Люди

Leonid Litra: Succesul constă în muncă, inspiraţie şi pasiune

El ştie multe despre viaţa unui student local şi internaţional, căci a făcut studiile în Europa şi America. Leonid Litra lucrează în calitate de cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev şi speră să-şi folosească experienţa acumulată în ţara noastră.


Puţini dintre compatrioţii noştri deţin o diplomă a Universităţii Yale.

De fapt, nu posed nicio diploma de la Universitatea Yale. Mi-am făcut studiile la USM, facultatea de relaţii internaţionale, ştiinţe politice şi administrative. După care am făcut masteratul în cadrul programului trilingv (franceza, engleza, germana) al Institutului European de Inalte Studii Internaţionale din Nisa (Franta), iar după o anumită perioadă de lucru în Moldova am plecat la Universitatea Yale pentru o jumătate de an, în calitate de Carnegie Research Fellow. A fost cam greu să ajung la Yale, dar în schimb m-am descurcat bine. Viaţa academică americană este minunată şi cînd privesc înapoi, îmi pare rău că nu am reuşit să fac mai multe, aflîndu-mă la Yale.

Care au fost momentele cele mai dificile din viaţa studenţească?

Dacă e să mă refer la Moldova, atunci pot spune că viaţa de student a fost foarte încărcată. Am început să lucrez în domeniul în care îmi făceam studiile chiar din anul I de facultate, la Mişcarea Europeană din Moldova. La început am fost voluntar, după care – asistent, iar mai apoi coordonator de proiecte. În plus, eram foarte activ în cadrul unei formaţiuni politice din care am învăţat multe. Respectiv, timp liber nu-mi rămînea.

În timpul masteratului a fost destul de greu, mai ales că orele şi temele pe acasă erau în alte limbi decît cea maternă. Aveam mult de citit şi scris, însă toate greutăţile erau compensate de faptul că seara mergeam la plajă, mai înotam puţin sau mergeam la o primblare pe Promenade des Anglais. Mai mult ca atît, programul de masterat a fost unul foarte interactiv, cu vizite de studiu la instituţiile europene din Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg, instituţiile ONU din Geneva, dar şi cu şederi lungi de studiu în Berlin, Rostock şi Roma.

In SUA accentul este pus mai mult pe cercetarea individuală. Mergeam la ore cu studenţii doctoranzi, aflam despre lucruri noi, făceam networking, îmi scriam cercetarea pe tema instituţionalizării partidelor politice şi mai savuram viaţa amerciană. Cred că am avut o studenţie destul de fericită, plină de emoţii şi momente memorabile.

Ce credeţi despre mitul că elevul este capabil să înveţe tot materialul cu o noapte înainte de examen?

Nu cred că acest lucru este posibil. Studiile de calitate nu se pot face peste noapte, la fel cum nu este posibil să construieşti o casă într-o noapte. Aşa ceva se întîmplă numai în poveşti.


Aveţi un loc de lucru curios, spuneţi-ne cum vă organizaţi corect timpul, astfel încît să le  reuşiţi pe toate?

Lucrînd în calitate de cercetator superior la Institutul de Politică Mondiala din Kiev, am multe provocări în fiecare zi. Cel mai dificil este să împarţi timpul între managementul de proiecte şi activitatea de cercetare. Pe lînga activităţi mai puţin plăcute, cum ar fi cele legate de birocraţie, există multe lucruri care le faci cu plăcere, mai ales cînd ai un rezultat.

In mod obişnuit, o săptămînă de lucru începe cu şedinta de planificare, după care în fiecare dimineaţă citesc ştirile. Urmează activităţi legate de managementul proiectelor, interviuri sau studierea literaturii de specialitate, întîlniri cu parteneri şi decidenţi, oferirea de interviuri si participarea în media, particparea la conferinţe, etc. Practic, nu am timp să mă plictisesc.

Cele mai mari greutăţi sunt, de obicei, legate de faptul că sunt prea multe lucruri de făcut în prea putin timp. În rest, nu văd elemente insurmontabile, ci doar bătai de cap care apar mereu.

Cum a fost vacanţa de iarnă? Aţi reuşit să scăpaţi de muncă şi să vă bucuraţi de atmosfera de sărbătoare, cu ghirlande, brazi şi olivie?

În principiu, am reuşit să le fac pe toate,  în afară de olivie. Dacă e să fiu serios, atunci pot să spun că am petrecut sărbatorile de iarnă la munte. Pentru prima dată am savurat din plin plăcerea schiatului pe pîrtii, alături de cei dragi. Bineînţeles, sărbatorile te deconectează de la lucrurile cotidiene, insă, avînd în vedere că în Ucraina revoluţia era în plină desfăşurare, eram mereu cu ochii pe ştiri.

Aveţi succes în viaţă personală, un serviciu care vă place, puteţi afirma că sunteţi fericit sau vă lipseşte ceva?

Succesul constă în muncă, inspiraţie şi pasiune. Succes fără pasiune nu există. De ce? Răspunsul e simplu: pasiunea înseamnă mai mult decât motivare.

Aş fi prea cinic să spun ca nu-mi ajung bani, pentru că ei mereu nu sunt îndeajuns. Însă, cred că lipsa de timp pentru hobby-urile mele este cea mai mare problemă pe care o am şi care nu mă lasă să mă simt împlinit sută la sută. Cititul, călătoriile şi sportul sunt pasiunile pentru care, în virtutatea responsabilităţilor profesionale, dedic mai puţin timp decît mi-aş fi dorit.


Ce planuri aveţi pentru anul acesta?

Pentru 2014 am planificat foarte multe proiecte. Respectiv, mă voi ocupa în general de activităţile mele profesionale. Este vorba, în special, de continuarea campaniei de advocacy pentru europenizarea Ucrainei, si sper că vom demara o campanie similară şi în Republica Moldova. Eu cred că regiunea în care locuim trece prin momente importante de transformare de la post-sovietism la un stat modern. De aceea, este nevoie ca să se implice cît mai multă lume în comunicare şi în explicarea avantajelor europenizării.

Îmi amintesc cum în 2010 am început să mă ocup, pe segmentul societăţii civile din Moldova, de procesul liberalizării regimului de vize cu UE. Atunci părea că facem ceva imposibil. Acum, însa, suntem la un pas de a primi acest regim făra vize în UE, ceea ce înseamna că ne vom putea simţi pe deplin parte a Europei. Pe lînga aceste proiecte, intenţionez să continui activitatea de cercetare pentru a menţine pulsul pe dimensiunea de politici publice. Dincolo de «business as usual» aş vrea să încep să învăţ o limbă străina, să fac mai mult sport, sa găsesc mai mult timp pentru familie şi să călătoresc în Asia.

Maria Savina

allfun

Еще Люди