Люди

Anatolie Eşanu: Couchsurfing – cazezi prietenii pe care încă nu i-ai cunoscut

În Moldova despre couchsurfing poţi auzi doar de la vreun prieten cam straniu de-al tău, care învaţă peste hotare, sau accidental poţi da de acest site pe Internet. Totuşi, pentru tinerii de peste hotare, asta e una dintre cele mai plăcute modalităţi de a călători, deoarece e gratuit şi e aventuros. Comunitatea Couchsurfing.com are peste 3 milioane de membri, unul dintre care este invitatul nostru de azi.

Anatolie Eşanu e un tânăr de 25 de ani, care a decis să deschidă uşile casei sale pentru experienţe noi. Prin Couchsurfing.com el a cazat deja cinci oameni din toate colţurile lumii, fără a-i cunoaşte preventiv. De ce o face şi de ce asta e cool, ne va povesti în interviul ce urmează.

De ce ai decis să devii host?

Sunt pasionat de călătorii. Din păcate, nu am reuşit să văd atât de multe, pe câte aş fi vrut şi am experienţă doar de gazdă, nu şi de oaspete. Nici nu mai ţin minte cum am dat de Couchsurfing.com. Probabil, citind istorioare, povestiri despre aventuri. Ideea m-a atras – tu poţi să cazezi pe cineva şi poţi să fii cazat, fără implicarea cheltuielilor. Mai ales, că nu ai responsabilităţi mari unul faţă de altul. Regula de bază e să oferi doi metri sub acoperişul tău, cel puţin pentru un sac de dormit. Pentru mine, în calitate de host, cea mai interesantă mi s-a părut partea cu socializarea. Am citit undeva că prin Couchsurfing cazezi prietenii, pe care încă nu i-ai cunoscut. Și m-am convins de asta.

Cum a fost prima experienţă?

Memorabilă, dealtfel aşa este de fiecare dată, de fapt. Eram în microbuz şi mi-a venit un mesaj de la un tânăr din Nijnii-Novgorod care deja era în Chişinău şi urgent căuta gazdă. Îl chema Bobir şi era uzbec de origine. Jumătate în rusă, jumătate în engleză, că nimeni nu ştia bine nici o limbă, nici alta, ne-am înţeles unde să ne întâlnim. Eram cu prietenii la un sport-bar, ne uitam la un meci de fotbal şi l-am invitat acolo. Am băut bere, toţi erau fascinaţi de Bob, care a venit cu ditamai rucsacul şi era negru de o lună de drum în soare.

Cred că a avut de împărtăşit istorii fascinante.

Desigur, ne-a povestit o aventură pe care a avut-o pe o plajă din Crimeea. Pe înserate a decis să-şi pună cortul acolo. Dimineaţa, la trezire, a ieşit din cort şi a văzut că toată lumea era goală. A zbughit-o înapoi imediat, după care şi-a dat seama că şi-a întins cortul pe o plajă de nudişti.

Spuneai că a ajuns pe la tine şi cineva din Canada.

Da, o chema Sydney. A stat la mine 2-3 nopţi. Ea a fost fascinată de mămăliga cu brânză, friptura şi vinul de casă. Era foarte curioasă şi nu mă lăsa din vorbă. Am fost la Muzeul de Istorie, i-am povestit cine e Ștefan cel Mare şi i-am arătat Chişinăul. În general, couchsurfer-ii sunt îndemnaţi să fie deschişi tuturor şi să povestească despre ţara lor, cultura acesteia, să fie un schimb de experienţă pentru ambele părţi. Nu trebuie să te uiţi la gazda ta ca la un hostel.

E obligatoriu să fii ghidul cuiva în ţara ta, să-l hrăneşti, să-i arăţi punctele de interes din oraş?

Nu, din start nu ai nicio obligaţie. Trebuie să oferi doar un loc de dormit. Ba din contra, couchsurfer-ul are nişte obligaţiuni. Trebuie să ţină cont de programul tău: dacă lucrezi sau ai planuri, el trebuie să-şi ajusteze graficul după tine. Îi arăţi oraşul, îl hrăneşti, doar dacă vrei şi ai posibilitate. Și e foarte important să nu-i ceri bani pentru asta.

