Люди

Elena Tumanov: Am dăruit o agendă, creată de mine, Elenei Băsescu

Cine din noi nu are o agendă, un caiet în care să-și noteze planurile, acţiunile, întâlnirile programate sau alte gânduri? Cu toţii ştim că timpul este preţios, iar gestionarea acestuia necesită mult efort. De acest lucru s-a convins şi Elena Tumanov, o tânără care realizează agende hand made. Fiecare lucrare este unică şi originală. Elena munceşte chiar şi câteva zile la creare unei agende. O parte din lucrările ei au ajuns şi la personalităţi notorii, cum ar fi europarlamentarul, Elena Băsescu!


Ce te-a inspirat să faci agende hand made?

Managementul timpului  este foarte important pentru mine. Nevoia de a monitoriza toate activitățile m-a inspirat în cea mai mare măsură. Agenda mea de fiecare zi este împărțită pe ore și uneori chiar minute. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc la crearea primei mele agende. Acum mă inspiră și oamenii pentru care fac agendele, astfel ele devin personalizate.

Cât timp îţi ia să realizezi o agendă?

Pot să realizez o agendă în jumătate de zi și pot să realizez o agendă în 2 zile. Totul depinde de model, de felul în care asamblez elementele, de foi, de copertă, de materialul din care este confecționată coperta și de elementele cu care o decorez, pentru a o fac mai specială. Deseori realizez mai multe agende concomitent. Astfel,  într-un timp anume ele trec prin aceeaș etapă de lucru, iar în final, după o săptămână de muncă,  pot să am minim cinci agende.

Am situații cînd fac agende pentru oameni care mi se par mai speciali și atunci pot să lucrez și patru zile la o agendă.

Cum  găseşti materia primă pentru ele?

Din păcate, la noi în țară este un deficit de materie primă calitativă, deosebită și la prețuri accesibile, dar totuși există. După lungi ore de căutări, stofa o găsesc în anumite magazine. Mai caut și prin rezervele de stofă ale mamei. Foile și baza pentru copertă le găsesc în Art Atribut sau Azur. Uneori mai fac comandă de tot ce am nevoie peste hotare, deoarece rareori rămân mulțumită de rezultatele din materia primă, pe  care reușesc s-o găsesc la noi.

Cum a fost realizarea primei agende?

Primă agenda am realizat-o în urma unei perioade care mi-a marcat existența. Nu îmi mai păsa de timpul meu și am hotărât să fac ceva cu asta. Citeam diferite blog-uri de hand made și întâmplător am dat de unul despre agende. Atunci m-am gândit să încerc să fac și eu. Era ceva mai deosebit, comparativ cu celelalte obiecte  handmade, pe care le făceam până atunci. Am căutat prin casă material de care presupuneam că am nevoie și m-am apucat de treabă. Spre uimirea mea, nu mi-a luat mult timp executarea primei agende - o noapte nedormită. Chiar dacă nu era făcută din cea mai bună materie primă, această agenda o mai am și acum.

Ai un anumit criteriu sau regulă de care te conduci atunci când realizezi agende?

Da, mă conduc  de anumite criterii, dar acestea depind de tipul agendei. Am 3 tipuri de agende pentru realizarea cărora țin cont de anumite criterii și reguli. Nu am un criteriu general, extrem de important, însă am reguli de securitate. Încerc să țin cont de ele, deoarece după aproape fiecare agendă, îmi tai degetul sau am arsuri de la cleiul pe care-l utilizez.

Obişnuieşti să faci cadouri, oferind lucrări de ale tale?

Aproximativ ¼ din toate agendele pe care le-am realizat pînă acum le-am dăruit cuiva, în unele cazuri și fără vreo ocazie. Agende făcute de mine dețin nu doar astfel de persoane ca Elena Băsescu sau Silvia Radu, dar şi oameni pe care i-am simțit la un moment dat mai deosebiți, unele prietene, care le-au primit la zile de naștere.

Cine sunt cumpărătorii tăi?

Cumpărătorii mei sînt, în mare parte, prietenii prietenilor mei, oamenii care au aflat din anumite surse că mă ocup de asta, persoane de la anumite organizații în care activez și oameni care au văzut din întîmplare agendele mele, dorindu-și una și ei.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди