă face să apreciez mult mai mult oamenii de care sunt înconjurată aici, pentru că nu ştiu când îi voi revedea. De aceea încerc să petrec cât mai mult timp cu ei.

Cariera mea nu este încă decisă. Am ales să studiez Știinţele Politice şi Jurnalismul, pentru că asta e ceea ce îmi place să fac şi ceea ce cred eu că pot face mai puţin rău decât orice altceva.

Pe viitor am mai multe planuri: absolvirea şi căutarea unui loc de muncă, probabil. Nu obişnuiesc să fac planuri, deoarece faci planuri ca să ştii cum nu o să fie. Majoritatea deciziilor mele, inclusiv plecarea în India din primăvara trecută şi aplicarea pentru un an de studii în SUA, au venit spontan.

Iuliana Mamaliga

Foto: Mohammed A. Azzouz

allfun

Еще Люди