Dar dacă ţi-i propune el, ca mulţumire?

Dacă e un couchsurfer adevărat, el nu-ţi va propune bani şi, respectiv, se va aştepta ca tu, în aclitate de gazdă,  să nu-i ceri remunerare. E un principiu de bază al acestei comunităţi. Oricum, chiar dacă tu ceri şi el îţi dă bani, couchsurfer-ul cu siguranţă va lăsa un feedback negativ pe pagina ta, pe care-l vor vedea toţi. Astfel, nici tu cândva nu te vei putea caza.

Ce spun regulile site-ului despre sex?

Se exclud din start orice relaţii intime dintre gazdă şi oaspete. E un alt principiu fundamental pentru comunitatea couchsurfing. Dar e un aspect ce rămîne după cortină, fiecare cum se înţelege. Deşi rişti să rămâi cu feedback "piperat", în cazul în care persoana rămîne nemulţumită (râde).

Care sunt pericolele ce te pasc într-o astfel de aventură?

Pe site sunt sfaturi cum să-ţi alegi o gazdă perfectă, vezi referinţele ei, fotografiile. Chiar prin faptul că te înregistrezi, confirmi că ai citit toate regulile. Sistemul de feedback îţi oferă o oarecare protecţie, dar cele mai bune instrumente sunt propria gândire şi precauţie.

Cum ai convinge un moldovean să devină host, mai ales fără a cere bani?

Cred că i-aş explica ce înseamnă asta şi i-aş povesti istorioare curioase legate de străini. Îi spui că nu e periculos şi dai exemple din propria experienţă. Și orice gazdă la un moment dat poate avea nevoie de cazare chiar în ţara fostului său oaspete. Eu, de exemplu, ştiu că am prieteni în Nijnii-Novgorod, Moscova, Bucureşti, Vancouver, la care pot să mă duc oricând.

Îmi pare că astfel de aventuri sunt caracteristice mai mult tinerilor.

Pe de o parte, da. Însă am rămas surprins să-l găsesc pe Couchsurfing.com pe un fost profesor de-al meu de la USM, care era în top-ul moldovenilor după recomandări. Cred că e o experienţă pentru orice vârstă, numai să ai dor de aventuri şi să nu fii fricos. Dacă preferi 5* all-inclusive în Turcia, tu couchsurfing nu vei face.

Avem mulţi couchsurferi în Moldova?

Sunt câteva mii, dar contează cei activi. Există la noi şi o comunitate de couchsurferi, ei se întâlnesc în fiecare săptămână în aceeaşi cafenea. În lume chiar sunt şi evenimente speciale pentru couchsurferi şi hitch-hikeri. Anual, are loc întâlnirea autostopiştilor în diferite colţuri ale lumii. Desigur, ajungi acolo cu autostopul. În fiecare seară se face rug şi ei îşi povestesc istoriile din drumeţie. Nici nu-mi imaginez cât de interesant trebuie să fie.

De ce ai prefera couchsurfing-ul cazării într-un hotel?

Ca să nu menţionez beneficiul financiar în primul rînd, deşi e foarte important, aş spune că la hotel vei fi  întâlnit cu un zâmbet forţat, ţi se va da cheia de la cameră şi atât. O gazdă îţi va povesti o grămadă de lucruri şi, probabil, te va servi cu ceva, ca să fie drăguţă cu tine. Poate veţi ieşi în club, dacă e petrecăreţ şi veţi avea o noapte de neuitat. Plus, îţi poţi alege gazda în funcţie de interesele comune sau chiar după echipa preferată de fotbal.

Un alt plus e că practica de couchsurfing sparge stereotipul despre călătorii, pe care le considerăm scumpe. 

La moldoveni, călătoriile sunt pe ultimul loc. Noi vrem bunuri, telefoane, nu călătorii. N-am încercat niciodată, dar dacă ne-am încumeta, am prinde gustul. Lumea încă nu ştie că se poate călători mai ieftin sau chiar gratuit. Percepţia asta trebuie schimbată şi cred că couchsurfing-ul poate face moldovenii un pic mai deschişi la minte.

Natalia Sergheev

allfun

Еще Люди