Люди

Vadim Cobîlaş: Nu contează ţara de unde vii, dar calităţile profesionale de care dispui

Rugby – este um gen de sport pentru bărbaţii adevăraţi, el dezvoltă nu doar abilităţile fizice, dar şi calităţile umane. Vadim Cobîlaş de mult timp face rugby în echipa "Sale Sharks" din Anglia şi demonstrează rezultate frumoase. Anul trecut a devenit unul dintre cei mai buni jucători de rugby din Europa.


De multe ori aţi fost numit cel mai bun jucător de rugby din Moldova, dar anul trecut va adus o surpriză şi mai mare - aţi devenit unul dintre cei mai buni şi în Europa. Ce emoţii aţi simţit?

Succesele obţinute sunt datorate antrenamentelor calitative, antrenorilor dedicaţi si efortului zilnic. Sunt foarte mulţumit, căci într-un final munca depusă este apreciată atît la nivel naţional cît şi internaţional. Acest fapt mă determină să mă concentrez şi mai mult, să lucrez asupra perfecţionării mele ca sportiv şi să tind spre atingerea scopurilor propuse.

Ce reacţie a provocat succesul dumneavoastră în echipa "Sale Sharks"?

Colegii din "Sale Sharks" sunt nişte persoane/jucatori de excepţie, care mereu m-au incurajat şi susţinut, demonstrîndu-mi că nu contează ţara de unde vii, dar calităţile profesionale de care dispui. Succesul meu este în primul rînd, succesul echipei. Faptul că am fost selectat în echipa simbolica a AMLIN Challenge Cup a stîrnit admiraţia în rîndurile colegilor mei. Selecţia dată se bazează pe datele statistice care determină aportul fiecărui jucător la meciul jucat. Alături de mine, au fost desemnaţi şi alţi trei jucători din echipa "Sale Sharks".


Cu ce evenimente sportive aţi deschis anul 2014?

Anul 2014 pare să fie unul promitator. Am reuşit să obţinem o victorie în campionatul englez asupra echipei din Newcastle şi o victorie în AMLIN Challenge Cup asupra echipei franceze "Biarritz".

În cele din urmă, chiar şi lucrul preferat ar putea deveni plictisitor. Ce vă menține interesul față de acest sport deja pe parcursul atîtor ani?

Nu cred că ar putea să mă plictisească vreodată rugby-ul. Nu este doar o simplă activitate sportivă pentru mine, dar e o pasiune. Merg la antrenamente cu plăcere, sunt interesat să-mi cultiv noi tehnici şi tactici de joc şi mereu mă bucur de succesele mele şi ale echipei. Este foarte important să primeşti satisfactie de la ceea ce faci şi să tinzi întotdeauna spre autoperfecţiune.


Cum credeţi de ce în Republica Moldova rugby-ul nu este atît de popular, ca de exemplu în Anglia?

Fiecare ţară îşi are tradiţiile şi propria istorie. Rugbyul s-a născut în Anglia, are o tradiţie veche, poporul iubeşte acest gen de sport, copiii de mici îl practică în şcoli. Totodată, statul are un interes în dezvoltarea rugby-ului şi ridicarea acestuia la un nivel profesional. Ce am observat la englezi, şi asta nu se referă doar la sport, ei mereu privesc în perspectiva, caută să descopere şi să dezvolte tinerele talente, susţinîndu-i în cariera sportivă. Din păcate, în Republica Moldova accentul este pus cu totul pe alte activităţi. Şi nu vreau să intru în detalii...

Aţi putea împărtăşi experienţa acumulată și altora, să creşteţi o proprie echipă de sportivi?

În prezent, eu  sunt acela care învaţă şi sunt încă multe lucruri de învățat În calitate de antrenor trebuie să dispui nu doar de pregătire fizică, dar şi de abilităţi manageriale, psihologice, precum şi cele de lider. În "Sale Sharks" antrenorii sunt un bun exemplu pentru mine. Sper că în viitor voi demostra şi eu aceleaşi calităţi.


Ce ar trebui să ştie acei care vor să se ocupe în viitor de rugby?

Este foarte importantă pasiunea, dragostea faţa de rugby, dedicaţia, responsabilitatea, disciplina şi tinderea spre performanţă. Deşi la prima vedere acest sport pare unul destul de agresiv, el are la baza multe elemente tehnice şi tactice. Este foarte important jocul în echipa, succesul trebuie împărtăşit cu toţi colegii. Din acest considerent încurajez toţi doritorii să practice acest gen de sport.

Masa musculară poate fi crescută cu ajutorul exercițiilor fizice zilnice şi multă munca, dar cum să fortifici caracterul?

Consider că rugby-ul dezvoltă nu doar abilităţile fizice, dar şi calităţile umane. Rugby-ul e joc de echipa, respectiv mereu trebuie să comunici, să te gîndeşti la binele echipei şi nu la cel personal. Adesea calităţile şi caracterul, dezvoltat la antrenamente şi în timpul meciului, sunt folosite şi în viată de zi cu zi. Astfel,  pot concluziona că rugby-ul nu e doar un simplu joc, dar e o adevarată "şcoala a vieţii".


De mult timp locuiți în Aglia, ce obiceiuri ale poporului englez încercaţi să preluați?

Am jucat rugby în diverse ţări, am încercat mereu să mă adaptez la cultura şi tradiţiile locale. Anglia e o ţară deosebită, cu o istorie şi cultură aparte. Îmi place renumitul mic dejun englez "english breakfast", deoarece este foarte consistent. Sunt de acord cu ideea că masa de dimineaţă trebuie să fie cea mai bogată în calorii. Totodată, îmi place să joc golf, să merg la competiţiile sportive de cai, joc adesea darts cu colegii din echipa şi vizitez locurile de valoare istorică.

De remarcat este faptul că în Manchester mai sunt şi două echipe de fotbal, bine cunoscute: "Manchester City" şi "Manchester United". Deşi nu sunt un mare microbist, am avut ocazia să privesc unele meciuri de fotbal şi să simt atmosfera impresionantă, creată de suporterii acestor cluburi renumite.

Cît de des vă întoarceţi acasă, în Moldova?

Îmi place foarte mult în Anglia, activitatea practicată mă înspira zilnic. În Republica Moldova vin doar în concediu şi cînd sunt convocat la naţională. Oportunităţile tehnologice îmi permit să comunic cu familia şi cu prietenii zilnic, din acest considerent nu le duc lipsa.

Maria Savina

allfun

Еще Люди