Люди

Ilustraţiile - lumea Alionei Bereghici

Fiecare dintre noi admiră  şi apreciază ilustraţiile Alionei Bereghici, dar puţini cunosc povestea din spatele fiecărei lucrări în parte. Cine şi cum a creat-o? Care sunt etapele de lucru? Aliona Bereghici este ilustrator profesionist reprezentat de agenţii din domeniu atât în SUA cât şi în Anglia. Iar pentru ea, ilustraţiile au devenit nu doar o metodă de exprimare dar şi o profesie.

Pentru Aliona Bereghici ilustraţiile sunt o lume aparte, care o ajută să povestească diverse întîmplări şi emoţii în felul prin care doar ea le poate percepe. Ilustraţiile sunt ceea ce şi-a dorit să facă dintotdeauna. Aşa şi face. Îşi urmează visul, chiar dacă uneori crede că acest drum nu o va duce spre nicăieri. Pentru o scurtă perioadă de timp renunţase chiar la ilustraţii, în schimbul altei pasiuni, sculptura în piatră, dar şi-a dat seama că ceea ce işi doreşte cu adevărat este să facă ilustraţii.

Aliona spune că este pasionată de ilustraţii încă de când era mică.

"De când parintii mei au început să-mi cumpere cărţi cu carul:), pe la 2 ani, cred. Îmi amintesc atâtea ilustraţii din acele cărţi. Acum conştientizez faptul că anume cărţile cu desene erau magia copilăriei mele. Chiar şi acum zâmbesc, cînd îmi aduc aminte de  abecedarul ilustrat de Lica Sainciuc, mai ales de cel din vechea ediţie".

Am desenat la fel ca toţi copiii: când erau pe sfârşite foile de desen, venea rândul uşilor (pixul se fixa bine pe vopseaua albă, spre disperarea mamei mele). Mai în glumă, dar aş vrea acum să le mulţumesc părintilor mei, pentru faptul că nu mi-au cumpărat cărţi de colorat.


Procesul de lucru este întotdeuna acelaşi. Aliona are nevoie de timp pentru a concepe o schiţă. Acest proces poate dura o zi, două. Apoi realizează schiţele în creion. De obicei, Aliona schiţează desenele în format mic, ca mai apoi apoi să dea viaţă ilustraţiei în culoare, de un format un pic mai mare, A3 sau A4. În funcţie de complexitatea desenului, lucrul poate dura deja două, trei zile. Daca este mulţumită de rezultatul final, Aliona scanează ilustraţia şi astfel procesul de creaţie ia sfârşit. Rareori recurge la câteva efecte de Photoshop.


Farmecul unei ilustraţii sau cărţi terminate durează puţin, spune Aliona.

"De obicei, mă întorc la ele doar pentru a învăţa din greşeli sau din ilustraţiile reuşite.

Sunt câteva ilustraţii care-mi fac deseori cu ochiul din "Abecedar pentru cei mici", realizat împreuna cu Editura "Cartea" în 2012 sau din "Ursul Păcălit de Vulpe", care rămâne un proiect personal. Preferata mea rămîne "Scufita Roşie".

Aliona spune ca nu stie numarul exact al lucrarilor sale, dar consideră că a depăşit cifra de 300.

Nu le numară pe cele pentru etichete şi design, e cu totul altceva, spune ea.

Se mândreşte cu lucrarea făcută pentru una din coperţile pentru Marquez care îi place cum a iesit.


"Acum nu particip la concursuri pentru că nu am prea vazut la Chişinău pe cineva să vrea să facă expoziţie de ilustraţie de carte, deşi cred că lumea ar veni. Iar în ceea ce priveşte participarea la concursurile online sau la conceperea unor editoriale de profil - o fac cu cea mai mare plăcere, fără ezitare.

Şi apoi, cu deschiderea pe care o are Internetul poţi să expui lucrarile oriunde vrei. Îmi reânnoiesc des blogul şi site-ul. Astfel, puteţi vizita virtual oricând "expoziţiile" mele.

web: alionabereghici.com
blog: alionabereghici.blogspot.com

Mă mândresc cu cele 4 eticheţele ilustrate şi apărute pe rând pentru o marcă de zahăr, pentru că arată bine pe raft şi pentru că prietenii şi familia sunt tentaţi să cumpere acest produs doar de dragul etichetei".

Ilustraţia este un desen color sau alb-negru, de format mediu sau mic care redă un text, o carte, o emoţie, o situaţie.

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди